Με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, τα δύο νεοκλασικά κτίρια που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Μακρυγιάννη και Χατζηχρήστου, θα επισκευασθούν για να στεγάσουν υπηρεσίες για το νέο μουσείο της Ακρόπολης. Η κ. Ειρήνη Γρατσία, αρχαιολόγος και μέλος της ΜΚΟ Monumenta, που προσπαθεί για την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, μεταφέρει στο tvxs την ομαδική προσπάθεια που κατάφερε να ανατρέψει την αρχική απόφαση του ΥΠΠΟΤ για άμεση κατεδάφιση των δύο κτιρίων.

Ads

Η απόφαση που ανακοινώθηκε εχθές από τη γ.γ Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, χαροποίησε όλους όσοι συνέβαλαν στην σημερινή κατάληξη, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθηγητές , επιστήμονες, πολίτες. Όπως μας λέει η κ. Ειρήνη Γρατσία «η ΜΚΟ Monumenta αλλά και περίοικοι της περιοχής, κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της αρχικής απόφασης του ΥΠΠΟ και του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η αρχική απόφαση ήταν να μην χαρακτηριστούν τα σπίτια ως διατηρητέα και να γκρεμισθούν άμεσα έτσι ώστε να απελευθερωθεί ο χώρος για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης».

Το Συμβούλιο Επικρατείας παρέτεινε τη ζωή των κτιρίων καθώς ανέβαλε την κατεδάφισή τους, χωρίς όμως να εγκρίνει τον χαρακτηρισμό τους ως διατηρητέων. Παρ΄όλα αυτά, στο διάστημα αυτό, έγιναν εκκλήσεις και στάλθηκε επιστολή στον υπουργό πολιτισμού κ. Γερουλάνο, να επανεξετάσει το θέμα, όπως και έγινε.

Η κ. Ειρήνη Γρατσία, λέει ότι ίσως θα πρέπει στο μέλλον να επανεξετασθεί το θέμα του χαρακτηρισμού των κτιρίων αυτών ως διατηρητέων γιατί μόνο έτσι διασφαλίζεται η οριστική τους επιβίωση. Η απόφαση αυτή συμβάλλει στην διατήρηση του οικιστικού χαρακτήρα όλης της περιοχής, καθώς τα κτίρια αυτά μαζί με αυτά της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και το κτίριο Βάιλερ, αγκαλιάζουν αρμονικά το Μουσείο.

Ads