Αρνητική στάση φαίνεται πως τηρούν πλέον ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέναντι στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, μετά την αιφνιδιαστική τροπολογία που έφερε στη Βουλή η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και προβλέπει την επέκτασή της και στις εθνικές εκλογές.

Ads

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε μάλιστα να επανακαταθέσει την τροπολογία του περασμένου Ιουλίου για τη ψήφο των αποδήμων, που προβλέπει δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού, να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους, όπως παγίως ζητούν τόσο οι ίδιοι όσο και η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατόπιν, μάλιστα, εισήγησης του νυν υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη το 2017.

Διαβάστε επίσης: Χαρίτσης για επιστολική ψήφο / Επικίνδυνα παιχνίδια της ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτήρισε προσβλητική για τη δημοκρατία την τροπολογία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου αποδήμων στις εθνικές εκλογές, επισημαίνοντας παράλληλα τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο.

Ads

«Και αυτό δεν έγινε μόνο με την αιφνιδιαστική τροπολογία για επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, που κυριολεκτικά πέταξε στο τραπέζι χθες. Αλλά και με όλη τη διαδικασία που ακολούθησε πριν και μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου».

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «επέλεξε να προσβάλει, όχι μόνο τη Βουλή και τη νομοθετική διαδικασία αλλά και τις προβλέψεις του Συντάγματος, που δεν προβλέπουν απλά, αλλά επιβάλλουν συναίνεση σε αυτά τα θέματα».

Διαβάστε επίσης: Κουτσούμπας για επιστολική ψήφο / Επικίνδυνο και αντιδραστικό το νομοσχέδιο

Όπως ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος, ο πρωθυπουργός «το έκανε αυτό γιατί το μόνο του ενδιαφέρον είναι η δημιουργία εντυπώσεων. Η διαχείριση της εξουσίας και το κομματικό όφελος, και όχι η ποιότητα της δημοκρατίας και της πολιτικής».

Συνεχίζοντας επισήμανε ότι «οι επιλογές του απαξιώνουν την πολιτική και οδηγούν στην απολίτικη και αντιπολιτική στάση. Και μετά προσπαθεί να μας πείσει ότι η επιδίωξή του με την επιστολική ψήφο είναι να μειώσει την αποχή, ενώ οι δικές του επιλογές απομακρύνουν όλο και περισσότερο τον πολίτη από την πολιτική. Ακόμα και η διαδικασία νομοθέτησης που ακολουθεί είναι προσβλητική και κατά παράβαση του κανονισμού».

Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως εφόσον η πλειοψηφία δεν υιοθέτησε τις τρεις τροπολογίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, τις οποίες αποκάλεσε «απαράβατες προϋποθέσεις», τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

«Η αντιπολίτευση αποδείχτηκε συνεπής και η κυβέρνηση ανεπαρκής και ασυνεπής» τόνισε.

 

Ανδρουλάκης: Σας καλούμε να αποσύρετε την τροπολογία που φέρατε από το παράθυρο

Ανάλογη στάση φαίνεται πως θα υιοθετήσει και το ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να θέτει δύο όρους για να υπερψηφίσει το κόμμα του το επίμαχο νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την υπουργό να αποσύρει την «εκπρόθεσμη τροπολογία που ήρθε από το παράθυρο», ζητώντας παράλληλα να μην έχει οριζόντια ισχύ η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές για τους εκλογείς του εσωτερικού. Ειδικότερα, τόνισε πως το μέτρο πρέπει να ισχύσει για εκείνους που αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες, όπως αναπηρία, εργασία, γήρας κοκ.

«Αποδείξαμε στην πράξη ότι προσφέρουμε συναίνεση. Ήμασταν θετικοί επί της αρχής. Σας δώσαμε χέρι συναίνεσης και εσείς χθες μας απαντήσατε με περιφρόνηση. Αλλά ο ελληνικός λαός τη βλέπει αυτή την περιφρόνηση και θα έρθει ο καιρός που θα πληρώσετε και την περιφρόνηση και την αλαζονεία» είπε και συμπλήρωσε:

«Εν κατακλείδι, σήμερα σας δίνουμε μια ακόμη τελευταία ευκαιρία, για να υπάρξει συναίνεση. Σας καλούμε να αποσύρετε την τροπολογία που φέρατε από το παράθυρο. Άλλωστε, δεν έχει κανένα νόημα πια αυτή η τροπολογία γιατί δεν υπάρχουν 200 ψήφοι σε αυτή την αίθουσα.

»Εδώ, λοιπόν, είμαστε έτοιμοι και θετικοί επί της αρχής, σε νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε όσους έχουν εκλογικό δικαίωμα και είναι κάτοικοι εξωτερικού, αλλά και σε όσους ψηφίζουν εντός της επικράτειας και έχουν τα συγκεκριμένα κωλύματα που ανέφερα. Σε ένα τέτοιο νόμο το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό».

Και κατέληξε λέγοντας: «Σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι, είμαστε απολύτως αρνητικοί διότι εργαλειοποιείτε μια σοβαρή μεταρρύθμιση που πρέπει να είναι στις ευρωπαϊκές εκλογές ένα πρώτο βήμα που θα το αξιολογήσουμε και το φέρνετε στους εκλογικούς σας σκοπούς, κόβοντας και ράβοντας, όπως αποδείχθηκε με την απαράδεκτη πρακτική σας χθες το βράδυ».