Στις 11:00 το πρωί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος και οι δικηγόροι Μανώλης Βελεγράκης, Μιχάλης Καλαντζόπουλος και Χρήστος Κακλαμάνης δίνουν συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Θεσμική απάντηση στις παράνομες παρακολουθήσεις».

Ads

Προμήνυμα των όσων θα ειπωθούν είναι το άρθρο του Ν. Αλιβιζάτου στην “Καθημερινή της Κυριακής” με το οποίο αναφέρει τα σημεία που κατά τη γνώμη του πρέπει να αλλάξουν στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την άρση του απορρήτου και τη λειτουργία της ΕΥΠ.

Ο κ. Αλιβιζάτος αναλύει διεξοδικά τα διαχρονικά αίτια της “κακοδαιμονίας”, σύμφωνα με την έκφραση που χρησιμοποιεί, καταλογίζει σοβαρές ευθύνες και στην κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ εκφράζεται θετικά καταρχήν για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Τι προηγήθηκε;

Ο Ν. Ανδρουλάκης, στη συνέντευξη που έδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, τη μέρα που παρουσιάστηκε η πρόταση της κυβέρνησης, εμφανίστηκε ικανοποιημένος επί της αρχής, εκφράζοντας επί μέρους διαφωνίες, όπως ότι είναι πολύς χρόνος η τριετία που ορίζεται για την ενημέρωση πολιτικού προσώπου που παρακολουθήθηκε από την ΕΥΠ.

Ads

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει εντελώς απορριπτική θέση χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Ετσι, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο συντασσόμενο με την κυβέρνηση σε ένα εξαιρετικά φορτισμένο ζήτημα, το οποίο άνοιξε όταν ο Ν. Ανδρουλάκης έκανε μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του από το κακόβουλο λογισμικό.

Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κάνει στροφή και προετοιμάζει μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ υπό προγραμματικές προϋποθέσεις.

Μετά από συσκέψεις και ζυμώσεις στη Χαριλάου Τρικούπη αποφασίστηκε να δοθεί συνέντευξη τύπου για να παρουσιαστεί συνολική πρόταση από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ώστε να υπάρξει η αναγκαία μετακίνηση μακριά από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αν η κυβέρνηση υιοθετήσει βασικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, θα μπορούν να ψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο. Αν όχι, θα έχουν επιχείρημα για να μην ψηφίσουν χωρίς να συντάσσονται με τον ΣΥΡΙΖΑ.