Χτύπησε το πρώτο κουδούνι και πάνω από 1.000.000 μαθητές επιστρέφουν ή ξεκινούν για πρώτη φορά μαθήματα στα σχολεία όλης της χώρας. 

Ads

Στα θρανία θα κάτσουν 573.744 μαθητές του δημοτικού, 293.000 του γυμνασίου και 210.000 λυκείου. Η αρχή έγινε σήμερα τον καθιερωμένο αγιασμό. Όπως κάθε χρόνο την τιμητική τους έχουν τα πρωτάκια.

«Όλα έτοιμα»

«Όλα είναι έτοιμα», διαμηνύει το υπουργείο Παιδείας. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επισκέφθηκε για τον αγιασμό, το δημοτικό σχολείο Πέρδικας στην Αίγινα. 

Ads

Ο Κώστας Γαβρόγλου επεσήμανε «την αναβάθμιση των ολιγοθέσιων δημοτικών σχολείων της χώρας, μέσω της ένταξής τους στο ολοήμερο πρόγραμμα».

«Από φέτος εντάχθηκαν στο ολοήμερο πρόγραμμα και τα ολιγοθέσια σχολεία» είπε ο κ. Γαβρόγλου, μετά το πέρας του αγιασμού για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «ένα τεράστιο βήμα αναβάθμισης των ολιγοθέσιων σχολείων. Είμαστε σήμερα εδώ, στην Πέρδικα, στο ολιγοθέσιο σχολείο της Αίγινας, ακριβώς για να υπογραμμίσουμε τη διάσταση αυτή της πολιτικής μας» συμπλήρωσε.

Βιβλία στην ώρα τους και χωρίς κενά

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, όπως τονίζει το υπουργείο Παιδείας, η επιστροφή στην κανονικότητα είναι γεγονός: Από τα βιβλία που παραδόθηκαν στην ώρα τους έως τους αναπληρωτές, οι οποίοι προσελήφθησαν για πρώτη φορά πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν τα καθήκοντά τους αμέσως. 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι με αυτές τις 15.371 προσλήψεις αναπληρωτών, αριθμός που αποτελεί επίσης ρεκόρ, έχουν καλυφθεί τα κενά των δημοτικών σχολείων σε τέτοιο βαθμό, ώστε δίδεται η δυνατότητα να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή ο θεσμός των ολοήμερων. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν καλυφθεί τα κενά των βασικών ειδικοτήτων (μαθηματικοί, φυσικοί, φιλόλογοι κ.λπ.) και εντός του Σεπτεμβρίου θα καλυφθούν και οι δευτερεύουσες ειδικότητες.

Οι ομοσπονδίες δασκάλων και καθηγητών από την άλλη πλευρά κάνουν λόγο για 4.000 κενά στα Δημοτικά, ενώ στα Γυμνάσια και στα Λύκεια 1.000 κενά.

Το μήνυμα του Κώστα Γαβρόγλου

Για «τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς για μία ομαλή και δημιουργική χρονιά» κάνει λόγο ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, σε μήνυμά του προς την εκπαιδευτική κοινότητα, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

«Οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους, τα βιβλία στα θρανία. Για δεύτερη συνεχή σχολική χρονιά επιστροφή στην κανονικότητα» τονίζει ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος αύριο το πρωί θα παραστεί στο δημοτικό σχολείο Πέρδικας, στην Αίγινα, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ανανέωση του σχολικού προγράμματος «με έμφαση στις ανάγκες της προσχολικής αγωγής, με νέα γνωστικά αντικείμενα και εξορθολογισμένη διδακτέα ύλη».

«Η Πολιτεία έχει πλήρη επίγνωση ότι χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα, αλλά έχουν ήδη ολοκληρωθεί σημαντικά βήματα και είμαστε σε φάση υλοποίησης και άλλων σχεδίων» σημειώνει ο κ. Γαβρόγλου, διαβεβαιώνοντας ότι «η ενίσχυση της παιδείας είναι προτεραιότητα» και καλεί τους γονείς να στηρίξουν τα παιδιά και να δείξουν εμπιστοσύνη στο έργο των εκπαιδευτικών τους.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού στους μαθητές 

«Καλή σχολική χρονιά σε όλες και σε όλους» εύχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο twitter. «Η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, η εμβάθυνση του κοινωνικού ρόλου του σχολείου και η έξοδος από την κρίση, μας κάνουν να αισιοδοξούμε» σημειώνει.

Ολόκληρη η ανάρτηση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και στο πιο ορεινό χωριό και στο πιο απομακρυσμένο νησί, το κουδούνι χτύπησε στην ώρα του για όλα τα παιδιά. Η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, η εμβάθυνση του κοινωνικού ρόλου του σχολείου και η έξοδος από την κρίση, μας κάνουν να αισιοδοξούμε. Με τους εκπαιδευτικούς στη θέση τους και τα σχολειά μας χωρίς σοβαρά προβλήματα. Εύχομαι σε όλες και όλους καλή σχολική χρονιά».

Οι πολιτικοί αρχηγοί για τη νέα σχολική χρονιά

«Ευχόμαστε καλή αρχή και καλή δύναμη στους μαθητές, στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς! Καλή δύναμη στον αγώνα για την κατάκτηση της γνώσης, που στις μέρες μας είναι ακόμα πιο απαραίτητη για τον άνθρωπο, για να στέκεται στα πόδια του, να μπορεί να εξηγεί τον κόσμο, να μπορεί να τον αλλάζει», λέει σε δήλωσή του, για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο ΓΓ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ολόκληρη η δήλωση: 

Στον αγιασμό που τελέστηκε στο 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου -Κορδελιού για τη νέα σχολική χρονιά παρέστη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

«Θέλουμε να πούμε ότι στηρίζουμε την προσπάθεια που γίνεται για ένα καλύτερο σχολείο που εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες στα παιδιά αλλά αναγνωρίζει και την αξία. Θέλουμε ένα σχολείο ανοιχτών οριζόντων και όχι χαμηλών προσδοκιών. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει στο Διαπολιτισμικό Σχολείο Κορδελιού» είπε για να προσθέσει: «Επέλεξα να σταθώ εδώ, μπροστά σε αυτή την σκάλα με τα μηνύματα αγάπης, φιλίας, δημοκρατίας, δημιουργίας, ανοιχτής κοινωνίας που έχουν γράψει τα ίδια τα παιδιά. Αυτό το μήνυμα θέλω να περάσει έξω από τους τοίχους αυτού του σχολείου. Σε όλη την ελληνική κοινωνία γιατί μαζί χέρι – χέρι οι Έλληνες μπορούμε να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα δυνατή, δημοκρατική, ισχυρή».

«Κάθε προκοπή. Επιμονή και υπομονή», ευχήθηκε ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος παρότι απευθυνόταν σε γονείς και παιδιά δημοτικών σχολείων, προχώρησε και σε πολιτικά σχόλια: 

«Φωνάζω πολύ καιρό για να φτιάξουμε μια κυβέρνηση όλοι μαζί. Και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας κοιτάνε τα μαγαζιά τους λες και είναι εμπορικές εταιρείες και δεν κοιτάνε τη χώρα», ανέφερε και συνέχισε: «Ακόμα και ο μισθός του βουλευτή είναι μιζέρια. Πρέπει να μειωθεί στο ήμισυ και ο αριθμός των βουλευτών και η πρώτη εξουσία να κάνει θυσίες για να τολμάμε μετά να ζητάμε από τους άλλους», τόνισε ο Βασίλης Λεβέντης.