Συμφωνία από τα μέλη της Ευρωζώνης για πρόσθετη οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα αναμένει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος συναντήθηκε την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Τόνισε, ωστόσο, ότι το νέο πακέτο βοήθειας θα συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα και σαφείς δεσμεύσεις από την Ελλάδα.
Ads
Εφόσον λάβει το νέο πακέτο βοήθειας, η Ελλάδα είναι «πρόθυμη» να θεσπίσει ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, διευκρίνισε ο Γιούνκερ.
«Αναμένω από το Eurogroup να συμφωνήσει στην παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας, υπό αυστηρούς όρους», τόνισε ο Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Επισήμανε ακόμη ότι «η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο σε εθελοντική βάση αποτελεί βασική προϋπόθεση» για τη νέα αυτή βοήθεια.
Ο Γιούνκερ υπογράμμισε ακόμη ότι «δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αλλά ούτε και πτώχευσης», επισημαίνοντας ωστόσο ότι αναμένει από τη χώρα μας να τη τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Εurogroup σχολίασε ότι αυτό «αποτελεί καλό νέο για την Ελλάδα, την ευρωζώνη και την ΕΕ» και ότι «θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα».
Σύμφωνα με τον Γιούνκερ, κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις. Ειδικότερα για τις αποκρατικοποιήσεις, υπογράμμισε ότι επήλθε «συνολική συμφωνία» και για το ταμείο που θα διαχειρίζεται την πορεία εφαρμογής τους. Ο πρόεδρος του Eurogroup επέμεινε στην ανάγκη οι αποκρατικοποιήσεις να προχωρήσουν «τάχιστα, με διαφάνεια και με αξιόπιστο τρόπο».
Και ο Γιώργος Παπανδρέου επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκε η παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα με τον πρόεδρο του Eurogroup, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε πάνω από δύο ώρες.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εντυπωσιακά αποτελέσματα της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες με τις θυσίες του ελληνικού λαού», προσθέτοντας όμως ότι πολλά απομένουν ακόμη να γίνουν, ενώ αναφέρθηκε και στις επιφυλάξεις των αγορών που καθιστούν αναγκαία τη παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της με στόχο «την επιτυχία του προγράμματος για ενίσχυση της ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης».
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα. Εξετάστηκε η δυνατότητα και εκφράστηκε η ετοιμότητα της Ευρώπης για την παροχή τεχνικής βοήθειας και τεχνογνωσίας σε ζητήματα όπως η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Στόχος, κατέληξε ο πρωθυπουργός, είναι η Ελλάδα να γίνει μια πολύ διαφορετική χώρα.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Πέμπτη, οι εκπρόσωποι της τρόικας ανακοίνωσαν πως η εκταμίευση της 5ης δόσης προς την Ελλάδα αναμένεται εντός του Ιουλίου. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας η τρόικα, έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, και την ανάγκη επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >