Ανάπτυξη 1,9% το 2017 προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ, ενώ για φέτος εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,1%.  Ειδικότερα προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη από το β’ εξάμηνο του 2016 και επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2017. Παράλληλα ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως θα υπάρξει μικρή μείωση της ανεργίας τόσο για φέτος (από 25% σε 24,7%), όσο και για το 2017 (23,8%).

Ads

Στην  έκθεση επισημαίνεται πως η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα υπήρξε υπερ-διπλάσια εκείνης σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Αναφέρεται ακόμη πως η ελληνική οικονομία θα ξεκινήσει να ανακάμπτει από το β’ εξάμηνο του 2016 και θα επιταχυνθεί μέσα στο 2017, καθώς οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και η εξωτερική ζήτηση θα ωφελήσουν τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας.

Επίσης, τονίζεται ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση του ζητήματος της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας. Εκτιμά, επίσης, ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της περιόδου 2016-17, συντασσόμενοςμε τις ελληνικές θέσεις στη διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό.

Ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή) αναμένεται να κινηθεί εφέτος και το 2017 σε θετικό έδαφος (0,5% κάθε χρονιά) από -1,1% πέρυσι. Για το χρέος ο ΟΟΣΑ προβλέπει πως θα διαμορφωθεί φέτος στο 191,6% του ΑΕΠ και το 2017 στο 187,1% του ΑΕΠ από 190,2% του ΑΕΠ που ήταν πέρυσι. Όπως επισημαίνεται η ρύθμιση του μακροχρόνιου χρέους θα βελτιώσει σημαντικά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας. Προτείνεται η σημαντική επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, μεγάλες περίοδοι χάριτος για τοκοχρεολύσια και μετατροπή όλων των δανείων σε δάνεια σταθερού επιτοκίου.

Ads

Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει πως «το ρεύμα μπορεί να αλλάζει για την Ελλάδα» και ο ΓΓ Άνχελ Γκουρία προσθέτει πως «στην πραγματικότητα, η ελληνική οικονομία δείχνει σημαντικά σημάδια αντοχής».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφέρει:

  • Πρώτον, η ύφεση το 2015 ήταν μικρότερη του αναμενόμενου. Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% μόνο, με τη βοήθεια μίας ακόμη περιόδου – ρεκόρ για τον τουρισμό, με τους τουρίστες που ήλθαν στην Ελλάδα να φθάνουν σχεδόν τα 24 εκατομμύρια, μεταξύ των οποίων ήμουν εγώ και η σύζυγός μου.
  • Δεύτερον, παρά το ότι αναμένουμε μηδενική ανάπτυξη το 2016 (-0,1%), κάτι που οφείλεται κυρίως στις επιπτώσεις από το περασμένο έτος , η ανάπτυξη προβλέπεται να συνεχίσει να αποκτά δυναμική το 2017, με έναν ρυθμό σχεδόν 2%.
  • Τρίτον, η αγορά εργασίας δείχνει τώρα ενδείξεις σταδιακής βελτίωσης, με τα επίπεδα ανεργίας να υποχωρούν από τα υψηλά του 2013. Η Ελλάδα έχει ακόμη την υψηλότερη ανεργία στην ΕΕ (στο 24,6%), αλλά το επίπεδό της είναι το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2012.
  • Τέταρτον, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταδιακή άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και οι μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν, επίσης, βοηθήσει να σταθεροποιήσουν το τραπεζικό σύστημα και θα ενισχύσουν την αποκατάσταση τη εμπιστοσύνης και των πιστώσεων».

«Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη, θα προκαλέσει επενδύσεις από τις επιχειρήσεις και εξαγωγές που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη», τονίζεται στην έκθεση. Σημειώνεται πως ο Άνχελ Γκουρία υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει σημαντική βοήθεια από την ΕΕ για να αντιμετωπίσει τη νέα πρόκληση της προσφυγικής κρίσης, η οποία θέτει μεγάλα προβλήματα για την ελληνική οικονομία και την ανάκαμψή της. Σύμφωνα με την έκθεση το κόστος εισροής προσφύγων αγγίζει το 0,4% του ΑΕΠ για το 2015.