Τρείς φορές ελέγχτηκε το Πόθεν Έσχες του Ανδρέα Πάτση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αλλά αποδεικνύεται ότι οι έλεγχοι ήταν ελλιπείς γι’ αυτό και επιστρατεύτηκαν άμεσα ορκωτοί λογιστές να κάνουν φύλλο και φτερό τα περιουσιακά του Πάτση.

Ads

Συγκεκριμένα, την υπόθεση για τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης του Ανδρέα Πάτση, που εμπλέκεται σε σκάνδαλο, ανέδειξε η  γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη. Η ίδια ζήτησε την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (Επιτροπής «Πόθεν Έσχες)» στη διάρκεια της Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε εξηγήσεις για τους ελλιπείς ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί.

Απαντώντας στην Όλγα Γεροβασίλη ο πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής Θανάσης Μπούρας, δήλωσε ότι Επιτροπή έχει ελέγξει τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του βουλευτή για τις χρήσεις έως και το 2019 και του ζήτησε τρεις φορές εξηγήσεις για διάφορα θέματα. Στο ενημερωτικό σημείωμα, ο Μπούρας αναφέρει ότι «κατά τον έλεγχο του συγκεκριμένου υπόχρεου, μετά από καταγγελία για τη χρήση του έτους 2019, εντοπίστηκαν από τον αρμόδιο ορκωτό λογιστή που διενήργησε τον έλεγχο στη δήλωση, ανακρίβειες στην καταγραφή των συμμετοχών του και μη δηλωθείσα επένδυση, οι οποίες συμπληρώθηκαν καθώς προσκομίστηκαν τα απαραίτητα παραστατικά στις εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις του που έγιναν αποδεκτές από την Επιτροπή, κατόπιν εισήγησης του ανώτατου δικαστικού λειτουργού που χειρίστηκε την υπόθεση».

Δεδομένης, σημειώνεται, «της ύπαρξης παραλείψεων εκ μέρους του και στις επόμενες δηλώσεις του που βρίσκονται τώρα υπό έλεγχο (χρήση 2020) ο έλεγχος του περιεχόμενου των δηλώσεων του συνεχίζεται και ήδη μετά από εντολή του προέδρου της επιτροπής ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης επισπεύδεται».

Ads

«Σύμφωνα με το νόμο ο έλεγχος είναι διαρκής και μπορεί να παρατείνεται κάθε φορά που προκύπτουν νεώτερα στοιχεία», αναφέρει ο Θανάσης Μπούρας και προσθέτει πως επί του αναλυτικού πορίσματος θα συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή και θα αποφανθεί σχετικά.

Γεροβασίλη: Κάντε γρήγορα με τους ελέγχους

Η Όλγα Γεροβασίλη ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες ελέγχου του Ανδρέα Πάτση ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να επισπευσθεί ο έλεγχος του ανεξάρτητου βουλευτή για επαγγελματικές του δραστηριότητες που είναι ασυμβίβαστες με την βουλευτική ιδιότητα και επιφέρουν την έκπτωσή του από το αξίωμα αλλά και διοικητικά μέτρα.

Επισήμανε πως ο νόμος έχει ημερολογιακές προθεσμίες για να υπάρξει έκπτωση βουλευτή από το αξίωμά του και το οποίο δεν θα πρέπει να χαθεί για να μην οδηγηθεί η υπόθεση σε αρχειοθέτηση ή παραγραφή.

Για να προσφύγει όποιος έχει έννομο συμφέρον, είπε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να μην παρέλθουν 30 ημέρες από την ημέρα γνωστοποίησης της υπόθεσης, προκειμένου να γίνει η έκπτωση του. Η υπόθεση πρέπει να πάει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο στο οποίο πρέπει να προσφύγει αυτός που έχει έννομο συμφέρον. Αν διαπιστωθεί ότι βουλευτής έχει παρανομήσει από το αξίωμα καλείται να επιστρέψει όσα χρήματα έχει λάβει ως βουλευτική αποζημίωση καθώς υπάρχει και διοικητικό πρόστιμο ύψους 500.000 ευρώ.

«Επισπεύδεται ο έλεγχος»

Υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τις καθυστερήσεις, ο Θανάσης Μπούρας σημείωσε πως έχει δώσει εντολή στους ορκωτούς λογιστές να ελέγξουν ταχύτατα την οικονομική δραστηριότητα του Ανδρέα Πάτση με εντολή να του φέρουν σε μία εβδομάδα τα αποτελέσματα. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως δεν ορκίζεται ότι θα είναι έτοιμο το πόρισμα σε μία εβδομάδα καθώς πρόκειται για εξωχώριες εταιρείες, διαβεβαίωσε όμως ότι θα συνεδριάσει η Επιτροπή αμέσως μόλις λάβει το πόρισμα των ορκωτών λογιστών.

Μάλιστα ο Μπούρας επέρριψε ευθύνες στον ανώτατο δικαστικό λειτουργό που χειρίστηκε το πόθεν έσχες του Πάτση. Παράλληλα σημειώνει ότι επισπεύδεται ο σχετικός έλεγχος και όταν υπάρξει αναλυτικό πόρισμα που θα συντάξουν οι ορκωτοί λογιστές, θα συνεδριάσει η επιτροπή.