Το αποτέλεσμα δεν αποτέλεσε έκπληξη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξελέγη πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής με υψηλό ποσοστό (68% έναντι 32% του Γιώργου Παπανδρέου) και με μεγάλη συμμετοχή στην ψηφοφορία (πάνω από 200.000). Αυτό σημαίνει ότι έχει σημαντική πολιτική και ηθική νομιμοποίηση έναντι των εσωκομματικών του αντιπάλων, αλλά δεν σημαίνει ότι θα αποφύγει την υπονόμευση, αν οι δημοσκοπήσεις δεν εξακολουθήσουν να δείχνουν διψήφιο ποσοστό, και την αμφισβήτηση, αν στις επόμενες εκλογές το ΚΙΝΑΛ δεν φτάσει εκεί όπου μετά τον θάνατο της Φ. Γεννηματά φάνηκε ότι μπορεί να φτάσει.

Ads

Την Τρίτη θα οριστεί ο νέος επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, από τη στιγμή που ο πρόεδρος του κόμματος είναι ευρωβουλευτής, και εκεί θα φανούν οι τάσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο ίδιος φέρεται από συνομιλητές του αποφασισμένος να προτείνει τον Μ. Κατρίνη, που είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος μαζί με τον Κ. Σκανδαλίδη, και ανήκει στη γενιά του. Παρόλο που κανείς δεν θα το πει, είναι προφανές ότι τόσο ο Α. Λοβέρδος όσο και ο Γ. Παπανδρέου θα ήθελαν να προταθούν από το νέο πρόεδρο ως επικεφαλής της ΚΟ ως εμπειρότεροι και στο όνομα της ενότητας. Το πώς θα εκφραστεί η δυσαρέσκεια, η δική τους και των στελεχών της επιρροής τους, δεν θα φανεί αμέσως αλλά κάποια στιγμή στο ορατό μέλλον θα εκδηλωθεί.

Η αλλαγή της ανθρωπογεωγραφίας στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρείται δεδομένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ν. Ανδρουλάκης έχει προτείνει στην δημοσιογράφο Μαρία Σαράφογλου να αναλάβει την εκπροσώπηση του κόμματος και αυτό έχει ενδιαφέρον γιατί δεν πρόκειται για στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ο Σπ. Καρανικόλας που ήταν εκπρόσωπος του Α. Λοβέρδου προφανώς περιμένει να οριστεί αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος, αλλά αυτό, όπως όλα δείχνουν, δεν θα συμβεί.

Πολλά θα κριθούν από τον προγραμματισμό και το περιεχόμενο του συνεδρίου που φαίνεται ότι θα μετατεθεί για μετά τον Μάρτιο, ίσως και στις αρχές του καλοκαιριού, για να έχει χρόνο η νέα ηγεσία να το προετοιμάσει όπως επιθυμεί.

Ads

Ακόμη περισσότερα θα κριθούν όταν έρθει η ώρα συγκρότησης των ψηφοδελτίων. Αρκετοί βουλευτές ανησυχούν για το πώς θα επηρεαστεί η δυναμική υπέρ τους στην εκλογική τους περιφέρεια και για το πόσα και ποια στελέχη θα προωθήσει ο νέος αρχηγός σε βάρος των παλιών.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κληθεί σύντομα να δώσει απαντήσεις στη σκληρή πολιτική ατζέντα. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι περιμένει από τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ εποικοδομητική αντιπολίτευση σε αντίθεση με την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας έχει προαναγγείλει συναντήσεις του με τους αρχηγούς των κομμάτων της “δημοκρατικής αντιπολίτευσης” με σκοπό τη συγκρότηση μετώπου απέναντι στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας.

Πριν από την εκλογή του ο Ν. Ανδρουλάκης ακολούθησε πιστά τακτική ίσων αποστάσεων και αυτό σκοπεύει, σύμφωνα με συνεργάτες του, να συνεχίσει να κάνει. Αλλά θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κρατήσει την ισορροπία του χωρίς να πέσει προς τη μια ή την άλλη πλευρά.