Το κατώφλι του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας πέρασε η Ιωάννα Παλιοσπύρου λίγο πριν τις 9 το πρωί φορώντας ειδική μάσκα προσώπου για προστασία της εκτεταμένης και σε μεγάλο βαθμό ανεπανόρθωτης βλάβης που έχει υποστεί.

Ads

Το Δικαστήριο αφού συζήτησε τα διαδικαστικά της υπόθεσης αποφάσισε να διακόψει για τις 30 Σεπτεμβρίου. 

O δικηγόρος της κατηγορούμενης Σάκης Κεχαγιόγλου εξήγησε πως η 36χρονη ομολογεί την πράξη της αλλά ζητά μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκουπούμενη σωματική βλάβη.

Όπως εξήγησε ο δικηγόρος της στο δικαστήριο: «Εκφράζουμε την προσωπική μας συμπάθεια στο θύμα αυτής της επιθέσεως. Η προσωπική και ανθρώπινη πλευρά της υπόθεσης δεν έχει σχέση με τα νομικά. Θεωρώ υποχρέωση μου να εκφράσω στην κ. Παλιοσπύρου τη συμπάθεια μου για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και θα βρίσκεται για πολλά χρόνια. Το τι θα πει η κατηγορούμενη για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, θα το πει στον οικείο δικονομικά χρόνο».

Ads

Σύμφωνα με τον ίδιο «το παραπεμπτικό βούλευμα είναι λανθασμένο. Ως προς τα πραγματικά περαστικά έχει ομολογήσει. Υπάρχει διαφωνία στο νομικό χαρακτηρισμό της πράξης. Παραπέμπεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρόκειται για μια κλασική περίπτωση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Η νομολογία ομιλεί όλα αυτά τα χρόνια για τέτοιες περιπτώσεις».

Όπως καταλήγει «η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία στο κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης».  



Δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο

Σημειώνεται πως με γραπτή δήλωσή της η κατηγορούμενη γνωστοποίησε την πρόθεσή της να είναι παρούσα σε μεταγενέστερο στάδιο στη δικαστική αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, τη στιγμή που η Ιωάννα εμφανίστηκε στο Εφετείο, κάνοντας τη πρώτη δημόσια της εμφάνιση από τότε που δέχτηκε την επίθεση με βιτριόλι.

Στην εκφώνηση του ονόματός της, ο Σάκης Κεχαγιόγλου ανέφερε στο δικαστήριο ότι είναι απούσα.

Τότε, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ανέγνωσε τη γραπτή δήλωση της κατηγορουμένης από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατείται, στην οποία αναφερόταν: «Επιθυμώ να εκπροσωπηθώ από τους δικηγόρους μου. Σας δηλώνω ότι θα παρευρεθώ στη συνεχεία της διαδικασίας».

Παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας δήλωσε η Ιωάννα Παλιοσπύρου λόγω ηθικής βλάβης που υπέστη από την άδικη πράξη της κατηγορουμένης.

Οι δηλώσεις του δικηγόρου της Ιωάννας, Απόστολου Λύτρα:

Ο κ. Λύτρας έδωσε έμφαση στην απουσία της κατηγορουμένης από το δικαστήριο και τόνισε πως η απουσία ης δείχνει ότι δεν μιλάμε για πραγματική συγγνώμη.

Συγκεκριμένα ανέφερε «το είχα προβλέψει εδώ και ημέρες ότι η κατηγορούμενη δεν θα έρθει να αντικρίσει την Ιωάννα. Νομίζω ότι είναι ασέβεια προς το δικαστήριο και την Ιωάννα το να μην προσέλθει και να ακούσει για τι κατηγορείται γιατί η σημερινή ημέρα ήταν η απαγγελία της κατηγορίας από τον εισαγγελέα. Επέδειξε για μια ακόμη φορά ότι πραγματικά δεν μιλάμε για συγγνώμη, δεν ήρθε καν για να είναι με σκυμμένο το κεφάλι, είναι τραγικό».

Ενώ σε ερώτηση που του έγινε για την υπερασπιστική γραμμή της κατηγορούμενης, για αλλαγή του κατηγορητηρίου, απάντησε ότι «περιμένουμε την ακροαματική διαδικασία, εγώ είμαι πεπεισμένος ότι η κατηγορία θα μείνει ίδια, Πιστεύω ότι όλα γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους από την υπεράσπιση» και έκλεισε λέγοντας «δεν αρκούν τα 15 χρόνια (σ.σ. η ποινή που αντιμετωπίζει η δράστη της επίθεσης με βιτριόλι)». 



Ο διάλογος του Σάκη Κεχαγιόγλου με την Ιωάννα

Νωρίτερα, όταν η Ιωάννα Παλιοσπύρου έφτασε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ο Σάκης Κεχαγιόγλου την πλησίασε και ζήτησε να της μιλήσει. 

Ο δικηγόρος της 37χρονης, ο οποίος της εξέφρασε τη συμπόνια του, προσθέτοντας ακόμη να μην τον παρεξηγήσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αφού θα κάνει απλώς τη δουλειά του. 

«Ζήτησα να μιλήσω στο τραγικό θύμα αυτής της υπόθεσης για να της εκφράσω την προσωπική μου συμπάθεια και συμπαράσταση. Η συμπάθεια αυτή δε σημαίνει ότι θα περιορίσω την  άσκηση των υπερασπιστικών μου καθηκόντων. Η εντολέας μου έχει ομολογήσει την πράξη. Υπάρχει διαφωνία ως προς τον νομικό χαρακτηρισμό. Όλοι ξερουμε την έκβαση της δίκης», δήλωσε ο κ. Κεχαγιόγλου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κεχαγιόγλου τόνισε ότι Ιωάννα του είπε ότι «δέχεται αυτά που της είπα μέσα στο δικαστήριο. Την άκουσα ψύχραιμη και ότι διαχωρίζει το ανθρώπινο στοιχείο από το ρόλο μου ως υπερασπιστή. Εκφράζω τον θαυμασμό μου για το ψυχικό της σθένος αλλά δεν θα περιορίσω τα υπερασπιστικά μου καθήκοντα».

Από τη μεριά της η Ιωάννα δήλωσε βγαίνοντας από το δικαστήριο όπου ξεκίνησε σήμερα η δίκη για την υπόθεση με το βιτριόλι: «Η κατηγορούμενη προσπάθησε να με σκοτώσει. Για μια ακόμη φορά απέδειξε πόσο ψυχρή και δειλή είναι».