Σε ρητή διάψευση του δημοσιεύματος της «Ελευθεροτυπίας» σύμφωνα με το οποίο το Κατάρ παρουσιάζεται να αποσύρει το ενδιαφέρον του από το Ελληνικό προχώρησαν χθες ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ωστόσο, η «Ελευθεροτυπία» επιμένει στην ορθότητα του δημοσιεύματος υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση πέφτει σε αντιφάσεις και κραυγαλέες ανακρίβειες.

Ads

«Δεν έχει αποσύρει το ενδιαφέρον του το Κατάρ. Η Γερμανία δεν ενεπλάκη ποτέ. Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή της Επιτροπής και έχει δημιουργηθεί μια ιστορία χωρίς καμία πραγματική βάση, που αφήνει πολύ μεγάλα και αναπάντητα ερωτήματα» υποστήριξε χθες σε δηλώσεις του, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης. Όσο για τον κ. Αθεμπίγιο και τη θέση του στην «Barcelona Strategic Urb Systems» υποστήριξε: «Ο Αθεμπίγιο απ’ ό,τι γνωρίζω είναι υπάλληλος της εταιρείας αυτής και η εταιρεία είναι μια ιδιότυπη εταιρεία». «Όταν συμβάλλεται μια εταιρεία, στην οποία μεταξύ άλλων είναι και 3-4 μελετητές οι οποίοι εργάζονται γι’ αυτήν, τι σημαίνει. Βλέπετε τίποτα το περίεργο σ’ αυτό; Έτσι γίνονται όλες οι συμβάσεις παντού» τόνισε.

Ωστόσο, σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» επισημαίνει εκ νέου ότι ο Αθεμπίγιο είναι ο ιδρυτής της εταιρείας και ο διευθύνων σύμβουλός της, καθώς στην ιστοσελίδα της εμφανίζεται ως μέτοχος και βασικός ιδρυτής της εταιρείας. Μάλιστα η κυβέρνηση είχε επισημάνει ότι ο κ. Αθεμπίγιο παρέχει εθελοντικά τις υπηρεσίες του, ωστόσο, το δημοσίευμα αναφέρει ότι στην εταιρεία της οποίας είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος έχει ανατεθεί ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου έπειτα από πρόσφατη απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων/ΔΕΑΑ στο πλαίσιο του περίφημου πακέτου εκποίησης δημόσιας περιουσίας ύψους έως 50 δις ευρώ. Συνηθίζεται δε, οι συμμετέχοντες σε ένα τόσο μεγάλο και φιλόδοξο πρόγραμμα να αμείβονται και μάλιστα με συγκεκριμένες υψηλές συμβάσεις.

Αναφορικά με το αν το έργο του Ελληνικού θα γίνει με απ’ ευθείας ανάθεση ή με διαγωνισμό, ο Χάρης Παμπούκης χθες υποστήριξε ότι «ανάθεση δεν θα γίνει. Σκεφτόμαστε τη μορφή που θα έχει η διαγωνιστική διαδικασία. Προφανώς θα υπάρχουν όλες οι εγγυήσεις για κάποιον ο οποίος έχει την πραγματική δυνατότητα να συμμετάσχει σ’ αυτό, εφ’ όσον έχει ενδιαφέρον να παρουσιαστεί. Είναι προφανές αυτό». Ωστόσο το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» παραθέτει δηλώσεις του υπουργού στις 28 Φεβρουαρίου όπως είχε τονίσει: «Η περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού πρέπει να δοθεί στους Άραβες επενδυτές από το Κατάρ με διακρατική συμφωνία και όχι με διαγωνισμό – αν γίνει διαγωνισμός το Κατάρ δεν θα συμμετάσχει». Εξάλλου η δέσμευση της κυβέρνησης για προνομιακή μεταχείριση της εταιρείας του Κατάρ προκύπτει από το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Κατάρ που υπεγράφη πέρσι τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Το μνημόνιο, ωστόσο, καταγράφει το ενδιαφέρον του Κατάρ για ευρύτερες επενδύσεις του Κατάρ στην Ελλάδα και δεν περιορίζεται στο Ελληνικό.

Ads

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» οι κοινοτικές υπηρεσίες όχι μόνο είναι απολύτως απολύτως ενήμερες για την υπόθεση και την παρακολουθούν συστηματικά. Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα στην Ευρώπη αναφέρουν ότι σε τέτοιες συμφωνίες μεταξύ κρατών-μελών και ιδιωτικών ή όχι εταιρειών, η αξία του αντικειμένου των οποίων ξεπερνά ένα ορισμένο ποσό πρέπει να γίνονται με απόλυτη διαφάνεια. Η περίπτωση του Ελληνικού εμπίπτει.

Η διαφάνεια διασφαλίζεται μέσω της δημόσιας προκήρυξης ενός εθνικού ή διεθνούς διαγωνισμού. Μια ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην οποία μία ή περισσότερες εταιρείες εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους γραπτώς και με συγκεκριμένα έγγραφα για τα κεφάλαια και τις δράσεις. Στη συνέχεια, με επίσημες κρατικές και δικαιολογημένες αποφάσεις επιλέγεται ο ανάδοχος του έργου.

Οι ίδιες κοινοτικές πηγές δεν αποκλείουν καθόλου η μέθοδος που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση για την «αξιοποίηση» του Ελληνικού να παραβιάζει τους κοινοτικούς κανόνες της Εσωτερικής Αγοράς αλλά και αυτές του κοινοτικού Ανταγωνισμού. Και τούτο διότι χρειάζεται ειδική μελέτη και από τις υπηρεσίες των δύο αρμοδίων γενικών διευθύνσεων της Κομισιόν Εσωτερικής Αγοράς και Ανταγωνισμού. Νομικοί κύκλοι της Κομισιόν μάλιστα αναφέρουν, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» ότι η μέθοδος που επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση την οδηγεί κατ’ ευθείαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διότι συνιστά σαφή παραβίαση του Κοινοτικού Δικαίου σε πολλούς τομείς.

Την ίδια ώρα, ρεπορτάζ του Έθνους, αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις με το Κατάρ έχουν προχωρήσει και μάλιστα στο επίπεδο συζήτησης των λεπτομερειών. Η εφημερίδα επικαλείται έγκυρες πληροφορίες που αναφέρουν ότι η συζήτηση έχει επεκταθεί και με ακόμη δύο επενδυτικούς ομίλους από χώρες της Ασίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Χοσέ Αθεμπίγιο προγραμματίζει μέσα στον Μάιο να έρθει στην Αθήνα και να παρουσιάσει το προσχέδιο με τις χρήσεις-αξίες, ενώ παράλληλα οι αρμόδιοι της κυβέρνησης θα ενημερώσουν για τα επόμενα βήματα. Θα γίνει διαβούλευση σε τρία στάδια, που φιλοδοξούν ότι θα ολοκληρωθεί εντός 30 ημερών. Κατόπιν θα ακολουθήσει διαβούλευση σε επίπεδο δήμων με τους πολίτες και ειδικούς επιστήμονες οι οποίοι θα αναλάβουν να παρουσιάσουν το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης και ακολούθως ανοιχτή διαδικασία διαγωνισμού με πολλές δικλείδες ασφαλείας – σύμφωνα με τις δηλώσεις Παμπούκη που επικαλείται το δημοσίευμα.

Στην επιτροπή των ειδικών, «πρωταγωνιστικό ρόλο» θα έχει ο καθηγητής (MIT, Harvard κ.α.) Σπύρος Πολλάλης, ο οποίος, εκτός απροόπτου, αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «Ελληνικόν ΑΕ». Το «Έθνος» αναφέρει ότι στο διοικητικό συμβούλιο, θα συμμετέχουν επίσης μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο κ. Θ. Ορφανός (από την ΤΕΔΚΝΑ), ο Γ. Παράσχης (πρόεδρος «Ευ. Βενιζέλος»), οικονομολόγοι – δικηγόροι και εκπρόσωπος των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων.

Σχολιάζοντας εκ νέου τα δημοσίευματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε πως «δεν θα παρακάμψουμε την νομιμότητα και όλα θα γίνουν με διαφάνεια», παραπέμποντας για λεπτομέρειες στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας και ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε απ’ ευθείας ανάθεση σε καμία εταιρεία και ότι ο ισπανός αρχιτέκτονας Χοσέ Αθεμπίγιο κάνει μόνο το πρώτο στάδιο της μελέτης.

Να ξεκαθαρίσει αμέσως τα πράγματα και να πει την αλήθεια καλεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Η αξιωματική αντιπολίτευση, μέσω του κ. Μιχελάκη, καταγγέλει την κυβέρνηση για δημιουργία σύγχυσης και αναξιοπιστίας, θέτοντας ερωτήματα, όπως: πως ο Ισπανός αρχιτέκτονας αν και εμφανίζεται από την κυβέρνηση ως άμισθος σύμβουλος του πρωθυπουργού και απλός και χαμηλόμισθος υπάλληλος της BSUS, στην επίσημη ιστοσελίδα της ισπανικής εταιρίας είναι ο ιδρυτής και ο διευθύνων σύμβουλός της. Επίσης, πως γίνεται τη μία να λέει ότι με διαγωνισμό το Κατάρ δεν συμμετέχει και από την άλλη να ισχυρίζεται ότι το Κατάρ συνεχίζει να ενδιαφέρεται και ο ίδιος ψάχνει τη διαγωνιστική διαδικασία.