Στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα, Δευτέρα, οι εκπρόσωποι των θεσμών, προκειμένου αύριο να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο. Στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση έως την Παρασκευή, οπότε και είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup. 

Ads

Υπάρχουν πάντως ανοιχτά ζητήματα στα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ενώ πλέον προστίθεται και το νέο πακέτο «εγγυήσεων» ύψους 3 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει από χθες ότι «δεν έχει αποδεχτεί αυτήν την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το “πακέτο” που θα είναι στο τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση».

Η κυβέρνηση διευκρίνισε επίσης ότι τα πρόσθετα μέτρα θα ληφθούν μόνο αν διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους και μόνο όσο είναι το ποσοστό της απόκλισης. 

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο των θεσμών για το κλείσιμο της αξιολόγησης πρόκειται να τεθούν και πάλι το φορολογικό, όπου υπάρχει διαφωνία για το αφορολόγητο και το ασφαλιστικό με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να το προωθεί άμεσα στη Βουλή. Στο «μέτωπο» Σταθάκη παραμένουν οι διαφωνίες για τα κόκκινα δάνεια. 

Ads