Χαοτική περιγράφεται η κατάσταση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και ειδικά στην περιοχή Γεράνι, σύμφωνα με πιλοτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και την οποία παρουσιάζουν τα «Νέα».

Ads

Σύμφωνα με τους καταγεγραμμένους αριθμούς, η περιοχή αναφοράς αγγίζει τα 109.000 τ.μ., αποτελείται από 21 οικοδομικά τετράγωνα, στα οποία εδράζονται 243 κτίρια και επτά οικόπεδα. Σύνολο υπάρχουν 17 ξενοδοχεία, 11 δημόσιες υπηρεσίες και 54 διατηρητέα κτίρια. Οι ιδιοκτήτες αγγίζουν τους 3.753.

Σε σύγκριση µε καταγραφές που είχαν γίνει στο παρελθόν η εν λόγω έρευνα εντοπίζει σημαντικές διαφορές και επιβάρυνση της περιοχής. Σε σχέση με αυτή αναφέρονται οι παράνομοι μετανάστες, οι χρήστες ουσιών και οι άστεγοι, ενώ μνημονεύονται οι «σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγιεινή της περιοχής» που σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της έρευνας δίνουν στην περιοχή μια «εικόνα εξαθλίωσης».

Αναφορά γίνεται και στα λεγόμενα υπνωτήρια. «Είναι χαρακτηριστικό ότι πίσω από κλεισµένες πόρτες µε λουκέτα λειτουργούν υπνωτήρια στα οποία διαµένουν µετανάστες σε ανθυγιεινές συνθήκες, πληρώνοντας ακριβό αντίτιµο για µία θέση ύπνου»επισημαίνει η µελέτη.

Ads

Όσον αφορά την εµπορική χρήση των κτιρίων, οι Έλληνες αποτελούν ακόµα τη µεγαλύτερη πληθυσµιακή οµάδα επαγγελµατιών στην περιοχή, η οποία δείχνει να µην επιθυµεί να αποχωρήσει αν και στο κέντρο καταγράφεται φθίνουσα εµπορική δραστηριότητα. Κυρίαρχο καταγράφεται το εμπόριο προϊόντων απομίμησης το οποίο αποδίδεται κυρίως στους αλλοδαπούς.

Τεράστιο πρόβλημα για το κέντρο αποτελεί φυσικά η έλλειψη πρασίνου. Κατά τους μελετητές το πράσινο είναι ελάχιστο ή αναποτελεσματικό. Χαρακτηριστικά αναφέρονται το παράδειγμα των πράσινων στεγών σε δημόσιους οργανισμούς που ξεραίνονται ενώ επισημαίνεται ότι οι νησίδες πρασίνου χρησιμοποιούνται ως καταφύγια από τους άστεγους.

Προτάσεις για την ανάπλαση

Η μελέτη περιλαμβάνει και προτάσεις των ερευνητών. Μεταξύ άλλων προτείνεται η ενίσχυση της βιοτεχνικής και εργαστηριακής παραγωγής µε παροχή κινήτρων για την παραµονή των επαγγελµατιών που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή και προσέλκυση νέων στα ισόγεια των κτιρίων. Επιπλέον προτείνεται στους ενδιάμεσους ορόφους των κτιρίων η δημιουργία χώρων εκπαίδευσης πρακτικών επαγγελμάτων με στόχο την καινοτοµία, όπως τεχνολογίες εκτύπωσης, τεχνολογίες τροφίµων, σχεδιασµός ενδυµάτων – υποδηµάτων κα. Επιπλέον επισημαίνεται η ανάγκη να προβλεφθούν οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση της κοινωνικής κατοικίας, μέσω επιδοτούμενων ενοικίων, κυρίως στους τελευταίους ορόφους του κτιρίου. Στη λογική αυτή υπάρχει και η σκέψη για τη χρήση κενών ξενοδοχείων ή εκείνων που υπολειτουργούν ως χώρων κατοικίας µε χρονοµίσθωση για διάστηµα από έναν µήνα έως έξι µήνες.

Το ζήτημα είναι πάντως ότι η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΥΠΕΚΑ δείχνει για άλλη μια φορά να προσανατολίζεται στην ανάπλαση του κέντρου με μια λογική σκούπας απέναντι στους μετανάστες, τους άστεγους και τους χρήστες ουσιών. Απαραίτητη είναι πρωτεύοντος η πρόνοια για αυτές τις ομάδες του πληθυσμού.