Σφοδρή επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εξαπέλυσε από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ανοιχτή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης στις συνέπειες των νέων μέτρων και τόνισε ότι η Αριστερά έχει εναλλακτικές προτάσεις, κάποιες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν με αλαζονεία και επιθετικότητα.

Ads

«Μας λέει ακόμα η κυβέρνηση ότι για την σημερινή κατάσταση φταίει το σπάταλο, ανίκανο και διεφθαρμένο δημόσιο. Και ο κόσμος ρωτάει: ποιανού πολιτικό παιδί είναι η σπατάλη, η διαφθορά και η ανικανότητα του δημοσίου; Ποιος εισέπραττε τόσα χρόνια τα πολιτικά οφέλη από αυτή την απαξίωση; Ποιος ευνοήθηκε από τις χαριστικές φοροαπαλλαγές, από τις μίζες, από τις υπερτιμολογήσεις των δημοσίων έργων; Ποιος κέρδισε αστρονομικά ποσά, από την οικονομική καταδίκη της χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Ποιος ωφελείται από τα υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας: «Αναζητήστε τον στα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας και τον παραδοσιακό του σύμμαχο, το κεφάλαιο. Και θα δείτε αμέσως γιατί η σπατάλη, την διαφθορά και την ανικανότητα του δημοσίου οργανώθηκε σκόπιμα και με συγκεκριμένους στόχους».

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές επιθέσεις ότι η Αριστερά «φταίει για τη σημερινή κατάσταση γιατί υιοθετεί κάθε παράλογο και αυθαίρετο κοινωνικό αίτημα» ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «Το μόνο αίτημα που υιοθετεί η αριστερά, είναι το δικαίωμα των ανθρώπων σε μια αξιοπρεπή ζωή. Και σήμερα, επιμένει ακόμα περισσότερο. Αν η κυβέρνηση αναζητά τους υπεύθυνους ανάμεσα σε όσους υπερασπίζονται την κοινωνία, ας καταδικάσει ευθέως τις προεκλογικές ομιλίες του πρωθυπουργού».

Σχετικά με τα νέα κυβερνητικά μέτρα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι συνέπειές τους είναι η δραστική μείωση των εισοδημάτων, ενώ με τη συνεχή αύξηση του ΦΠΑ και της έμμεσης φορολογίας οι τιμές θα ανεβαίνουν διαρκώς. «Και αυτό είναι ότι χειρότερο για μια χώρα που βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση. Αυτό που λένε στον κόσμο, ότι η μείωση των μισθών και των συντάξεων θα συνοδευτεί από μείωση τιμών είναι μια γελοία προσπάθεια παραπλάνησης. Η ανεργία θα φτάσει το 30%. Κάθε σπίτι και ένας άνεργος».

Ads

«Τελευταία πληθαίνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και διάφοροι καλοντυμένοι διαμορφωτές σκέψης, που κουνάνε το δάχτυλο στην Αριστερά. Και μας ρωτάνε. Εντάξει όλα αυτά. Αλλά έχετε εναλλακτικές λύσεις να προτείνετε; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο και κατηγορηματικό «ναι». Όλο αυτό το διάστημα εναλλακτικές υπήρχαν και τις προτείναμε ανοιχτά στην ελληνική κοινωνία. Κάποιες από αυτές αντιμετωπίστηκαν με αλαζονεία και επιθετικότητα» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, «ο εναλλακτικός δρόμος ανοίγεται με την απεμπλοκή από τον καταστροφικό μηχανισμό υποτιθέμενης στήριξης. Με επαναδιαπραγμάτευση και διεκδίκηση για απ ευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και με έκδοση ευρωομολόγου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει αυτά τα ενδεχόμενα για μελλοντικές κρίσεις. Αφού όμως προηγουμένως η Ελλάδα μεταβλήθηκε σε πειραματόζωο του ΔΝΤ. Από μια κυβέρνηση η οποία παραιτήθηκε εξ αρχής από κάθε διπλωματική ενέργεια σε διεθνές επίπεδο, από κάθε απόπειρα πίεσης, από κάθε διαπραγματευτική κίνηση. Να φορολογηθεί το κεφάλαιο. Κατάργηση των απαλλαγών από ΦΠΑ. Φορολογία του πλούτου, του εφοπλιστικού κεφαλαίου και της εκκλησιαστικής περιουσίας. Όχι των μισθών και των συντάξεων πείνας. Και άλλη εναλλακτική πρόταση. Να μειωθούν δραστικά οι στρατιωτικές δαπάνες».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο. Ο κ. Τσίπρας αναφέρεται στην ομιλία του προέδρου του ΣΕΒ στη γενική συνέλευση του συνδέσμου του, και υπογραμμίζει ότι ο κ. Δασκαλόπουλος «έκανε μία πρωτοφανή επίθεση στα πολιτικά κόμματα και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα μια εξιδανικευμένη εικόνα του ιδιωτικού τομέα». Ακόμα, προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός της χώρας επέλεξε να μην του απαντήσει, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιορίστηκε στην αιτιολόγηση της στάσης του κόμματός του στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τον μηχανισμό στήριξης.

«Εμείς από την μεριά μας, δεν θέλουμε και δεν θα επιτρέψουμε αυτή η πρόκληση να μείνει αναπάντητη», τονίζει ο κ. Τσίπρας και ζητά από τον πρόεδρο της Βουλής με δική σας πρωτοβουλία, να ορίσετε άμεσα στο ελληνικό κοινοβούλιο, μία συνεδρίαση, όπου θα εξετάσει όλα τα στοιχεία της παθογένειας του πολιτικού συστήματος, την διαπλοκή με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και την καθιέρωση θεσμών διαφάνειας και δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα. Η στοχοποίηση της πολιτικής ζωής από πανίσχυρα οικονομικά κέντρα πρέπει να σταματήσει τώρα».