Τη δημιουργία ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την εξέταση των θεμάτων που άπτονται των συμφωνιών CETA και TTIP ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε σημερινή συνάντηση με τη Greenpeace.

Ads

Η επιτροπή αυτή, με τη συμμετοχή βουλευτών από όλα τα κόμματα, φορέων και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, θα ασχοληθεί με το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των συμφωνιών. Μία τέτοια κίνηση θα συμβάλει στην κάλυψη του σοβαρού κενού διαφάνειας και ενημέρωσης των πολιτών που χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις για τις δύο συμφωνίες. Ενώ οι εξελίξεις στη CETA και την TTIP τρέχουν, έχει έρθει επιτέλους η στιγμή οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών να λάβουν ξεκάθαρη στάση ενάντια στις δύο συμφωνίες.

«Η πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι δυο συμφωνίες δεν δέχονται διορθώσεις ή βελτιώσεις αλλά μόνο συνολική απόρριψη πρωτίστως για λόγους δημοκρατίας.

Η ημέρα που τα επιχειρηματικά λόμπι θα επιβάλλουν και με τον νόμο πλέον τις επιθυμίες τους σε κυβερνήσεις θα είναι το τέλος για κεκτημένα δεκαετιών στο χώρο των εργασιακών δικαιωμάτων, της υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος και συνολικά της δυνατότητας της κοινωνίας να παρεμβαίνει και να επηρεάζει τα κοινά. Η κοινωνία των πολιτών οφείλει επίσης να αναλάβει δράση και να πιέσει τους πολιτικούς μας να πουν όχι στις δύο αυτές συμφωνίες στο σύνολό τους», δήλωσε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace.