Τη διενέργεια οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου στη Μονή Βατοπεδίου ζήτησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με έγγραφό του προς τις διευθύνσεις Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας». Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε ο έλεγχος να επεκταθεί για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί καθώς και να συνταχθεί η πορισματική έκθεση «το συντομότερο δυνατό».

Ads

Στο μεταξύ όμως, οι ειδικοί ελεγκτές της Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλονίκης έστειλαν την προηγούμενη Παρασκευή νέο έγγραφο προς την Ιερά Επιστασία του Αγίου Ορους και τη Μονή Βατοπεδίου, σχετικά με τον φορολογικό έλεγχο. Επισημαίνουν ότι η μονή, διά του πληρεξούσιου δικηγόρου της, δεν επέδειξε «ουσιαστική ανταπόκριση για το ελεγκτικό έργο».

Οι επιθεωρητές τονίζουν ότι απαιτούνται ακόμη περίπου οκτώ μήνες από σήμερα για να ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος και ζητούν να μην παρεμβάλλονται «προσκόμματα και εμπόδια». Ακόμα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ζητούν να τεθούν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα βιβλία εσόδων-εξόδων, ημερολόγιο όπου καταχωρίζονται ανά ημέρα οι διενεργούμενες διαχειριστικές πράξεις και κτηματολόγιο όπου αναγράφεται η κινητή και ακίνητη περιουσία της μονής. Καθώς και να ελέγξουν όλα τα μισθωτήρια συμβόλαια που αφορούν εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν κατά τα οικονομικά έτη 2001 έως και 2010.

Οι μοναχοί άλλων μοναστηριών στο μεταξύ, θεωρούν το Βατοπέδι ως κύριο υπεύθυνο της στοχοποίησης ολόκληρου του Ορους. Όπως δήλωσαν στην «Ελευθεροτυπία» όμως, η μονή Βατοπεδίου εξακολουθεί να κυριαρχεί στον Αθω, η οποία έχει χρήμα και φαίνεται. Δεκάδες εργάτες πηγαινοέρχονται και συντηρούν τα κτίρια του μοναστηριού, μοναχοί του Βατοπεδίου σπεύδουν στις σκήτες, στα κελιά και στα φτωχά μοναστήρια, προσφέροντας τρόφιμα, ρουχισμό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις πληρώνουν και χρέη μοναστηριών, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει συνεχώς η σφαίρα επιρροής του Βατοπεδίου.

Ads

«Ολα αυτά βέβαια», λένε οι μοναχοί στην εφημερίδα, «είναι καλά κι ευλογημένα, αλλά πώς έχουν τόσες δυνατότητες, αφού υποτίθεται ότι έχουν στερηθεί το κύριο μέρος της περιουσίας τους;».

Σε τέλμα η έρευνα για τη Siemens

Σε αδιέξοδο βρίσκεται η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens, μετά τη χθεσινή εξέταση στο Μόναχο του σημερινού προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Siemens, Πέτερ Λέσερ.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η σταθερή απάντηση του Λέσερ ήταν «δεν έχω γνώση», ο οποίος δεν ήταν υπάλληλος καριέρας της Siemens, αλλά ορίστηκε από την Αμερική, όντας υψηλό στέλεχος του φαρμακευτικού και υγειονομικού κολοσσού της Merck. «Δεν έχω γνώση για όσα έγιναν στην Ελλάδα. Ο, τι έμαθα, το έμαθα από τον Τύπο», ήταν η απάντηση του, ενώ δήλωσε ότι ο ίδιος διορίστηκε μετά τα όσα διαδραματίσθηκαν.

Έτσι, ενώ το πόρισμα της επιτροπής κανονικά θα πρέπει να κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα 15 του μηνός, μάλλον θα δοθεί νέα παράταση εργασιών. Τελευταία αποστολή του κλιμακίου των βουλευτών θα είναι στις 8.30 της Παρασκευής η εξέταση του Μίχαελ Κουτσενρόιτερ.