Πριν από δυο ημέρες, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, ζήτησε την σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθήνας προκειμένου, με αιτιολογία την αποφυγή της πολυδιάσπασης της έρευνας, να ανατεθεί σε ειδικούς εφέτες ανακριτές η δικογραφία της Novartis. 

Ads

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, που επικαλείται το Documento, με την επίμαχη παραγγελία του, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, ζητά την ανάθεση του συνόλου της έρευνας – σε όποιο δικονομικό στάδιο και εάν βρίσκεται – σε εφέτες ειδικούς ανακριτές. 

Αυτό σημαίνει ότι η παραγγελία του δεν αφορά μόνο στην ανάθεση στους εφέτες εκείνων των σκελών της υπόθεσης που έχουν διαβιβαστεί ήδη από την κυρία Τουλουπάκη σε ανακριτές κατά της διαφθοράς μετά την άσκηση ποινικών διώξεων σε συγκεκριμένα εμπλεκόμενα πρόσωπα, όπως είναι οι Κωνσταντίνος Φρουζής – πρώην αντιπρόεδρος της Novartis – και Νίκος Μανιαδάκης, σύμβουλος πρώην υπουργών για το φάρμακο, αλλά και την αφαίρεση της δικογραφίας που ερευνάται σε προκαταρκτικό στάδιο από την αρμόδια εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Κατά τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι διαρροές σχετικά με το περιεχόμενο της παραγγελίας του, θα πρέπει η μεγάλη δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis να ανατεθεί στο σύνολο της σε δύο, τρεις ή και περισσότερους εφέτες, αν κριθεί αναγκαίο, για να ολοκληρωθεί τάχιστα ο κύκλος της δικαστικής διερεύνησης. Αυτό αν τελικά γίνει δεκτό ενδεχομένως θα φέρει αντί την ταχύτερη ολοκλήρωση της έρευνας, ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση, αφού οι νέοι ανακριτές θα πρέπει να μελετήσουν από την αρχή τις δικογραφίες. 

Ads

Δικαστικές πηγές σύμφωνα με το Documento αναφέρουν ότι τυχόν αφαίρεση της ανοικτής δικογραφίας στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας από τον φυσικό της – κατά το νόμο – δικαστή που είναι η κυρία Τουλουπάκη οδηγεί σε απόλυτη ακυρότητα όσων δικονομικών ενεργειών ακολουθήσουν καθώς η υπόθεση αυτή είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς.

Η σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών έχει προγραμματιστεί για τις 21 Νοεμβρίου.