Επιστροφή φόρου «βαφτίζεται» το επίδομα θέρμανσης, το οποίο θα χορηγείται αποκλειστικά και μόνο σε όσους μπορούν να αποδείξουν με τιμολόγια ότι καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης και εφόσον πληρούν σειρά εισοδηματικά, γεωγραφικά και οικονομικά κριτήρια.
 

Ads

Βάσει του νέου αυτού συστήματος, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί πλήρως τις επόμενες ημέρες, οι πολίτες που θα αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης θα πρέπει στη συνέχεια να υποβάλλουν μία υπεύθυνη δήλωση -είτε απευθείας ηλεκτρονικά στο σύστημα Ήφαιστος είτε μέσω των ΚΕΠ- στην οποία θα αναγράφουν ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, τετραγωνικά, αλλά και τα στοιχεία του τιμολογίου αγοράς πετρελαίου.
 
Ύστερα από έλεγχο, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα επιστρέφει την επιβάρυνση φόρου που προκύπτει σε σχέση με πέρυσι, με απευθείας πίστωση των τραπεζικών τους λογαριασμών, είτε με πίστωση στους λογαριασμούς των βενζινοπωλών, αφού ληφθούν υπόψη ορισμένα κριτήρια που θα περιορίζουν το ύψος του επιστρεφόμενου φόρου.
 
Οι τεχνικές λεπτομέρειες για την επιστροφή φόρου στους δικαιούχους αλλά και το πρόβλημα επιμερισμού των ποσών σε πολυκατοικίες παραμένουν σε εκκρεμότητα.
 
Τα κριτήρια
 
Η επιλογή για το αν κάποιος δικαιούται ή όχι επιστροφή φόρου θα γίνεται κυρίως με εισοδηματικό κριτήρια που για οικογένεια χωρίς παιδιά θα είναι περίπου 15.000 ευρώ, ενώ για όσους έχουν παιδιά υπάρχει πρόταση το κριτήριο να αυξάνεται 5.000 ευρώ ανά κάθε παιδί. Όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ δεν θα δικαιούνται επιδότηση.
 
Επιπλέον και σε συνδυασμό με το εισοδηματικό κριτήριο, επίδομα θα λαμβάνουν όσοι έχουν πρώτη κατοικία έως 120 τ.μ. αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ. Για παράδειγμα, μια οικογένεια με πρώτη κατοικία 200 τ.μ. αντικειμενικής αξίας μικρότερης των 150.000 ευρώ, θα λάβει την επιστροφή φόρου γιατί η αξία της κατοικίας είναι μικρότερη των 150.000 ευρώ.
 
Παράλληλα, η ελληνική επικράτεια έχει χωριστεί σε τέσσερις γεωγραφικές ζώνες μέσω των οποίων θα καθοριστούν τα λίτρα πετρελαίου για τα οποία θα δίνεται επιστροφή φόρου. Διαφορετική ανώτερη κατανάλωση θα θεσπιστεί για όσους ανήκουν στην Α΄ζώνη (Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα και Δράμα) και διαφορετική για εκείνους που ζουν στην Β ζώνη (Υπόλοιποι νομοί Μακεδονίας, Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Ευρυτανία και Αρκαδία) ή τη Γ΄ζώνη (Υπόλοιποι νομοί Στερεάς Ελλάδας, Κορινθίας, Ηλείας) ή τέλος στη Δ΄ζώνη (Αχαΐα, Λακωνία, Αργολίδα, Μεσσηνία και Νησιωτική Ελλάδα).