H χθεσινή συνάντηση του Παύλου Πολάκη με τον Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Υγείας, θα μπορούσε να είναι και ο απόλυτος συμβολισμός μιας πολιτικής «ανατροπής» – της απάντησης στον διχασμό με «επίθεση συναίνεσης».

Ads

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο άνθρωπος που υποδεικνύεται με μένος από τα κυβερνητικά στελέχη ως ο ορισμός της «τοξικότητας», συναντήθηκε χωρίς κάμερες με τον νυν υπουργό Υγείας και του έδειξε την λύση για την αύξηση των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενώπιον της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην συνάντηση, παρουσία του προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαναστασίου, ο Παύλος Πολάκης ενημέρωσε τον Βασίλη Κικίλια πως υπάρχει η δυνατότητα για ταχύτατη και σημαντική αύξηση του δυναμικού των ΜΕΘ μέσα από την αξιοποίηση κλινών Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, νευροχειρουργικών ΜΑΦ, μονάδων εγκαυμάτων, στεφανιαίων μονάδων και μονάδων ανανήψεων οι οποίες υπάρχουν διάσπαρτες σε διαφορά νοσοκομεία. Προϋπόθεση είναι η κατάλληλη στελέχωσή τους με προσωπικό και, σύμφωνα με τον Παύλο Πολάκη, με αυτόν τον τρόπο το ΕΣΥ μπορεί να ενισχυθεί με επιπλέον 300 κλίνες για τη νοσηλεία ευπαθών ομάδων. 

Την ίδια «ανατροπή» σηματοδοτεί και η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για την ανάγκη να μην αμφισβητούνται οι συστάσεις της επιστημονικής Επιτροπής που έχει ορίσει το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. «Είναι οι καλύτεροι επιστήμονες που διαθέτει σήμερα η χώρα. Σωστά έχουν επιλεγεί και τους έχει ανατεθεί αυτός ο ρόλος. Είναι υποχρέωση όλων να μην αμφισβητούμε τις γνωμοδοτήσεις και τις εισηγήσεις τους και να εμπιστευόμαστε τις σωστά τεκμηριωμένες κατευθυντήριες γραμμές που δίνουν», τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός, ενώ επικρότησε και την απόφαση της κυβέρνησης για τις 2.000 άμεσες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού με συμβάσεις διετούς διάρκειας.

Ads

Οι κινήσεις αυτές, όπως και η προσωπική σκληρή παρέμβαση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στις προκλήσεις του Ερντογάν, σηματοδοτούν και την πολιτική απάντηση που επέλεξε να δώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην επιχείρηση διχασμού που τροφοδότησαν, με ακραία ελαφρότητα, στελέχη της κυβέρνησης κατά την κλιμάκωση της συνοριακής κρίσης στο προσφυγικό.

Είναι μια επιλογή με πιθανό, βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος – που συνάντησε και εσωκομματικές αντιδράσεις – πρόκειται όμως για μια στάση πλήρους πολιτικής ευθύνης που αποτελεί αμετάκλητη απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, όπως τονίζουν συνομιλητές του. Και ειδικά σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στηρίζεται και στην ανάλυση που έγινε στην Κουμουνδουρου σύμφωνα με την οποία προκειμένου οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν, να επιδείξουν οι ίδιοι υπευθυνότητα και να πειθαρχήσουν, θα πρέπει πρώτα να δουν την ίδια, και ακόμη υψηλότερη υπευθυνότητα, από το πολιτικό σύστημα. Το προηγούμενο της Ιταλίας μέτρησε ιδιαίτερα σε αυτή την επιλογή, καθώς στην γειτονική χώρα η αρχική φάση της επιδημίας έγινε γρήγορα πεδίο σκληρής κόντρας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Συνέπεια ήταν η υποτίμηση του κινδύνου, καθώς πολλοί πολίτες θεωρούσαν είτε πολιτικές υπερβολές, είτε κυβερνητικό επικοινωνιακό παιχνίδια τις συστάσεις για αυστηρές προφυλάξεις.

Είναι ενδεικτικό εδώ, ότι η θέση αυτή αποτυπώνεται και στην χθεσινή απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία τονίζεται: «Η κρίση πανδημίας θέτει τη χώρα μας όπως και ολόκληρο τον πλανήτη ενώπιον πρωτόγνωρων προκλήσεων, τόσο για τη δημόσια Υγεία όσο και για την οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ζητεί από τους πολίτες να ακολουθούν με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών της Πολιτείας, χωρίς την παραμικρή εξαίρεση».

Η πολιτική αυτή στάση της συναίνεσης, και η στήριξη των όποιων κυβερνητικών μέτρων κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, δεν σημαίνει βεβαιως και «λευκή κάρτα» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ούτε απουσία κριτικής. Η κριτική και η πίεση από την πλευρά θα είναι σταθερή και θα εστιάζει στην λήψη πρόσθετων μέτρων για την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας Υγείας – το οποίο, απαξίωνε σταθερά προ κρίσης η ΝΔ – όπως και για την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται οικονομικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης τόνισε σήμερα την ανάγκη άμεσης προώθησης σχεδίου και για μόνιμες προσλήψεις στον τομέα της Υγείας, ενώ απηύθυνε προειδοποίηση και για τα κρούσματα αισχροκέρδειας τα οποία θεώρησε… λογικά, με μεγάλη νεοφιλελεύθερη άνεση, ο αρμόδιος υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης.