Ριζικές αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς και στις εργασιακές σχέσεις του ιδιωτικού τομέα, προωθεί η κυβέρνηση με ρύθμιση, η οποία θα επιτρέψει να υπερισχύουν των κλαδικών οι συμβάσεις εργασίας που θα συνάπτονται ξεχωριστά για κάθε επιχείρηση (επιχειρησιακές συμβάσεις).

Ads

Με τον νέο πλαίσιο θα δίνεται το δικαίωμα στις επιχειρήσεις που, όπως είπε και η υπουργός Εργασίας κα Κατσέλη, «βρίσκονται σε διαρθρωτική κρίση ή σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης» να συνάπτουν επιχειρησιακή σύμβαση, με τη «σύμφωνη γνώμη» των εργαζομένων, η οποία θα μπορεί να ρυθμίζει όλα τα εργασιακά ζητήματα (αμοιβές, ωράρια κ.λπ.). Η συγκεκριμένη επιχειρησιακή σύμβαση θα είναι ισχυρότερη από την κλαδική και υποτίθεται πως θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τα σημερινά «Νέα», αναμένεται να ακολουθήσουν ατοµικές συµβάσεις εργασίας. Σύμφωνα με τον καθηγητή Σάββα Ροµπόλη, επιστηµονικό διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, «η πλήρης απορρύθµιση των εργασιακών σχέσεων θα οδηγήσει σύντοµα και στις ατοµικές συµβάσεις εργασίας».

Όπως δείχνουν τα επίσηµα στοιχεία του Σώµατος Επιθεωρήσεων Εργασίας (ΣΕΠΕ) για τις προσλήψεις και τα είδη των συµβάσεων που έγιναν στο 8µηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2010, οι επιχειρήσεις εφαρμόζουν ήδη το δικό τους δίκαιο στην απασχόληση αφού:

Ads
  • Υπεγράφησαν συνολικά 355.834 συµβάσεις και οι 190.325 από αυτές (το 53,48%) ήταν µε ευέλικτες συµβάσεις εργασίας. Η αύξηση του ποσοστού των ευέλικτων συµβάσεων είναι θεαµατική: τον Ιούλιο του 2009 οι ευέλικτες συµβάσεις αποτελούσαν το 33% του συνόλου των συµβάσεων εργασίας, ενώ τον ίδιο µήνα φέτος αγγίζουν το 40%.
  • Τον Αύγουστο του 2009 αποτελούσαν το 27,9% και φέτος τον Αύγουστο ήταν στο 32%. Από τις αρχές του 2010 «µετατράπηκαν» για 12.567 εργαζοµένους σε επιχειρήσεις οι συµβάσεις πλήρους απασχόλησης σε συµβάσεις µερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία.

Το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στην παραοικονομία και εργάζεται με άτυπες μορφές απασχόλησης φθάνει το 26% και αφορά 1 στους 4 Έλληνες και 1 στους μετανάστες. Οι άτυπες μορφές απασχόλησης κυριαρχούν στον τομέα της εστίασης κατά 38%, στα cafe-bar 50%, στη νυχτερινή διασκέδαση 55%, στον τουρισμό 25%, στις ταχυμεταφορές 30%, στις διανομές κατ’ οίκον 60%, στις υπηρεσίες ασφαλείας πάνω από 25%, στην οικιακή καθαριότητα 43%, στις κατασκευές 38%, στον τομέα της μεταποίησης 26% για τη βιοτεχνία και 14% για τη βιομηχανία.

Ταυτόχρονα, με Προεδρικό Διάταγμα, καταργείται ο θεσμικός ρόλος του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας
στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με το Π.Δ. οι αποφάσεις της Διαιτησίας θα υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο, στην περίπτωση που υπάρχει διαφωνία με την τελική απόφαση, με αποτέλεσμα όλο το νομοθετικό οικοδόμημα που θεσπίστηκε ομόφωνα επί οικουμενικής (Ν.1876/90) και αποτελούσε την εγγύηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, να δίνει τη θέση του στα διοικητικά δικαστήρια. Παράλληλα το Π.Δ. υποχρεώνει την όποια διαιτητική απόφαση να έχει λάβει υπόψη της την οικονομική κατάσταση του κλάδου, πρόβλεψη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν.

Από τις αλλαγές θα ωφεληθούν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις

Έντονη είναι η αντίδραση του μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ, Δ. Στρατούλη, για τις προωθούμενες αλλαγές στις ΣΣΕ. Ο κ. Στρατούλης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τις ανατροπές που προωθεί «ικανοποιεί όλα τα διαχρονικά αιτήματα του ΣΕΒ και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, οδηγώντας στην κατάργηση του κατώτερου εγγυημένου μισθού, στην υπονόμευση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, στην παράδοση των εργαζομένων στην κερδοσκοπική βουλιμία της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά και σε τελική ανάλυση στη διακινδύνευση του ρόλου και της ίδιας της ύπαρξης του οργανωμένου εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Προειδοποιεί ακόμη ότι από τις αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα ωφεληθούν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες, -όπως υποστηρίζει- με πρόσχημα αναδιαρθρώσεις τους, θα μπορούν να μειώσουν εκ νέου τους μισθούς και να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Ζητεί τέλος από την κυβέρνηση να σταματήσει την προώθηση της «νέας εργασιακής κατεδάφισης», καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα σε γενικό ξεσηκωμό.

Διαβάστε επίσης: