Υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το νομοσχέδιο που καθιερώνει την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψήφισματα, ενώ δεν «πέρασε» η αιφνιδιαστική τροπολογία της Νίκης Κεραμέως για τις εθνικές εκλογές καθώς απαιτούσε συναίνεση των 2/3 της Βουλής.

Ads

Επί της αρχής ψήφισαν συνολικά 299 βουλευτές, εκ των οποίων 158 «υπέρ», 135 «κατά» και «παρών» οι έξι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Η πραγματικότητα είναι μια. Σήμερα, μέσω της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας της Νέας Δημοκρατίας, γίνεται νόμος, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, η επιστολική ψήφος. Η άρση, για πρώτη φορά, όλων των πρακτικών εμποδίων, για τους συμπολίτες μας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου. Διευρύνεται η δημοκρατία μας, βαθαίνει η δημοκρατία μας» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, κλείνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

Αναφερόμενη στην τροπολογία, για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, η Νίκη Κεραμέως προανήγγειλε πως στο βαθμό που δεν συμπληρώθηκαν οι 200 ψήφοι, «η κυβέρνηση θα το φέρνει ξανά και ξανά», μέχρι να δοθεί το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου στους Έλληνες πολίτες, όπως αρμόζει και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές.

Ads

Σημειώνεται ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αρχικά είχαν ταχθεί θετικά επί της αρχής του νομοσχεδίου, ωστόσο μετά την κίνηση της Νίκης Κεραμέως που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων και χαρακτηρίστηκε «τυχοδιωκτική», αρνήθηκαν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο.