Την άμεση παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης «ώστε να διασφαλιστεί ο πλουραλισμός στην ενημέρωση των πολιτών και να εκλείψουν φαινόμενα μονοφωνικής ενημέρωσης» απαιτεί με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ, Αθ. Κουτρομάνο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, επισημαίνοντας πως «τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή την κρίση του κορονοϊού, γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς μονομέρειας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, καθώς οι φωνές των κομμάτων της αντιπολίτευσης εμπίπτουν ως φαίνεται στα γενικότερα περιοριστικά μέτρα της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».
 
«Ο λόγος και η δραστηριότητα της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, βρίσκει όλο και λιγότερο πρόσβαση στην ενημέρωση των πολιτών, όπως άλλωστε και κάθε κριτική ή εναλλακτική φωνή που διαφοροποιείται από το επίσημο κυβερνητικό αφήγημα» υπογραμμίζει ο Αλ. Χαρίτσης, καλώντας το ΕΣΡ να «ασκήσει τη νόμιμη αρμοδιότητά του και να ανταποκριθεί στη συνταγματική αποστολή του», ήτοι «να ελέγχει την τήρηση της πολυφωνίας, του πλουραλισμού και της δημοκρατίας στην ενημέρωση των πολιτών».

Ads

Κάνοντας ειδική αναφορά στην ΕΡΤ, για την οποία «ανακύπτει πλέον σοβαρά το ζήτημα κατά πόσον τηρεί την εκ του νόμου αποστολή της» ο Αλ. Χαρίτσης επισημαίνει ότι «η δημόσια ραδιοτηλεόραση έφτασε στο σημείο να μεταδίδει συζητήσεις με τη συμμετοχή αποκλειστικά κυβερνητικών στελεχών, αγνοώντας πλήρως την αντιπολίτευση».

Αναφέρει, δε, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι «στις 6 Απριλίου 2020, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου διάρκειας μιάμισης ώρας, όπου παρουσίασε το πρόγραμμα #ΜένουμεΌρθιοι», ωστόσο «κανένας ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός δεν αναμετέδωσε την συνέντευξη Τύπου, ενώ η δημόσια τηλεόραση διέκοψε τη μετάδοση μετά από είκοσι λεπτά».

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας υπόψη του ΕΣΡ αναλυτικά στοιχεία για τα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών, ζητά να ληφθεί «κάθε αναγκαίο μέτρο» και να επιβληθούν οι «προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις και μέτρα σε περίπτωση που εντοπιστούν παραβάσεις», προκειμένου να διασφαλιστεί «η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων» και να διαφυλαχθεί η «πλουραλιστική ενημέρωση ως θεμελιώδης προϋπόθεση της δημοκρατίας».
 
Αναλυτικά η επιστολή Χαρίτση:

Ads

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Ο πλουραλισμός και η πολυφωνία στην ενημέρωση αποτελούν προϋπόθεση δημοκρατίας τόσο σε περιόδους κανονικότητας όσο και σε περιόδους κρίσης. Και το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο αποτελεί το θεσμό που οφείλει εκ του Συντάγματος να ελέγχει την τήρηση της πολυφωνίας, του πλουραλισμού και της δημοκρατίας στην ενημέρωση των πολιτών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή την κρίση του κορονοϊού, γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς μονομέρειας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, καθώς οι φωνές των κομμάτων της αντιπολίτευσης εμπίπτουν ως φαίνεται στα γενικότερα περιοριστικά μέτρα της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.   

Ο λόγος και η δραστηριότητα της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, βρίσκει όλο και λιγότερο πρόσβαση στην ενημέρωση των πολιτών, όπως άλλωστε και κάθε κριτική ή εναλλακτική φωνή που διαφοροποιείται από το επίσημο κυβερνητικό αφήγημα. Ο τηλεοπτικός χρόνος αφιερώνεται σε συντριπτικά ποσοστά –που οι ελεγκτικοί φορείς έχουν θεσμική υποχρέωση να παρακολουθούν, να καταγράφουν και να ελέγχουν σε καθημερινή βάση – στον κυβερνητικό ή φιλοκυβερνητικό λόγο, ο οποίος τυγχάνει υπερπροβολής, σε αντιδιαστολή με τον αντιπολιτευτικό λόγο που βαίνει διαρκώς προς συρρίκνωση. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση έφτασε στο σημείο να μεταδίδει συζητήσεις με τη συμμετοχή αποκλειστικά κυβερνητικών στελεχών, αγνοώντας πλήρως την αντιπολίτευση.

Ενδεικτικό όσο και κραυγαλέο παράδειγμα: Στις 6 Απριλίου 2020, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου διάρκειας μιάμισης ώρας, όπου παρουσίασε το πρόγραμμα #ΜένουμεΌρθιοι με τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Κανένας ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός δεν αναμετέδωσε την συνέντευξη Τύπου, ενώ η δημόσια τηλεόραση διέκοψε τη μετάδοση μετά από είκοσι λεπτά. Το ίδιο βράδυ, τα περισσότερα κεντρικά δελτία ειδήσεων των επτά εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών ενημερωτικού χαρακτήρα, που φτάνουν μέχρι και δίωρη διάρκεια εν μέσω πανδημίας, αφιέρωσαν στην είδηση χρόνο που κυμαίνεται μεταξύ 2΄ και 3΄, κατά κανόνα προς το τέλος του δελτίου. 

Θέτουμε υπόψη σας αναλυτικά στοιχεία για τα δελτία εκείνης όπως, ενδεικτικά, και άλλων ημερών.

Στις συνθήκες αυτές προκύπτει ως ζητούμενο πλέον η τήρηση της αναλογικής προβολής των πολιτικών δυνάμεων για την πλειονότητα των ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Ειδικά όμως για την ΕΡΤ, ανακύπτει πλέον σοβαρά το ζήτημα κατά πόσον τηρεί την εκ του νόμου αποστολή της. Το ζήτημα δεν έχει να κάνει απλώς με την εφαρμογή της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας. Αλλά με τη διαφύλαξη της πλουραλιστικής ενημέρωσης ως θεμελιώδους προϋπόθεσης της δημοκρατίας. Γι’ αυτό και ο έλεγχός του έχει εκ του Συντάγματος ανατεθεί σε ανεξάρτητη αρχή.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει εκ του νόμου την υποχρέωση «να διασφαλίζει την πολιτική και πολιτιστική πολυμέρεια και πολυφωνία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης» (άρθρο 4 παρ. 1 στοιχ. γ΄ του ν.2863/2000). Πολύ περισσότερο, έχει ευθέως εκ του Συντάγματος την ευθύνη να διασφαλίζει «την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων» (άρθρο 15 παρ. 2).

Ενόψει αυτών, σας καλούμε:

  • να ασκήσετε τη νόμιμη αρμοδιότητά σας και να ανταποκριθείτε στη συνταγματική αποστολή σας
  • να παρέμβετε εγκαίρως, ώστε να διασφαλιστεί ο πλουραλισμός στην ενημέρωση των πολιτών και να εκλείψουν φαινόμενα μονοφωνικής ενημέρωσης
  • να λάβετε κάθε αναγκαίο μέτρο, όπως ιδίως να απευθύνετε οδηγίες, συστάσεις και υποδείξεις, να προβείτε στους επιβεβλημένους ελέγχους για την εκ μέρους τους τήρηση της νομοθεσίας και των όρων της άδειάς τους και να επιβάλλετε τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις και μέτρα σε περίπτωση που εντοπιστούν παραβάσεις τους».