Ο υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ότι από σήμερα αναλαμβάνει έργο η δεκαπενταμελής υποεπιτροπή της Βουλής, που έχει ρόλο ελεγκτή και εγγυητή της διαφάνειας στον τομέα των εξοπλισμών. Σε ό,τι αφορά το σύστημα των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, ο υπουργός Αμυνας είπε ότι σήμερα ισχύει «μια τριτοκοσμική – αρχαϊκή αντίληψη που πρέπει να επανεξεταστεί από μηδενική βάση».

Ads

Ο Ε. Βενιζέλος απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είπε ότι στις μεγάλες εξοπλιστικές αγορές «δεν θέλουμε να έχετε προσχηματική ή εικονική σχέση. Δεν θέλουμε Ελληνες διαμεσολαβητές ή αντιπροσώπους με το πρόσχημα μιας μικρής παραγωγικής δραστηριότητας. Θέλουμε να είστε επιχειρήσεις που παράγουν, επενδύουν και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας».

Παρέμβαση του προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου

Εντύπωση προκάλεσε μεταξύ των αξιωματικών και αξιωματούχων η ομιλία του κ. Γραμματίδη στο συνέδριο του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, «ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου εμφανίστηκε να παρεμβαίνει σε θέματα δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, του τρόπου λειτουργίας τους αλλά και της διοίκησής τους. Μίλησε για πρακτικές που δεν βοηθούν τη διαφάνεια, οδηγούν στον πλουτισμό ολίγων σε βάρος του Δημοσίου και ζήτησε αλλαγή στελεχών που αποτελούν επιλογή της νέας ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας».

Ads

Ο κ. Γραμματίδης κατηγόρησε την πρώην ηγεσία του υπουργείου Αμυνας ότι «η πόρτα της ήταν πεισματικά κλειστή στους εκπροσώπους των διεθνών επιχειρηματικών ομίλων, ενώ είναι γνωστή η βαρύτητά τους στη διαμόρφωση αποφάσεων σε ολόκληρο τον κόσμο». Και πρόσθεσε: «Φαίνεται πως είχαμε την πολυτέλεια της απομόνωσης εκεί που θα έπρεπε να αναζητούμε πολύτιμους συμμάχους, οι οποίοι ιδιαίτερα σήμερα θα ήταν δίπλα μας στη δυσμενή διεθνή επικοινωνιακή καταιγίδα σε βάρος της χώρας μας».

Στον κ. Γραμματίδη απάντησε ο γενικός διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Β. Βασιλάκος, ο οποίος βρισκόταν στην εκδήλωση, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ελεύθερη και δημοκρατική και δεν καθοδηγείται από εμπορικά συμφέροντα αμυντικών βιομηχανιών, που το μόνο που θέλουν είναι να πουλήσουν τα οπλικά τους συστήματα.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Γραμματίδης για «καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων» και ότι γι’ αυτές «ευθύνονται οι δυσλειτουργίες των εμπλεκόμενων δημόσιων υπηρεσιών», αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας είπαν, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ότι «αν κάποιος δεν θα έπρεπε να μιλά είναι οι αμερικανικές εταιρείες, καθώς είναι αυτές που έχουν πάρει τις περισσότερες απευθείας αναθέσεις με τις πιο σκανδαλώδεις διαδικασίες. Επίσης είναι η χώρα που ασκεί, σε όλα τα επίπεδα, τις περισσότερες πιέσεις όταν πρόκειται να πουλήσουν οπλικά συστήματα. Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι το κατά πόσον οι θέσεις του προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου απηχούν και τις θέσεις της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει δυσαρέσκεια από την πλευρά των Αμερικανών για το ότι δεν μπορούν να προωθήσουν τις αμερικανικές εταιρείες στο Ελληνικό Πεντάγωνο».