Επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύθηκε ο Βρετανός ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ, καθηγητής στην έδρα Ιστορίας «Ira D. Wallach» στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

Ads

Μετά την τελετή αναγόρευσης του ο Μαρκ Μαζάουερ έδωσε ομιλία με θέμα: «Thirty Years of Greek History: A Personal Perspective», αναζητώντας τις ρίζες των σημερινών προβλημάτων της Ελλάδας στη δεκαετία του 1980.

Ποιός είναι ο Μαρκ Μαζάουερ

Γεννημένος στο Λονδίνο το 1958, ο Μαρκ Μαζάουερ σπούδασε Κλασική Φιλολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ακολούθως Διεθνείς Σχέσεις στο Κέντρο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στην Μπολόνια. Είναι διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με τη διατριβή Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2009).

Ads

Τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια ιστορία του 20ού αιώνα, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ιστορία της νεότερης Ελλάδας και των Βαλκανίων. Για το βιβλίο του Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων (Αλεξάνδρεια, 2006) τιμήθηκε με το ετήσιο βρετανικό βραβείο δοκιμίου Duff Cooper Prize. Άλλα βιβλία του: Στην Ελλάδα του Χίτλερ (Αλεξάνδρεια 1994), Σκοτεινή ήπειρος (Αλεξάνδρεια 2001), Τα Βαλκάνια (Πατάκης 2002), Η αυτοκρατορία του Χίτλερ: Ναζιστική εξουσία στην κατοχική Ευρώπη (Αλεξάνδρεια, 2009), Κυβερνώντας τον κόσμο (Αλεξάνδρεια 2013).

Έχει διδάξει σε βρετανικά και αμερικανικά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ και το Πρίνστον. Είναι διευθυντής του Heyman Center for the Humanities στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

Από τους κορυφαίους ιστορικούς στον κόσμο, τακτικός επισκέπτης της Ελλάδας και τακτικός σχολιαστής των εξελίξεων στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα στα αγγλόφωνα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αρθρογραφεί συστηματικά για ζητήματα Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων στον βρετανικό και στον αμερικανικό Τύπο (Financial Times, Guardian, London Review of Books, The Nation, The New Republic).

Τα περισσότερα βιβλία του έχουν κυκλοφορήσει και στα ελληνικά με μεγάλη επιτυχία. Το 2012 η Εταιρεία Συγγραφέων, της οποίας είναι αντεπιστέλλον μέλος, τον τίμησε με το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» για αλλοδαπό συγγραφέα που με το έργο του συμβάλλει στην προώθηση της νεοελληνικής γραμματείας στο εξωτερικό.