Η αιφνιδιαστική τροπολογία της Νίκης Κεραμέως για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις βουλευτικές εκλογές προκάλεσε αναβρασμό και αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, κι έτσι τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν, όσον αφορά την ευρεία κομματική συναίνεση που είχε προηγουμένως διασφαλιστεί για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές.

Ads

«Θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου και η συναίνεση που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα, ανοίγει το δρόμο για μία ακόμα μεγάλη αλλαγή. Για ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης της συμμετοχής και της Δημοκρατίας: Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, όχι μόνο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, αλλά και στις εθνικές εκλογές», σημείωσε η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, από το βήμα της Ολομέλειας.

Διαβάστε επίσης: Νίκη Κεραμέως / Η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές ήταν η φυσική συνέχεια – Τι είπε για τις αντιδράσεις

Πλέον λοιπόν, υπάρχουν σκέψεις στα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης ακόμη και καταψήφισης τελικά του νομοσχεδίου, επί της αρχής, ενώ βλέπουν την τελευταία κίνηση της ΝΔ ως κυβερνητικό εκβιασμό, τακτικισμό και ουσιαστικά ως «υφαρπαγή» της συναίνεσης.

Ads

Το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να προσανατολίζεται προς αυτό τον δρόμο, να καταψηφίσει δηλαδή, ενώ όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά. Πολλοί θεωρούν πως μετά την τελευταία εξέλιξη, η καταψήφιση είναι μονόδρομος, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις ισχυρές σχέσεις του Στέφανου Κασσελάκη με την ομογένεια.

Αμφότερα τα δύο κόμματα, παρότι είχαν ψηφίσει θετικά επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, είχαν καταθέσει τροπολογίες ζητώντας αλλαγές στο νομοσχέδιο. Το τοπίο όμως μάλλον αλλάζει άρδην, μετά την κίνηση της Κεραμέως, αλλά και την πίεση από το ΚΚΕ και τη Νέα Αριστερά, οι οποίοι θα καταψηφίσουν.

Με δεδομένη πάντως την αρνητική στάση του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς, αλλά και των κομμάτων της άκρας Δεξιάς, φαίνεται σχεδόν αδύνατο να συγκεντρωθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 200 ψήφων που απαιτείται για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, οπότε η επιστολική ψήφος δεν θα τεθεί σε ισχύ και για τις εθνικές εκλογές.

Από την άλλη, ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσει «όχι», η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές θα περάσει διότι απαιτεί απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου και της τροπολογίας αναμένεται να γίνει την Τετάρτη ονομαστικά, μετά από αίτημα του ΚΚΕ.