Η επιστρεπτέα προκαταβολή σύντομα θα δικαιώσει το όνομά της, με οδυνηρό τρόπο για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος το συνολικό ποσό των 5,3 δισ. ευρώ, τα οποία καταβλήθηκαν μέσω επτά κύκλων πληρωμών.

Ads

Η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει στο Taxisnet το σχετικό ειδοποιητήριο, το οποίο θα έχει αναλυτικά τα ποσά που έχει λάβει κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας από κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς και το συνολικό ποσό που καλείται να επιστρέψει στο κράτος. Στη συνέχεια οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν τον τρόπο αποπληρωμής του ποσού.

Από τα 8,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν μέσω των Επιστρεπτέων Προκαταβολών οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες καλούνται να επιστρέψουν στο κράτος περίπου 4 δισ. ευρώ, σε 60 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενόμενης από τον Ιανουάριο του 2022.

Τα κρατικά δάνεια που εισέπραξαν οι επιχειρήσεις μέσω των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής κουρεύονται κατά 30% εφόσον είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 15% και κατά 50% στην περίπτωση που ο τζίρος τους μειώθηκε πάνω από 30%.

Ads

Στους υπόλοιπους τέσσερις κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής το 50% των κεφαλαίων που έλαβαν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις ήταν δώρο.

Όσοι έλαβαν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν επιπλέον κούρεμα 15%. Για να κερδίσουν την επιπλέον έκπτωση στα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν θα πρέπει να έχουν ως το τέλος της χρονιάς μια συγκεκριμένη δυνατότητα: τα χρήματα για εφάπαξ καταβολή του επιστρεπτέου ποσού. Εφόσον εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος το κούρεμα των κρατικών δανείων που έλαβαν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής να φθάσει συνολικά στο 57%.

Για παράδειγμα, μια ατομική επιχείρηση η οποία μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής ενισχύθηκε από το κράτος με κεφάλαια ύψους 20.000 ευρώ και έχει τη δυνατότητα:

  • Να επιστρέψει το ποσό των 10.000 ευρώ (το 50% του κρατικού δανείου) σε 60 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο μικρότερο του 1%.
  • Να εξοφλήσει εφάπαξ το ποσό κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%. Στην περίπτωση αυτή το κρατικό δάνειο των 20.000 ευρώ κουρεύεται κατά 57%