Οι πληροφορίες και οι συζητήσεις για πιθανή νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα μετά τις νέες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τη ΝΔ -σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου- να κινείται σε ένα ποσοστό 30% με 32%, δηλαδή πολύ μακριά από το κατώφλι του 38%, που εκτιμάται πως θα εξασφάλιζε την πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

Ads

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο Μαξίμου είναι η στροφή ως προς την αντιμετώπιση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Μαξίμου και του φιλοκυβερνητικού τύπου, αν και αρχικά, μετά την εκλογή του, είχε αντιμετωπιστεί με διθυραμβικά σχόλια. Ο λόγος φαίνεται να βρίσκεται επίσης στα τελευταία δημοσκοπικά στοιχεία. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το ΚΙΝΑΛ αφαιρεί σημαντικές ψήφους από το χώρο του Κέντρου.

Ανησυχία όμως υπάρχει και για τις διαρροές προς τα Δεξιά. Στον φιλοκυβερνητικό τύπο εμφανίστηκαν δημοσιεύματα σχετικά με τα σενάρια μιας κυβέρνησης συνεργασίας με τον Κυριάκο Βελόπουλο. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο Κυριάκος Μητσοτάκης απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι λόγοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι πως και μόνο η ύπαρξη ενός τέτοιου σεναρίου αποτελεί «τροχοπέδη» για την προσέγγιση του κεντρώου ακροατηρίου.

Επιπλέον απορρίπτοντας τη συνεργασία με τον Κυριάκο Βελόπουλο – και με δεδομένη την πόλωση που αναμένεται να ενταθεί – εκτιμάται πως το Δεξιό ακροατήριο θα πιεστεί ώστε να μην καταφύγει σε κομματικές επιλογές εκ δεξιών της ΝΔ, με το Μαξίμου να «ποντάρει» στο «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο.

Ads

Σημειώνεται επίσης πως όσο μειώνονται τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή, τόσο μειώνεται και το ποσοστό για αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, καθώς αυτό εξαρτάται από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ο ισχυρισμός από ορισμένους κυβερνητικούς κύκλους πως η κινητικότητα στα δεξιά της ΝΔ θα μπορούσε ακόμη και να την ευνοήσει. Από την άλλη είναι γεγονός πως η ύπαρξη των εν λόγω κομμάτων «κόβει» από τη δεξαμενή ψηφοφόρων της ΝΔ.

Με την παραπάνω στρατηγική, γράφει η Καθημερινή, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει αμφίπλευρη πίεση σε όλα τα κόμματα ώστε να περάσει τον πρώτο γύρο των εκλογών με απλή αναλογική όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και να ξεδιπλώσει την κύρια αντεπίθεσή του στις δεύτερες εκλογές με το ερώτημα “σταθερή κυβέρνηση ή περιπέτειες”».

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν και οι συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο «ανατροπών» και «εκπλήξεων» από την εκλογική μάχη με απλή αναλογική, που θα μπορούσαν να επιφέρουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα αν το αθροιστικό ποσοστό ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ, κινηθεί άνω του 40%.

Το κάδρο της εκλογολογίας συμπληρώνεται και με τα σενάρια από Ευρώπη για πιέσεις σχετικά με μια «κυβέρνηση τεχνοκρατών», «τύπου Παπαδήμου», καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη «αξιολογείται από ορισμένους κύκλους ως ανίκανη να διαχειριστεί τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης». Και μπορεί οι εν λόγω πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο πρακτορείο Euractiv επισήμως να διαψεύστηκαν, ωστόσο έχουν προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στο Μαξίμου.