Επιθέσεις σε επτά καταστήματα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ σε περιοχές της Αττική πραγματοποίησαν άγνωστοι τα ξημερώματα.

Ads

Οι δράστες, από τις 2:00 έως τις 3:00, έσπασαν τζαμαρίες και προκάλεσαν υλικές καταστροφές σε σουπερ μάρκετ που βρίσκονται σε Γαλάτσι, Νίκαια, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καισαριανή, Αγίους Αναργύρους και Χαλάνδρι.

Η αστυνομία διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

Στην ανακοίνωσή τους που δημοσιεύθηκε στο Indymedia γράφουν: «Έτσι αποφασίσαμε την 251 να επιτεθούμε ταυτόχρονα σε 10 υποκαταστήματα Market in στις περιοχές της Αθηνας (Ανάκασα, Βύρωνας, Παγκράτι, Χαλάνδρι, Ζωγράφου, Κερατσίνι, Ίλιον, Νίκαια), σπάζοντας τις τζαμαρίες των προσόψεών τους και προκαλώντας φθορές στο εξωτερικό τους. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας σχετίζεται με την εκδίκαση της υπόθεσης ασφαλιστικών μέτρων των Market in στις 26/1 σε συνέχεια της προσωρινής διαταγής για επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων που είχε ασκηθεί την 5/1.

Ads

Στην καθημερινή βία των αφεντικών, την εκμετάλλευση και την εντατικοποίηση, τη βία των απλήρωτων εργατοωρών, της επισφάλειας, των υποτιμητικών σχολίων, της απόλυσης, των απειλών και των μαφιόζικων πρακτικών με χρήση μπράβων, απαντάμε με ταξική αντιβία. Σαμποτάζ στα μαγαζιά του κέρδους τους, στους χώρους καταναγκασμού μας – φθορές στις επιχειρήσεις τους και ρήξη στην αλυσίδα υποτίμησης των ζωών μας. Για τη συλλογική αντεπίθεση στην προοπτική της κοινωνικής και ατομικής χειραφέτησης.

Στις 9/1/2017, η εταιρία Market in, προχώρησε στην εξαγορά των 110 από τα 130 καταστήματα σούπερ μάρκετ από την χρεοκωπημένη εταιρία «Καρυπίδης ΑΒΕΕ» . Ήδη, η περίοδος που είχε προηγηθεί για τους εργαζόμενους ήταν πολύ δύσκολη καθώς παρέμεναν απλήρωτοι από τον Φλεβάρη του 2016, ζώντας στο πετσί τους την άγρια εκμετάλλευση των αφεντικών. Μέσα σ’αυτό το ήδη επιβαρυμένο χρονικό διάστημα, στις 12/7/2017 στα Γιαννιτσά, μια εργαζόμενη 42 χρονών, απλήρωτη, έδωσε τέλος στη ζωή της (απότοκο της αιμοδιψούς εργοδοσίας της «Καρυπίδης», της απληρωσιάς, της βαρβαρότητας, της ανασφάλειας και του αδιεξόδου που βρίσκουν μπροστά τους καθημερινά οι εργαζόμενοι). Ένας θάνατος «ακόμη» που έπεσε στη γνωστή «αορατότητα» τη σιωπή και την απαξία. Τέτοιοι θάνατοι είναι βολικοί για φτηνά και δακρύβρεχτα μονόστηλα και άβολοι για όλα εκείνα που οδήγησαν σε αυτόν: τη βαρβαρότητα των αφεντικών, τους εκβιασμούς της καθημερινότητας. Αυτό που βιώνουν δηλαδή όλοι και όλες στην αρένα της εργασίας. Η εργοδοτική πολιτική και ο εμπαιγμός, συνεχίστηκε και από την ανάδοχη εταιρία Market in, η οποια με την εξαγορά, υποχρεούται -βάσει νόμου- να προσλάβει όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι παρέμεναν απλήρωτοι. Αντ’ αυτού όμως, η νέα εταιρεία, μετά την εξαγορά, κατέθεσε πρόταση στο σωματείο των εργαζομένων, η οποία προέβλεπε την πρόσληψη των 1.100 από τους 1.400 εργαζόμενους και μάλιστα με 20% περικοπή στους μισθούς και 50% μείωση των δεδουλευμένων. Το σωματείο και οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν την αντεργατική αυτή πρόταση και ξεκίνησαν μαζί με αλληλέγγυους μια σειρά απεργιακών κινητοποιησεων και παρεμβάσεων.

Από κει και έπειτα, η εργοδοσία των Market in, εξαπολύει ένα κρεσέντο τρομοκρατίας εναντίον των εργαζομένων και των κινητοποιήσεων τους. Με κορωνίδα το κατάστημα των Ιωαννίνων, όπου το αφεντικό εν ονόματι Ράμος, με τις πλάτες των τοπικών αστυνομικών διευθυντών, τοπικού τύπου αλλά και μπράβων χτύπησε τις κινητοποιήσεις (καθημερινές παρεμβάσεις, αποκλεισμοί σε μαγαζιά, απεργίες κ.α.). Έτσι, στα Γιαννενα διαδραματίζονται μια σειρά από γεγονότα όπως η επίθεση των ΜΑΤ, με 3 συλλήψεις στους απεργούς στις 26 Οκτώβρη, οι συλλήψεις τριών συνδικαλιστών την Κυριακή 26/11 μέσα από τα σπίτια τους έπειτα από μήνυση της εταιρίας, για «διατάραξη της εργασιακής ειρήνης», «παρακώλυση εργασίας», «άσκηση σωματικής βίας» καθώς και η εκ νέου κατασταλτική επίθεση στην απεργιακή συγκέντρωση την Τεταρτη 29/11, με αποτέλεσμα 12 συλλήψεις. Αποκορύφωμα όλων αυτών των περιστατικών ήταν η Πέμπτη 14 Δεκέμβρη, μέρα Γενικής Απεργίας, που η εργοδοσία έβαλε ως εμπροσθοφυλακή της επίθεσης δεκαπέντε μπράβους (ένας εκ των οποίων ήταν και μπράβος του φασίστα βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά). Η περιφρούρηση των απεργών ανταπάντησε δυναμικά στην επίθεση και απώθησε τους μπράβους της εργοδοσίας, τραυματίζοντας αρκετούς απο αυτούς. Την ίδια μέρα το βράδυ, οι χρυσαυγίτες μπράβοι, σαν το μακρύ χέρι των αφεντικων, επιτέθηκαν με μολότωφ στο Συνδικαλιστικό Κέντρο Ακηδεμόνευτης Τάσης ΣΥΝΔΙΚΑΤ, στα Γιάννενα.

Η τρομοκρατία και ο εκφοβισμός των αφεντικών έχει χίλια πρόσωπα. Ξεκινάει απο «αθώες» παρατηρήσεις για την εμφάνιση, τη συμπεριφορά, την απόδοση και φτάνει μέχρι την απαγόρευση των απεργιών, τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων, την χρήση βίας και μπράβων όταν οι καταστάσεις ξεφέυγουν από τον έλεγχό τους. Με την εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία να έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια της περιβόητης κρίσης, που είναι συνώνυμη της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης και της υποτίμησης της εργασίας. Αυτά που συνέβησαν στο Market in Ιωαννίνων δεν αφορούν παρεκτροπή ενός κανίβαλου-μαφιόζου αφεντικού. Δεν είναι κάποια εικόνα από το παρελθόν, αλλά από τη σύγχρονη πραγματικότητα της «ανάτασης της εθνικής οικονομίας». Η βία του Ράμου και του κάθε μικρού ή μεγάλου αφεντικού είναι το αιχμηρό κομμάτι της καθημερινής βίας που απαιτείται στους/στις εκμεταλλευόμενους/ες. Είναι μια βία που «ανοίγει αγορές», ανεβάζει «ρυθμούς ανάπτυξης», τιθασεύει «αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές». Είναι η βία που της αρέσει να παραμένει υπόρρητη (γιατί έτσι κάνει καλύτερα τη δουλειά) αλλά όταν ως υπόρρητη δεν είναι αρκετά «πειστική» για όποιους/ες βιώνουν την εκμετάλλευση, παίρνει την πιο εξώφθαλμη και στυγνή της μορφή. Γιατί αν οι εκμεταλλευόμενοι/ες δε βάλουν πλάτη για να ανέβουν οι ρυθμοί, να αναπτυχθεί η εθνική οικονομία, να πιαστούν οι στόχοι, όταν αρνούνται να γίνουν αναλώσιμοι στα κέρδη των αφεντικών, τότε θα νιώσουν στις πλάτες τους (σαν εκβιασμό) ρητά και απτά το μαστίγιο των αφεντικών, είτε με τη μορφή των μπάτσων, είτε με τη μορφή φασιστών-μπράβων. Ας μην ξαφνιάζονται οι ανυποψίαστοι. Οι «εθνικές οικονομίες» αναπτύσσονται πάνω στη θεσμοποίηση της αναλωσιμότητας των εκμεταλλευόμενων και ισχυροποιούνται όσο μπροστά στους εκβιασμούς επιλέγουμε άλλο ένα βήμα υποχώρησης ως την καλύτερη θέση άμυνας.
Στον αντίποδα όμως, υπάρχει η συλλογική δύναμη των εκμεταλλευόμενων-καταπιεσμένων και των αγώνων τους, με πολύμορφες δράσεις, απεργίες, διαδηλώσεις, αποκλεισμούς, αλληλεγγύη.

Έτσι, αποφασίσαμε την 25/1 να επιτέθουμε ταυτόχρονα σε 10 υποκαταστήματα Market in στις περιοχές της Αθηνας (Ανάκασα, Βύρωνας, Παγκράτι, Χαλάνδρι, Ζωγράφου, Κερατσίνι, Ίλιον, Νίκαια), σπάζοντας τις τζαμαρίες των προσόψεών τους και προκαλώντας φθορές στο εξωτερικό τους. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας σχετίζεται με την εκδίκαση της υπόθεσης ασφαλιστικών μέτρων των Market in στις 26/1 σε συνέχεια της προσωρινής διαταγής για επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων που είχε ασκηθεί την 5/1.

Στην καθημερινή βία των αφεντικών, την εκμετάλλευση και την εντατικοποίηση, τη βία των απλήρωτων εργατοωρών, της επισφάλειας, των υποτιμητικών σχολίων, της απόλυσης, των απειλών και των μαφιόζικων πρακτικών με χρήση μπράβων, απαντάμε με ταξική αντιβία. Σαμποτάζ στα μαγαζιά του κέρδους τους, στους χώρους καταναγκασμού μας – φθορές στις επιχειρήσεις τους και ρήξη στην αλυσίδα υποτίμησης των ζωών μας.

Για τη συλλογική αντεπίθεση στην προοπτική της κοινωνικής και ατομικής χειραφέτησης.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΥΓ: Την Κυριακή 21 Γενάρη, την ώρα του συλλαλητηρίου για το μακεδονικό με όλον τον ακροδεξιό-φασιστικό συρφετό στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, φασίστες επιχειρούν τον εμπρησμό της κατάληψης Libertatia, η οποία και τυλίγεται στις φλόγες. Την επόμενη ημέρα στην πορεία αλληλεγγύης για τα γεγονότα αυτά, ξυλοκοπούνται 5 σύντροφοι/ισσες και συλλαμβάνονται. Τίποτα δε μένει αναπάντητο. Αλληλεγγύη στους συντρόφους της κατάληψης Libertatia και τους συλληφθέντες/είσες της πορείας αλληλεγγύης».