Μια αναφορά του Παναγιώτη Πικραμμένου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια, στους χειρισμούς σε συγκεκριμένη υπόθεση επί της οποίας πολύ πρόσφατα η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξέδωσε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, δημιούργησε ερωτήματα και έφερε την οργισμένη αντίδραση της Επιτροπής.

Ads

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή εκφράζει την απορία της, κάνοντας λόγο για μεγάλο θεσμικό ατόπημα από πλευράς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Εκφράζουμε την εύλογη απορία μας, για το μεγάλο θεσμικό ατόπημα του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και επιτ. προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Πικραμμένου, ο οποίος λαμβάνοντας το λόγο ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, αναφέρθηκε επικριτικά για τους χειρισμούς σε συγκεκριμένη υπόθεση, επί της οποίας πολύ πρόσφατα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενεργώντας μέσα στα αυστηρά πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, εξέδωσε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, διότι κρίθηκε ότι συντρέχει κατεπείγουσα περίπτωση, για την αποτροπή άμεσα επικείμενου κινδύνου ανεπανόρθωτης βλάβης του δημοσίου συμφέροντος. (Η διαδικασία επί της κυρίας υπόθεσης, η οποία εκκρεμεί κατόπιν καταγγελίας από το 2016, προχωρεί ταχέως και θα έχει καταστεί ώριμη εντός των επομένων μηνών)» και παράλληλα διατυπώνεται μια απορία:

«Διερωτώμεθα προς τι το μεγάλο ενδιαφέρον του κ. Αντιπροέδρου για συγκεκριμένη υπόθεση μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος, πώς γνωρίζει τις λεπτομέρειες που ο ίδιος ανέφερε για την υπόθεση αυτή και πώς γνωρίζει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ελεγχθεί (δήθεν) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά παράβαση των κανόνων ανεξαρτησίας και αυτονομίας στη λήψη αποφάσεων των εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού, εκθέτοντας, έτσι, με τα λεγόμενά του και την Ευρωπαία Επίτροπο».

Ads

Νωρίτερα, ο Παναγιώτης Πικραμμένος, επιχειρώντας να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε στην Βασιλική Θάνου σημειώνοντας «να μου επιτρέψετε, με μεγάλη στενοχώρια, να σας πω και δύο λόγια για την κυρία Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, διότι δεν μου αρέσει να λέω πράγματα κατά συναδέλφων μου και πρώην συναδέλφων μου», είπε ο Παναγιώτης Πικραμμένος και συνέχισε: «Υπάρχει όντως ένα πρόβλημα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Όμως αυτό είναι το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση; Τι γίνεται όταν αυτός που πρέπει να είναι ο εγγυητής της ανεξαρτησίας της Αρχής, είναι αυτός που την παραβιάζει πρώτος; Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή; Και να θέσω μερικά ερωτήματα. Γιατί η κ. Θάνου πήρε τις αποφάσεις σε ασφαλιστικά μέτρα και δεν πήρε κανονικά αποφάσεις; Ξέρετε την απάντηση; Η απάντηση είναι, ότι το έκανε για να μην ελεγχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και γιατί, κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις πήρε αυτές τις αποφάσεις παρά την αντίδραση των υπολοίπων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Η κ. Θάνου θα ελεγχθεί γι΄αυτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα μπορούσα να πω πολύ περισσότερα, αλλά δεν λέω άλλα».

Στον Π. Πικραμμένο απάντησε και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τον ευχαρίστησε λέγοντας ότι «ουσιαστικά με την παρέμβασή του επιβεβαίωσε όσα λέμε περί προσχηματικότητας κωλύματος για την κ. Θάνου» και είπε πως αυτό το έκανε με δύο τρόπους. «Αναφερθήκατε στη δική σας θητεία στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, ουδέν μεμπτόν, αλλά εφόσον ένας δικαστής έχει τη δυνατότητα να καταλαμβάνει αυτή τη θέση, σημαίνει ότι δεν είναι μια θέση κομματικής επιλογής. Συνεπώς, ουδέν μεμπτόν για την κ. Θάνου επειδή διετέλεσε σε αυτή τη θέση, γιατί αυτό λέει ο τυπικός λόγος σε αυτό που καταθέσατε…Δεύτερον, επί της ουσίας επιβεβαιώσατε ότι αυτό που σας προβληματίζει δεν είναι το αν κατέχει αυτή τη θέση έχοντας κομματική ή πολιτική κρίση. Δεν είναι αυτός ο λόγος που την αντικαθιστάτε, αλλά το τι έκανε αυτό το διάστημα. Μας είπατε ότι έκανε ασφαλιστικά μέτρα για την υπόθεση του “Άργος”». «Μας είπε ο κ. αντιπρόεδρος ότι το πρόβλημα ήταν ότι έκανε (η κ. Θάνου) ασφαλιστικά μέτρα για να μην ελεγχθεί από την Επιτροπή. Δεν έχετε δίκιο. Ασφαλιστικά έγιναν γιατί ήταν η διαδικασία του επείγοντος, επειδή βάλτωνε αυτή η υπόθεση επί δυο χρόνια επί προεδρίας του κ. Κυριτσάκη», προσέθεσε και τόνισε ότι προκύπτει το «κρίσιμο πολιτικό ερώτημα “γιατί βάλτωνε αυτή η υπόθεση”».