Μετά από πολύμηνη διακοπή, λόγω πανδημίας, οι «ιστορικοί περίπατοι» στην Αθήνα επιστρέφουν με ένα ταξίδι στο χρόνο στη σημαντικότερη μάχη των Δεκεμβριανών και τον σκοτεινό κόσμο των Ελλήνων συνεργατών των Γερμανών κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Ads

Αναλυτικά:

Το Σάββατο 12 Ιουνίου, το ραντεβού είναι στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Καισαριανής (μπροστά από το μνημείο Εθνικής Αντίστασης). Από εκεί θα ξεκινήσει ο περίπατος με τίτλο «Η ¨πτώση¨ της Καισαριανής». Τι έγινε στη σημαντικότερη μάχη των Δεκεμβριανών στις 7 Δεκεμβρίου 1944; Πώς έφτασαν τα άρματα μάχης της Ορεινής Ταξιαρχίας στην κεντρική πλατεία της Καισαριανής στις 18 Δεκεμβρίου και τι έγινε μετά; Τελικά, πώς η Καισαριανή «έπεσε» στα χέρια των Βρετανών στις 29 Δεκεμβρίου 1944;

Την Κυριακή 13 Ιουνίου, η συνάντηση είναι προγραμματισμένη στις 11 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος. Από εκεί θα ξεκινήσει η περιήγηση στον σκοτεινό κόσμο των Ελλήνων συνεργατών των Γερμανών κατά τη διάρκεια της Κατοχής: οι Έλληνες πράκτορες των Ες-Ες, η οργάνωση Εθνική Ένωσις Ελλάς και η δίωξη των Εβραίων, τα Καζίνο της Κατοχής, οι Έλληνες φιλοναζιστές της ΕΣΠΟ, τα «Ελληνικά Ες-Ες» της πλατείας Κλαυθμώνος κ.α. 

Ads

Την Κυριακή 20 Ιουνίου, στις 11 το πρωί στην πλατεία Κολωνακίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα βήματα των διαδηλωτών του συλλαλητηρίου που οργάνωσε το ΕΑΜ στις 3 Δεκεμβρίου 1944 στην πλατεία Συντάγματος, το οποίο υπήρξε η αφετηρία των Δεκεμβριανών. Τι ακριβώς έγινε εκείνη την ημέρα; Ποιοι πυροβόλησαν πρώτοι; Πόσοι ήταν οι νεκροί; Τι έγινε μετά τους πρώτους πυροβολισμούς; Από ποια συνοικία ήταν το μπλοκ διαδηλωτών το οποίο δέχτηκε τα πυρά;

Το Σάββατο 26 Ιουνίου, στις 11 το πρωί στην πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι. Διαδρομή στο κατοχικό Παγκράτι. Θα μιλήσουν για τη συμβολή των ηθοποιών στην Αντίσταση, για τη δράση των μαθητών και μαθητριών του γυμνασίου Παγκρατίου, για το μπλόκο της Γούβας και τη μάχη της πλατείας Παγκρατίου, για την ομάδα Παπαγεωργίου και την αιματηρή της σύγκρουσή της με τον ΕΛΑΣ και την ΟΠΛΑ.

Μετά το τέλος κάθε περιπάτου ακολουθεί προβολή φωτογραφιών της περιόδου και συζήτηση σε ανοικτό χώρο (πάρκο).

Μπορείτε να κλείσετε θέση και να δείτε αναλυτικά το περιεχόμενο των περιπάτων καθώς και άλλες πληροφορίες.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Όριο συμμετοχής μέχρι 15 άτομα ανά περίπατο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Σε όλη τη διάρκεια του περιπάτου φοράμε μάσκα (ανεξάρτητα από το εάν έχουμε εμβολιαστεί), κρατάμε απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου ο ένας από τον άλλο και έχουμε μαζί μας ένα ζευγάρι γάντια για τη φάση της προβολής των φωτογραφιών.