Λεκτική επίθεση στην Κωνστανίνα Κούνεβα εξαπέλυσε ο σκιτσογράφος και υποψήφιος βουλευτής με το ΜέΡΑ25, Στάθης Σταυρόπουλος.

Ads

Αφορμή ήταν η αντικατάσταση της Κούνεβα, η οποία ήταν 8η στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, από την Γιώτα Λαζαροπούλου, πρώην ενοικιαζόμενης εργαζόμενης στον τραπεζικό τομέα και προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σ. Σταυρόπουλος σχολίασε την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντικατάσταση, η οποία σημειώνει, ότι η Κωνσταντίνα Κούνεβα απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια και τη δημοτικότητα (δημότης του Δήμου Αθηναίων) στις 31/5/2019 και ως εκ τούτου, δεν έχει ακόμη εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους με τους οποίους θα διεξαχθούν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και δεν έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

«Πέντε χρόνια Ευρωβουλευτής των Ελλήνων στις Βρυξέλλες η κα Κούνεβα, και όμως δεν καταδέχτηκε να πάρει την ελληνική υπηκοότητα. Ούτε καν για το ονόρε» ήταν το αρχικό tweet του Σ. Σταυρόπουλου, ενώ, μερικές ώρες αργότερα, ακολούθησε και δεύτερο: «Το θέμα με την κυρία Κουνεβα δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ούτε ταξικό, ούτε εθνικό, ούτε θεσμικό, αλλά θέμα ευγένειας. Θεμα αντιδώρου στο αίσθημα του λαού που την τίμησε, επιδεικνύοντας έτσι ο λαος έναν ωραίο διεθνισμό κι έναν βαθύ σεβασμό στο πρόσωπο της».

Ads

Τα σχόλια προκάλεσαν την αντίδραση του επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος, σε εκτενές κείμενό του σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «η Κωνσταντίνα Κούνεβα δεν είχε καμία υποχρέωση να ζητήσει την ελληνική υπηκοότητα, ούτε καν ως ευγενική πράξη. Αρκεί ότι εκπροσώπησε τους μετανάστες εντός της ΕΕ που αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμοι, που πέφτουν θύματα της πιο στυγνής εκμετάλλευσης, που εν τέλει είναι οι πρώτοι πάνω στους οποίους οι εργοδοσίες ασκούνται στο πως να ρευστοποιούν τους εργαζόμενους, βιαιοπραγόντας πάνω τους βάναυσα.

»Το ΜέΡΑ25, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μας διεθνισμού, τιμά την Κωνσταντίνα Κούνεβα και όλους τους μετανάστες που σηκώνουν σε όλη της Ευρώπη την σημαία της αντίστασης στο θεσμικό πλαίσιο των επερχόμενου μεταμοντέρνου πανευρωπαϊκού εργασιακού μεσαίωνα».