Επίθεση στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου εξαπέλυσε από την Κοζάνη η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κάνοντας ειδική αναφορά στα ταξίδια του κ. Παπανδρέου στο εξωτερικό.

Ads

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κοζάνη, σημείωσε: «Ο πρωθυπουργός κάπου δέκα – δεκαπέντε μέρες – δεν ξέρω και είκοσι – είναι εκτός Ελλάδας. Δεν θα σταθούμε σε αυτό, γιατί είτε είναι εκτός Ελλάδας, είτε είναι εντός Ελλάδας, η πολιτική είναι αντεργατική και αντιλαϊκή. Ποιο είναι, λοιπόν, το κύριο ζήτημα, που έθεσε ο πρωθυπουργός έξω και με βάση αυτό καθόρισε και ποιους θα συναντήσει και πώς θα συμπεριφερθεί; Κατ’ αρχήν πήγε έξω για να εξασφαλίσει τη κερδοφορία του σκληρού πυρήνα του ελληνικού κεφαλαίου, τη συμμετοχή του σε όλο αυτό το διεθνές παιχνίδι για την εξασφάλιση ενός μεριδίου στα κέρδη, είτε με επενδύσεις στην Ελλάδα, που θα λειτουργήσουν σε βάρος άλλων επενδύσεων, είτε για επενδύσεις στο εξωτερικό. Τι πρόσφερε εκεί; Ποιο ήταν το κύριο επιχείρημα του; Είπε ότι εμείς στην Ελλάδα είχαμε το θάρρος – εμείς το λέμε θράσος – να πάρουμε μια σειρά μέτρα, που σε άλλες συνθήκες, αν δεν είχαμε την κρίση, θα χρειαζόταν χρόνος και τα πήραμε μέσα σε λίγο διάστημα. Για ποια μέτρα μιλάει; Για την πιο φθηνή, εκμεταλλεύσιμη και χειραγωγήσιμη εργατική δύναμη. Αναφέρεται και στο ότι ανοίγουν δρόμο να περάσουν τα μονοπώλια και εκεί που κυριαρχούσε η μικρή – μεσαία επιχείρηση, με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Και εννοεί, βεβαίως, και την αγροτική παραγωγή και τους μικρούς αγρότες. Αυτό πήγε να προσφέρει. Τους είπε: Τι προσφέρουμε; Καλές συνθήκες εκμετάλλευσης και πολιτικό κλίμα – γιατί τους ενδιαφέρει να τσακίσουν το κίνημα – για να μπορούν να κάνουν επενδύσεις. Αυτή ήταν η υπόθεση. Βεβαίως, με βάση αυτό κάνει τις διάφορες επαφές και παίρνει και τα συγχαρητήρια. Αισθάνθηκε, για παράδειγμα – εμείς έτσι το εισπράξαμε- σαν στο σπίτι του όταν πήγε στην Γουόλ Στριτ. Πήρε τα συγχαρητήρια του αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Ω’ ποία υπερηφάνεια πρέπει να νιώσει ο ελληνικός λαός».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση»: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου είναι ισοδύναμες με τις εθνικές εκλογές, είπε και τόνισε πως είναι ανάγκη οι πολίτες να αποδοκιμάσουν με την ψήφο τους το ΠΑΣΟΚ, την ΝΔ και όσες δυνάμεις έχουν «συμβιβαστεί» και να ενισχύσουν τους υποψήφιους της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Να μην επιλέξουν ούτε τα «αντάρτικα» ψηφοδέλτια, διότι, όπως είπε, είναι «στημένα».

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για τον «Καλλικράτη», λέγοντας ότι μέσα από αυτόν θα περάσει η αντιλαϊκή πολιτική του Μνημονίου στην αυτοδιοίκηση. Παρατήρησε πως αν δεν αποφασίσει ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, θα υπάρχει στην Ελλάδα ένα «ισόβιο Μνημόνιο», που είναι η ακόρεστη δίψα του κεφαλαίου και των μονοπωλίων.

Ads

Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΗ σημείωσε πως η θέση του ΚΚΕ είναι υπέρ της δημιουργίας ενιαίου φορέα ενέργειας.