Σοβαρά ερωτήματα προκάλεσε μια αποστροφή του Άκη Σκέρστου, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση φέρεται να «επιστράτευσε» μέχρι και το Λογιστήριο του Κράτους για να «αποδομήσει» το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά, ισχυρίστηκε ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κοστολόγησε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το έβγαλε ότι κοστίζει 83 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 20-21 δισ. ευρώ τον χρόνο (σε μια τετραετία). Μάλιστα, παρουσίασε και έγγραφο, το οποίο ωστόσο δεν φέρεται να έχει υπογραφές και σφραγίδες από το ΓΛΚ.

«Εγώ θέλω να σας δώσω αυτό κύριε Αυτιά. Το πρόγραμμα Τσίπρα, 83 δισ. ευρώ κοστολογημένα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Όταν θα έρθει ο κύριος Τσίπρας και κάποιος στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, να του το δείξετε αυτό. Είναι η κοστολόγηση μέτρο-μέτρο αυτά που έχει υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σαν να μην έχει μάθει τίποτα. Σε σύνολο τετραετίας, είναι περίπου 20-21 δισ. ευρώ το χρόνο», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους –που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών– έχει τις εξής αρμοδιότητες: Καταρτίζει τον προϋπολογισμό, απολογισμό και ισολογισμό του Κράτους, επιμελείται της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και ασκεί έλεγχο στις δημόσιες δαπάνες.

Επομένως το ΓΛΚ δεν έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει προγράμματα της αντιπολίτευσης: εάν προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, τότε είναι ξεκάθαρο παράπτωμα και παράβαση καθήκοντος.

Τη πρακτική Σκέρτσου δεν άφησε ασχολίαστη ο αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ Ακρίτας Καϊδατζής ο οποίος σχολίασε στο twitter:

«Ο υπηρεσιακός κυβ. εκπρόσωπος εμφανίζει ένα χαρτί κοστολόγησης του προγράμματος της αξιωμ. αντιπολίτευσης “από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους”.

Ένα από τα 2 συμβαίνει:

-είτε το ΓΛΚ παρέχει παράνομα ιδιωτικές υπηρεσίες σε κόμματα, με ευθύνες για ιδιωτικοποίηση δημόσιων πόρων

-είτε ο κυβ. εκπρόσωπος ψεύδεται & δεν έχει στα χέρια του έγγραφο του ΓΛΚ, οπότε οφείλει να παραιτηθεί, διότι δεν διορίστηκε από την ΠτΔ ως υπηρεσιακός για να κάνει προπαγάνδα με ψεύδη.

Σε κάθε περίπτωση, η εμπλοκή του ΓΛΚ σε προεκλογικές σκοπιμότητες καταρρακώνει το κύρος του»