Την καθιέρωση διαδικασίας άμεσης διόρθωσης των λαθών στο ειδικό τέλος ακινήτων, ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, καθώς χιλιάδες ιδιοκτήτες διαπίστωσαν ότι οι χρεώσεις του τέλους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι «απίστευτα διογκωμένες». Επιπλέον, σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, με επείγουσα επιστολή τους στο υπουργείο Οικονομικών, οι ιδιοκτήτες ζητούν την αναστολή της επιβολής Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για όσα οικονομικά έτη θα ισχύσει το νέο τέλος μέσω ΔΕΗ.

Ads

 
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, οι υπερβολικές χρεώσεις οφείλονται, κυρίως:

  • Στις λανθασμένες αντικειμενικές τιμές ζώνης.
  • Στους λανθασμένοι συντελεστές παλαιότητας.
  • Στις λανθασμένες χρεώσεις βάσει «πλασματικών» τετραγωνικών μέτρων, που προκύπτουν από ειδικές κατά Δήμο αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.
  • Στα διπλάσια πλασματικά τετραγωνικά στα εκτός σχεδίου κτίρια.
  • Στην επιβολή ειδικού τέλους σε ακάλυπτους χώρους που χρεώνονται με το ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
  • Στις λανθασμένες χρεώσεις κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών με ΤΑΠ, και συνεπώς και με Ειδικό Τέλος, ενώ ρητά απαλλάσσονται από το νόμο και από τα δύο.
  • Στους κοινόχρηστους χώρους ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Δεν υπάρχει διαδικασία υπολογισμού και αφαίρεσης του εμβαδού των κοινόχρηστων χώρων των κτιρίων αυτών, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος.

Επίσης υπογραμμίζεται η αδυναμία πληρωμής μόνον του ειδικού τέλους σε περίπτωση οφειλής ρεύματος από αποχωρήσαντα ενοικιαστή.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε να καθοριστεί επειγόντως συγκεκριμένη διαδικασία άμεσης διόρθωσης όλων των παραπάνω λαθών στους οικείους Δήμους, στη μηχανογράφηση της ΔΕΗ, και συγκεκριμένη διαδικασία επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Ads

Επίσης ζητά, αν το λάθος εις βάρος του πολίτη υπερβαίνει το ένα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο της ιδιοκτησίας του, να μην υποχρεούται να το πληρώσει μέχρις ότου ολοκληρωθεί η σχετική διόρθωση.
Με το άρθρο 53 του ν. 4021/ 3.10.2011, (ΦΕΚ Α’ 218) επιβλήθηκε «έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτουμένων δομημένων επιφανειών» (ΕΕΤΗΔΕ) με συντελεστή από 3 έως 20 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως, για αόριστο χρονικό ορίζοντα, ενώ δεν καταργείται ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας.
 
Η ΠΟΜΙΔΑ με υπόμνημά της προς την κυβέρνηση είχε διαμαρτυρηθεί εντονότατα για τη νέα αυτή επιβάρυνση της ακίνητης ιδιοκτησίας και ζήτησε αφενός το τέλος να είναι χαμηλό για να μπορούν όλοι οι πολίτες να το πληρώσουν, αφετέρου δε να εξαιρεθούν από το νέο «χαράτσι» τα ακίνητα που δεν ρευματοδοτούνται (δηλαδή τα ξενοίκιαστα) και οι κοινόχρηστοι χώροι των κτιρίων, πράγμα που έγινε δεκτό, όπως λέει, από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου.

Σε ό,τι αφορά τις δικαστικές προσφυγές, αναφέρει ότι αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης με την οποία εισπράττεται το τέλος, που θα εκδικαστεί στις 4 Δεκεμβρίου, κατέθεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, δια του προέδρου του Γιάννη Αδαμόπουλου, ενώ πολλοί ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν προσφυγές στα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια.