Επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Σταύρο Παπασταύρου, απέστειλε την Δευτέρα 2 Ιουνίου 2025, ο Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, με φόντο τον άμεσο κίνδυνο απώλειας του προστατευτικού καθεστώτος για τη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή (ΘΠΠ) της Γυάρου.

Ads

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, σε 30 ημέρες από σήμερα (στις 3 Ιουλίου 2025), λήγει η ισχύς της 5ης κατά σειράς και υποχρεωτικά τελευταίας υπουργικής απόφασης (ΥΑ) του ΥΠΕΝ, με την οποία θεσπίστηκε το προστατευτικό καθεστώς, με κίνδυνο να πέσει στο κενό ένα από τα πιο σημαντικά έργα προστασίας της ελληνικής βιοποικιλότητας, εκθέτοντας έτσι τη χώρα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Αυτό σημαίνει πως εάν μέσα σε ένα μήνα δεν εκδοθεί το απαραίτητο Προεδρικό Διάταγμα που θα θεσμοθετεί ένα μόνιμο νομικό πλαίσιο προστασίας, η περιοχή κινδυνεύει να χάσει ολοκληρωτικά όλα αυτά τα σημαντικά οφέλη της προστασίας, με άμεσες συνέπειες για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, τους αλιευτικούς πόρους, αλλά και την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Σημειώνεται πως η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος αποτελεί υποχρέωση και δέσμευση του ΥΠΕΝ που εκκρεμεί από το 2018.

Ads

Αντίστοιχη επιστολή είχε προηγηθεί πριν λίγους μήνες (Νοέμβριος 2024) στον τέως Υπουργό Περιβάλλοντος, η οποία ωστόσο έως σήμερα έχει μείνει αναπάντητη, όπως σημειώνει η WWF.


Μέσω της επιστολής, και ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία που η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει σε διεθνή φόρα πρωτοβουλίες της για την προστασία των ελληνικών θαλασσών, το WWF Ελλάς καλεί τον υπουργό να αναλάβει κατεπειγόντως κάθε αναγκαία πρωτοβουλία, προκειμένου να διασφαλιστεί η ουσιαστική προστασία της Γυάρου.

«Στις παραλίες και τις σπηλιές της διαβιεί το 10% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας, ενώ στις απόκρημνες ακτές της βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη αποικία του μύχου στον κόσμο», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Δείτε την επιστολή εδώ