Άνοιξε η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, όπου από το πρωί ξεκίνησε αστυνομική επιχείρηση για την απομάκρυνση των μεταναστών που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, καθώς δεν τους επιτρεπόταν η διέλευση στη γειτονική χώρα.

Ads

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επιβατική αμαξοστοιχία θα παραλάβει οικονομικούς μετανάστες από την περιοχή με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, ενώ δύο μηχανές κατευθύνονται στα Σκόπια μέσω Ειδομένης για να παραλάβουν εγκλωβισμένα βαγόνια.

Νωρίτερα, 14 λεωφορεία με μετανάστες αναχώρησαν από την Ειδομένη με προορισμό την Αθήνα.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης για τη διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής η Αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από δέκα προσαγωγές μεταναστών, οι οποίοι πάντως αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι.

Ads

Νωρίτερα είχαν προσαχθεί από τον σιδηροδρομικό σταθμό και τέσσερις δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, οι οποίοι επίσης αφέθηκαν ελεύθεροι στη συνέχεια.

Στο μεταξύ, στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου διακομίστηκε από την Ειδομένη ένας Ιρανός μετανάστης. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Χρυσή Ματσικούδη, ο τραυματίας φέρει τραύματα από μαχαίρι στο άνω και κάτω άκρο και η κατάστασή του, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν είναι σοβαρή.

Το χρονικό της αστυνομικής επιχείρησης

Ξεκίνησε, νωρίς το πρωί της Τετάρτης, από την αστυνομία η επιχείρηση διάνοιξης της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, που είχαν αποκλείσει εδώ και αρκετές ημέρες οικονομικοί μετανάστες στους οποίους δεν επιτρεπόταν η διέλευση στην ΠΓΔΜ, με προορισμό την κεντρική Ευρωπή.

Δυνάμεις των ΜΑΤ απομακρύνουν τους μετανάστες, ενώ νωρίτερα είχαν κάνει το ίδιο με τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση είναι ήρεμη, η επιχείρηση εξελίσσεται ομαλά και οι πρόσφυγες επιβιβάζονται σε λεωφορεία προκειμένου να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος περίπου 400 αστυνομικοί των ΜΑΤ.

image

Στόχος της επιχείρησης ήταν να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή και περίπου στις 09:30 να εκτελεστεί το πρώτο δρομολόγιο, μετά το πολυήμερο μπλόκο.

Στις 10 π.μ. αναχώρησαν 14 λεωφορεία με μετανάστες -οι οποίοι βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη τουλάχιστον επί δύο εβδομάδες- με προορισμό την Αθήνα και το Κέντρο Φιλοξενίας στο Γαλάτσι. 

Η περιοχή είναι αποκλεισμένη και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων -με εξαίρεση τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο οποίος βρίσκεται στον καταυλισμό- και δημοσιογράφους, τους οποίους η αστυνομία έχει σταματήσει σε αποστάση περίπου 3 χλμ. από την περιοχή.

image

«Αυτό που έχει σημασία είναι να επικρατήσει ηρεμία γιατί και η τοπική κοινωνία ήταν φοβισμένη», δήλωσε στο Πρακτορείο 104,9 FM, ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, λίγο μετά την έναρξης της επιχείρησης.

Όπως είπε ο ίδιος, αστυνομικοί επιβιβάζουν μετανάστες σε λεωφορεία, ενώ από τον Δήμο ζητήθηκε να φροντίσει για τον καθαρισμό της περιοχής και να μαζέψει τις σκηνές που είχαν στήσει οι μετανάστες.