Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Tagesschau, χιλιάδες πρόσφυγες του καταυλισμού Καρά Τεπέ, έστειλαν επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία αναφέρονται στις συνθήκες διαβίωσης τους, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «ακόμη και τα ζώα έχουν περισσότερα δικαιώματα και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στην Ε.Ε. από ό,τι εμείς».

Ads

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Tagesschau, η επιστολή θα παραδοθεί σήμερα (23/12) στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  και θα δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα από τον οργανισμό παροχής βοήθειας Medico International, με τον 45χρονο μηχανικό Ραέντ αλ Ομπίντ από τη Συρία και τον 30χρονο φαρμακοποιό Ουίντ Ντιν Μοχάμεντ από το Αφγανιστάν, να παίρνουν την πρωτοβουλία για τη συγγραφή και την αποστολή της επιστολής.

Η επιστολή συνυπογράφεται από σχεδόν 5.000 εκ των 7.000 προσφύγων που ζουν στο Καρά Τεπέ και περιγράφει τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό:

«Αρρωστοι άνθρωποι πρέπει να περιμένουν αρκετές ώρες στο κρύο για ιατρική περίθαλψη. Εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη σε μέσα θέρμανσης, σε ηλεκτρική ενέργεια, σε νερό. Δεν υπάρχει ακόμη καμία προστασία από τις πλημμύρες. Η κατάσταση είναι μερικές φορές ακόμη χειρότερη από ό, τι πριν από την πυρκαγιά στον προηγούμενο  καταυλισμό της Μόρια», αναφέρουν οι πρόσφυγες οι οποίοι συμπληρώνουν πως «μας στέλνουν πάρα πολλά ρούχα και παπούτσια. Αλλά αν το στρατόπεδο κινδυνεύσει πάλι από πυρκαγιά ,όπως  στη Μόρια, δεν  υπάρχουν πυροσβεστήρες και δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί».

Ads

Διαβάστε επίσης: Δεκάδες οργανώσεις προειδοποιούν: «Συνθήκες αστεγίας» και «βασικές στερήσεις» χιλιάδων αναγνωρισμένων προσφύγων μέσα στον Χειμώνα

«Το χειμώνα, οι μισοί περίπου διαμένοντες στον καταυλισμό είναι συνεχώς άρρωστοι,  και πολλοί απλώς θέλουν να πεθάνουν. Η δυσαρέσκεια και η απογοήτευση θα αυξηθούν – και αυτό θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει απειλητικές καταστάσεις» σημειώνει παράλληλα η Tagesschau, η οποία μάλιστα γράφει πως από την καταστροφή του καταυλισμού στη Μόρια, «εκατομμύρια ευρώ έχουν σταλεί με δωρέες και χρήματα των φορολογούμενων. Η Ευρωπαική Επιτροπή έστειλε βοήθεια ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ στο στρατόπεδο Καρά Τεπέ. Σύμφωνα με το ΓερμανικόΥπουργείο Εσωτερικών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διέθεσε επίσης δύο εκατομμύρια ευρώ για προσωπικό και ανθρωπιστική βοήθεια αμέσως μετά την πυρκαγιά».

Παρ’ όλα αυτά, οι πρόσφυγες, αναρωτιούνται εντός της επιστολής τους: «Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι έχουν σταλεί εκατομμύρια ευρώ σε δωρεές στο στρατόπεδο. Πού πήγαν τα χρήματα; Γιατί δεν  φτάνουν σε εμάς;». «Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να πεθάνουμε , αν η ΕΕ δεν μπορεί να βοηθήσει;» αναρωτιέται στο ίδιο μήκος κύματος ο Ραέντ αλ Ομπίντ, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Südwestrundfunk.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στον προηγούμενο καταυλισμό της Μόριας που  οι Ουίντ Ντιν Μοχάμεντ και Ραέντ αλ Ομπίντ, που είχαν την πρωτοβουλία για την επιστολή, είχαν επίσης πρωτοστατήσει για να γίνονται εκπαιδευτικά μαθήματα στα παιδιά, να μαζεύονται τα σκουπίδια και κυρίως να ενημερωθούν όλοι για τον κορονοϊό και τα μέτρα προστασίας.

Παράλληλα, μέχρι το φθινόπωρο του 2021, η Ε.Ε. έχει εκφράσει την επιθυμία της να δημιουργήσει έναν νέο καταυλισμό στη Λέσβο μαζί με τις ελληνικές αρχές, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να υπόσχεται πως θα εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, υποστηρίζοντας παράλληλα και τις κοινότητες στο ελληνικό νησί.