Περίπου επτά στους δέκα πιστεύουν ότι τα μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία για την στήριξη των επιχειρήσεων είναι ανεπαρκή και αναποτελεσματικά, όπως επισημαίνει έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ενώ την ίδια στιγμή  οι περισσότεροι αναμένουν επιστροφή στην κανονικότητα από το 2022 και μετά.

Ads

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Palmos Analysis για λογαριασμό του ΕΒΕΘ σε δείγμα 255 επιχειρήσεων-μελών του Επιμελητηρίου με την συμπλήρωση online ερωτηματολογίων το χρονικό διάστημα 8-13 Ιανουαρίου.

Σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία για τη στήριξη των επιχειρήσεων το 69% των συμμετεχόντων τα κρίνει ανεπαρκή και αναποτελεσματικά, έναντι του 31% που έχει αντίθετη άποψη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αρνητικές γνώμες έχουν αυξηθεί πάνω από 10% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Σεπτεμβρίου.

Στο πεδίο των μέτρων στήριξης της οικονομίας που λαμβάνει η κυβέρνηση οι επιχειρήσεις τα αξιολογούν ως εξής (με σειρά από το πιο σημαντικό προς τα λιγότερα σημαντικά): προηγείται η μείωση καταβολής μισθώματος επαγγελματικής στέγης για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και έπονται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, η αναστολή συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους, η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες κα.

Ads

image

Την ίδια στιμγή, το 84% των επιχειρήσεων απαντά ότι έχει επηρεαστεί από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία και το 81% δηλώνει ότι κατέγραψε μείωση του κύκλου εργασιών.

image

Η επιστροφή σε ένα κανονικό επίπεδο λειτουργίας είναι «άπιαστο όνειρο», για φέτος για τις περισσότερες επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση. Συγκεκριμένα, το 56% πιστευει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί από το 2022 και μετά, ενώ μόλις ένα 10% αναμένει κάτι τέτοιο για το πρώτο εξάμηνο του έτους και ένα ακόμα 20% για το τέλος του 2021.

image

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα συμπεράσματα της διαδικτυακής αυτής έρευνας για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις πωλήσεις μέσω e-shop ή με την χρήση click away και οι απαντήσεις των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίου τύπου, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που συμμετείχαν στην έρευνα είναι εξοικειωμένες με το διαδίκτυο και στο πλαίσιο αυτό το 39% από αυτές έχει e-shop, το 72% έχει site, το 80% έχει παρουσία στο Facebook και το 56% στο Instagram.

Ωστόσο, μόλις το 39% από αυτές πραγματοποίησε πωλήσεις με την μέθοδο click away την περίοδο των εορτών.

image

Πολύ χαμηλός ήταν και ο τζίρος της πρόσφατης εορταστικής περιόδου για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που συμμετείχαν στην έρευνα, καθώς κατά μέσο όρο δεν ξεπέρασε το 28% των πωλήσεων της εορταστικής περιόδου του 2019.

image

Σχετικά με τις πωλήσεις το επόμενο τρίμηνο πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι θα παρουσιάσουν μείωση. Ειδκότερα, το 51% θεωρεί ότι θα μειωθούν, το 32% ότι θα μείνουν αμετάβλητες και μόλις το 14% ότι θα παρουσιάσουν αύξηση.

image

Αποτίμηση του 2020

Όσον αφορά στην γενικότερη αποτίμηση του 2020, παρήγορο είναι το γεγονός πως το 74% των επιχειρήσεων διατήρησε τις θέσεις εργασίας, έναντι 17% που δήλωσε ότι τις μείωσε. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 2019 ένα 20% των επιχειρήσεων είχαν δηλώσει ότι είχαν αυξήσει τις θέσεις εργασίας, ενώ το συγκεκριμένο ποσοστό το 2020 έπεσε στο 5%.

Σημειώνεται επίσης, ότι το 61% πιστεύει ότι το επόμενο τρίμηνο η απασχόληση στην επιχείρηση του θα μείνει αμετάβλητη, το 31% ότι θα μειωθεί και το 4% ότι θα αυξηθεί.

image

image

Σχετικά με τον κύκλο εργασιών για το 2020, το 73% πιστεύει ότι μειώθηκε, έναντι 24% το 2019, ενώ το μόλις 12% ότι αυξήθηκε έναντι του 42% το προηγούμενο έτος. 

image

Σε σχέση με τις εξαγωγές, το 50% των επιχειρήσεων απάντησε πως το 2020 ήταν μία χρονιά χειρότερη από το 2019 (ποσοστό σαφώς μεγαλύτερο από το αντίστοιχο 24% της σύγκρισης μεταξύ 2019 και 2018 σε προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα του ΕΒΕΘ).
Για το 2021 και τις προοπτικές του οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων είναι μοιρασμένες. Καλύτερο από το 2020 το αναμένει το 23%, χειρότερο από πέρσι το 34% και περίπου ίδιο με πέρσι το 39%.

Μεγάλο είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων (61%) που περιμένει συρρίκνωση της ρευστότητας του το επόμενο τρίμηνο και αντίστοιχα μεγάλο, σε σχέση και με προηγούμενα έτη είναι και το ποσοστό (44%) που πιστεύει ότι θα αυξηθούν οι δανειακές ανάγκες του στο ίδιο χρονικό διάστημα.

image

image

image

Όσο αφορά τις σχέσεις της επιχείρησης με τις τράπεζες η πλειοψηφία, δηλαδή ένα 68% πιστεύει ότι έμειναν αμετάβλητες, ενώ ένα 22% ότι επιδεινώθηκαν. Επίσης, σε ερώτηση «ως επιχείρηση είστε ικανοποιημένοι από την αντιμετώπιση των τραπεζών που συνεργάζεστε το τελευταίο τρίμηνο, το 57% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο, ενώ ένα 34% δηλώνει πως «μάλλον ναι».

image

image

image

Τέλος, κοντά στα μνημονιακά επίπεδα (ποσοστό 69%) επανέρχεται η αρνητική εκτίμηση των επιχειρήσεων για την βιωσιμότητα του κλάδου του το επόμενο τρίμηνο, σε σύγκριση με σήμερα, δηλαδή επί της ουσίας προβλέπονται αύξηση επισφαλειών και πτωχεύσεις εταιρειών. Σημειώνεται επίσης, ότι αύξηση παρουσιάζεται το 2020 σε σχέση με το 2019 και στις επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεμες οφειλές σε δημόσιους φορείς. Συγκεκριμένα, το 36% των συμμετεχόντων δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2020, έναντι του 25% το 2019.

image

image

Ταυτότητα της έρευνας

image