Με μία ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, εννέα φορείς, δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, το ΓΕΩΤΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο, εξαπολύουν επίθεση κατά της κυβέρνησης και κάνουν λόγο για «θεσμική εκτροπή».

Ads

Ολόκληρη η επιστολή:

«Όταν ο πρωθυπουργός μας αρνείται επί μήνες να συναντήσει τους προέδρους των Επιστημονικών Φορέων της χώρας, τότε υπάρχει θεσμικό πρόβλημα. Οταν οι πρόεδροι επιπρόσθετα έχουν την ιδιότητα του θεσμικού συμβούλου της κυβέρνησης σε θέματα αρμοδιότητάς τους, τότε η άρνηση συνάντησής τους αποτελεί θεσμική εκτροπή.

Όταν ο υπουργός Οικονομικών με μόνη την υπογραφή του δεσμεύει τη χώρα, παρακάμπτοντας εκτελεστική, νομοθετική, ακόμη και δικαστική εξουσία, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συνταγματικό.

Όταν ο υπουργός Οικονομικών αρνείται να συναντήσει τους προέδρους των επιστημονικών φορέων για θέματα που σχετίζονται με τη φύση και υπόσταση του επαγγέλματος-λειτουργήματός τους, τότε έχουμε ισοπεδωτική και απαξιωτική συμπεριφορά, που χαρακτηρίζει τον ίδιο τον άνδρα.

Ads

Όταν, επιπρόσθετα, ο ίδιος παραπέμπει για τόσο σοβαρά θέματα σε παρατρεχάμενούς του, που εναλλάσσονται, τότε κάτι τελείως σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του υπουργείου Οικονομικών.

Όταν με υπογραφές των δύο νομικών συμβούλων και του ίδιου του υπουργού, “αμετάκλητα και άνευ όρων” παρεδόθη η εθνική κυριαρχία, κατά τρόπο αντισυνταγματικό και παράνομο, για τον οποίο ανακύπτουν τεράστιες ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν.

Όταν οι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς, κλάδοι εργαζομένων με αφορμή τα όποια δίκαια ή όχι αιτήματά τους λοιδωρούνται, συκοφαντούνται με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα.

Όταν με γνωστούς δημοσιογράφους στρέφουν τον ένα κλάδο κατά του άλλου, αλλοιώνοντας και αποσιωπώντας τα όποια αιτήματά τους, τότε υπάρχει έλλειμμα ορθής, έγκαιρης, αντικειμενικής πληροφόρησης. Οταν αυτή η κατάσταση συνεχίζεται, επιτείνεται και οξύνεται, τότε το κλίμα που δημιουργείται είναι εκρηκτικά αρνητικό για την τόσο απαραίτητη και επικαλούμενη, για αλλότριους όμως σκοπούς, κοινωνική συνοχή.

Εξοχότατε κύριε πρωθυπουργέ, σε σας και την κυβέρνηση εναπόκειται να δώσετε απτά δείγματα σεβασμού όλων των κλάδων εργαζομένων. Σε σας εναπόκειται να δώσετε δείγματα συμφιλίωσης και όχι διχασμού και αντιπαλότητας των τάξεων».