Μετά τις επιθέσεις ακροδεξιών ομάδων στη Σταυρούπολη και τον Εύοσμο, την ώρα μάλιστα που σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, 2 ακόμη φασιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν σήμερα, στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης και στο Νέο Ηράκλειο.

Ads

Θεσσαλονίκη: Επίθεση την ώρα που έκαναν αφισοκόλληση

Στην πλατεία της Ηλιούπολης, στη δυτική Θεσσαλονίκη, περίπου 15 άτομα κινήθηκαν και χτύπησαν μέλη της ΚΝΕ, που κολλούσαν αφισες, με αλυσίδες και στυλιάρια. Από την επίθεση τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα. Στο σημείο έσπευσε ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 16 προσαγωγές.

Αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε τη στιγμή της επίθεσης, την οποία είδε από το μπαλκόνι του, στο voria.gr. «Βγαίνοντας στο μπαλκόνι είδα έναν νεαρό να τρέχει. Εκείνη τη στιγμή γλίστρησε και έπεσε ενώ από πάνω του έσπευσαν δύο άτομα που άρχισαν να τον χτυπάνε», αναφέρει ο ίδιος, σημειώνοντας πως τα άτομα φορούσαν κουκούλες κάποιοι είχαν ρόπαλο και αλυσίδες. «Μάλιστα, κάποιοι εισήλθαν σε καφετέρια και ακούστηκε ένας θόρυβος σαν να έσπασαν τζαμαρίες», σημείωσε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Ads

Επιπλέον, το 902.gr δημοσίευσε φωτογραφίες από την επίθεση, όπου φαίνονται και κάποιοι από τους δράστες:

image

image

image

image

image

Επίθεση και στο Νέο Ηράκλειο

Λίγες μόλις ώρες μετά την επίθεση σε μέλη της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχη επίθεση έγινε και στο Νέο Ηράκλειο στην Αθήνα σε εκδήλωση της «Κίνησης Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή», για τον ένα χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. 

Ομάδα αποτελούμενη από περίπου 15 άτομα επιτέθηκε στην εκδήλωση με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αντιφασίστα που χρειάστηκε να διακομιστεί σε κοντινό νοσοκομείο. Ο Συντονιστής της Κίνησης “Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό” και δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Αθηναίων, Πέτρος Κωνσταντίνου, δήλωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών πως «οι φασίστες προσπαθούν να γενικεύσουν τις επιθέσεις τους σε συνθήκες κρίσης, με την ανοχή της Νέας Δημοκρατίας που υιοθετεί το δόγμα των ίσων αποστάσεων».

Η ΚΕΕΡΦΑ καταγγέλλει στον λογαριασμό της στο Facebook ότι «ομάδα φασιστών επιτέθηκε σε εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ με την κάλυψη της Αστυνομίας», δημοσιεύοντας δυο βίντεο. Οι δράστες διέλυσαν και τα τραπεζάκια που υπήρχαν στην πλατεία, με το υλικό για την εκδήλωση.

Μαζικές αντιδράσεις

Οι επιθέσεις προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις  πολιτικών κομμάτων και προσωπικοτήτων

ΣΥΡΙΖΑ: Οι νεοναζιστές εγκληματίες αποθρασύνονται

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «να σταματήσει τα επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια». Όπως σχολιάζει, «οι σημερινές επιθέσεις ακροδεξιών ομάδων στη Θεσσαλονίκη (Ηλιούπολη) και την Αθήνα (Νέο Ηράκλειο) καταδεικνύουν οργανωμένο σχέδιο πρόκλησης καθώς πλησιάζουμε τη συμπλήρωση ενός έτους από την καταδίκη της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής». Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν πως «οι νεοναζιστές εγκληματίες αποθρασύνονται. Κλιμακώνουν τη δράση τους επικίνδυνα, κάτι που θυμίζει την κλιμάκωση που είχαν επιχειρήσει και στο πρόσφατο παρελθόν».

«Οι υποστηρικτές της θεωρίας των δύο άκρων – ανάμεσά τους και μέλη της κυβέρνησης Μητσοτάκη – δυστυχώς αποδεικνύεται ότι το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν αέρα στην εγκληματική δράση των νεοναζί με τη μυωπική τους στάση», τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΚΚΕ: Ο φασισμός παραμένει πολυεργαλείο του συστήματος

Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ μιλά για «θρασύδειλη και δολοφονική επίθεση φασιστών εγκληματιών κατά μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, την ώρα που πραγματοποιούσαν πολιτική εξόρμηση με το κάλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης», η οποία «έρχεται ως συνέχεια των φασιστικών επιθέσεων στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές, τις τελευταίες ημέρες κι αποτελεί επίθεση συνολικά κατά του λαού και της νεολαίας που δε θα μείνει αναπάντητη από το εργατικό λαϊκό κίνημα. Η μαζική λαϊκή δράση είναι αυτή που θα απομονώσει και θα τσακίσει τα φασιστικά εγκληματικά στοιχεία».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «ένα χρόνο μετά την καταδίκη της εγκληματικής Χ.Α, αποδεικνύεται ότι ο φασισμός είναι και παραμένει χρήσιμο όπλο και πολυεργαλείο του συστήματος, που δε διστάζει να το αξιοποιήσει σε βάρος του κινήματος, σε βάρος των κομμουνιστών που πρωτοστατούν για την οργάνωση κι ενίσχυση της λαϊκής πάλης. Για αυτά τα γεγονότα δεν είναι αθώοι όσοι κυβερνητικοί, πολιτικοί, δημοσιογραφικοί κι άλλοι παράγοντες του κατεστημένου, όλες αυτές τις μέρες, εξισώνουν την εγκληματική ναζιστική βία με την πάλη του λαού και τη δράση του ΚΚΕ, αναπαράγοντας την θεωρία των “δύο άκρων”. Με αυτό τον τρόπο αθωώνουν και τελικά οπλίζουν τα χέρια των φασιστών. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστια ευθύνη για την ανοχή προς αυτές τις ομάδες από στελέχη της και κρατικούς μηχανισμούς».

Καταλήγοντας το ΚΚΕ σημειώνει πως «είναι βαθιά γελασμένοι κι ανιστόρητοι όσοι νομίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα εμποδίσουν τη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, την πρωτοπόρα συμβολή τους στην οργάνωση των εργατικών λαϊκών αγώνων. Η αγωνιστική συμπόρευση του λαού και της νεολαίας με το ΚΚΕ δυναμώνει και θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο, βάζοντας στο στόχαστρο το σύστημα που γεννά τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τους πολέμους, το φασισμό – ναζισμό».

ΜέΡΑ 25: Η κυβέρνηση δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση

Η Νεολαία του ΜέΡΑ 25 με ανακοίνωσή της καταδικάζει την «δολοφονική επίθεση ακροδεξιών με taser και χοντρές αλυσίδες σε βάρος μελών της ΚΝΕ που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης με 4 τραυματίες». Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση, «μετά τη Σταυρούπολη οι Χρυσαυγίτες και κάθε είδους νεοναζιστικό μόρφωμα δείχνουν ξανά το άχτι που έχουν ενάντια σε κάθε ελεύθερη και αγωνιστική φωνή που αντιστέκεται. Παρά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής πριν σχεδόν ένα χρόνο η ναζιστική νεολαία του κόμματος έχει επιτεθεί ήδη τρεις φορές σε μια βδομάδα σε σχολεία, πορείες, εξορμήσεις και συγκεντρώσεις».

Σχετικά με τον ρόλο της Αστυνομίας, η ανακοίνωση τονίζει ότι «ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η αστυνομία δεν κάνει για άλλη μια φορά καμία κίνηση απέναντι στους ακροδεξιούς, εθνικιστές, αλλά αντιθέτως επιτίθεται με δακρυγόνα στις ομάδες που αντιστέκονται απέναντι στους ακροδεξιούς». Από την άλλη, προσθέτει, « η Κυβέρνηση δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση απέναντι σε τέτοιου είδους ακροδεξιές και ναζιστικές επιθέσεις, αλλά αντιθέτως οι Υπουργοί της βγαίνουν και κάνουν απαράδεκτες δηλώσεις για χρήση βίας και των αντιστασιακών ομάδων».

Η Νεολαία ΜέΡΑ25 εκφράζει την αλληλεγγύη της στην ΚΝΕ και ζητά από την κυβέρνηση «να πάρει επιτέλους ξεκάθαρη θέση απέναντι στις ακροδεξιές και εθνικιστές επιθέσεις, καθώς επίσης καλούμε και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να βγει και να καταδικάσει της απαράδεκτες δηλώσεις των Υπουργών της και βουλευτών της. Δίνουμε ραντεβού στους δρόμους ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό».

Παπαδάκης-Καμπαγιάννης: Αυτά που συμβαίνουν δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά

Οι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης, εκ των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, τονίζουν τα εξής σε κοινή τους δήλωση: «Αυτά που συμβαίνουν καθημερινά στη Θεσσαλονίκη δεν είναι ‘’μεμονωμένα, τυχαία και ασύνδετα περιστατικά’’, ούτε ‘’απλοί τραμπουκισμοί και αντεγκλήσεις μεταξύ αντιφρονούντων’’. Είναι μια οργανωμένη, συστηματική, μεθοδευμένη και στηριζόμενη από πλήρεις δομές και εξοπλισμό εγκληματική δράση σε βάρος των αντιφασιστών και της Αριστεράς, που αποτελούσαν ανέκαθεν πρωταρχικό στόχο της ναζιστικής εγκληματικής βίας.

Όπως και την περίοδο 2012 – 2013, πολυάριθμες ομάδες οπλισμένων τραμπούκων, που αναμφισβήτητα εκτελούν εγκληματικές δράσεις που εκπορεύονται από ενιαίο πλαίσιο και αποσκοπούν στην τρομοκρατία όσων θεωρούν αντιπάλους, επιτίθενται σε σχολικά κτίρια και δρόμους και πλατείες, μέρα και νύχτα και επιστρέφουν στη συνέχεια στα ορμητήριά τους, ανάμεσα στα οποία και τα παλιά γραφεία της Χ.Α. στη Θεσσαλονίκη, με την ανοχή της αστυνομίας.

Η σημερινή επίθεση στα μέλη της ΚΝΕ στην Ηλιούπολη με σιδηρολοστούς και αλυσίδες έχει πολλές ομοιότητες με εκείνην της 12.9.2013 στα μέλη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, που εσφαλμένα χαρακτηρίστηκε ως πλημμέλημα και έχει ήδη παραγραφεί. Το ότι μέχρι τώρα δεν έχει χαθεί ανθρώπινη ζωή είναι συμπτωματικό.

Είναι άξιο προβληματισμού οι παράγοντες που προκαλούν τις αντικειμενικές συνθήκες μέσα από τις οποίες τα υπολείμματα του ναζισμού επιχειρούν να επανέλθουν στο πολιτικό προσκήνιο και να κυριαρχήσουν ξανά στο δρόμο. Και φταίει προφανώς και η ελλιπής συμμόρφωση της κυβέρνησης στη δικαστική απόφαση που πριν ένα χρόνο έκρινε ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση και η όλη κυβερνητική πολιτική που επιτίθεται θεσμικά και κατασταλτικά στους ίδιους στόχους (αντιφασιστικό κίνημα, αριστερά, απεργοί εργάτες, πρόσφυγες και μετανάστες) και κορυφώνεται με το θράσος να επαναφέρει τη θεωρία των δύο άκρων εξισώνοντας τους θύτες με τα θύματα.

Όμως αυτή τη στιγμή επείγει η πρόληψη. Έναν χρόνο μετά την καταδίκη της Χ.Α. δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπάρξει άλλος νεκρός, όπως ο Λουκμάν και ο Φύσσας, σε μία πόλη που η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη φωνάζει ακόμα για την ιστορία του παρακράτους.

Δεν πρόκειται απλά για μεμονωμένες αξιόποινες πράξεις τυχαίων δραστών. Οι διωκτικές αρχές θα πρέπει να διερευνήσουν την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου και την τέλεση των αξιόποινων πράξεων από ασύλληπτα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» και παραφυάδων της.

Πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση και εγκληματικές πράξεις με τρομοκρατικά χαρακτηριστικά από αυτά που στοιχειοθετούν το ΠΚ 187 Α, που αφού ισχύει δεν είναι δυνατό να εφαρμόζεται μόνο στο «άλλο άκρο» του πολιτικού χάρτη (διαρκής εγκληματική δράση, δομή, σκοπός τέλεσης κακουργημάτων, όπως εγκλήματα κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, διακεκριμένη οπλοκατοχή, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εκρήξεις κλπ, τέλεση των παραπάνω εγκλημάτων υπό συνθήκες που προκαλούν σοβαρό κίνδυνο για τη χώρα με σκοπό εκφοβισμού μεγάλου μέρους πληθυσμού και σοβαρής βλάβης της συνταγματική ελευθερίας της διακίνησης των ιδεών και των συναθροίσεων).

Η αστυνομία και η κυβέρνηση οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, πριν η αναγεννώμενη ναζιστική βία βάψει ξανά την ιστορία με αίμα. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου οφείλει να παρέμβει άμεσα και να παραγγείλει τις ανάλογες ποινικές διώξεις, που θα πλήξουν στον πυρήνα της την τρομοκρατική εστία αντί να εξαντλούνται σε αποσπασματικές προσαγωγές.

Ένα χρόνο μετά την ιστορική καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, που σήμανε τουλάχιστον την αρχή του τέλους της ατιμωρησίας της ναζιστικής εγκληματικής βίας στη χώρα μας, καλούμαστε όλοι να δώσουμε τη μάχη ενωμένοι ενάντια σε κάθε προσπάθεια αναβίωσης, νομιμοποίησης και ανοχής της με την πεποίθηση ότι κερδίσαμε μία μεγάλη μάχη και ότι ο πόλεμος, μέσα και έξω από τα δικαστήρια, μαίνεται. Ο λαός στο δρόμο θα υποχρεώσει την εξουσία να αναλάβει τις ευθύνες της και θα φράξει το δρόμο στο φασισμό».