Άμεση έναρξη των συζητήσεων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με επιστολή του Πολ Τόμσεν στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην οποία επισημαίνεται ότι η παρατεταμένη ασάφεια γύρω από το θέμα στέλνει εσφαλμένα μηνύματα στις αγορές και δεν βοηθά την Ελλάδα να δραπετεύσει οριστικά από την κρίση.
Σύμφωνα με το bigbusiness.gr, στην εμπιστευτική επιστολή που απέστειλε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, θέτει επιτακτικά την ανάγκη ενεργοποίησης των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με μια συζήτηση που θα ανοίξει αμέσως το πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους.
Στο σημείωμα που συνοδεύει την επιστολή, το στέλεχος του ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι η θέση του Ταμείου για να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα είναι ότι «θα απαιτηθεί μια εκ των προτέρων αξιόπιστη και πλήρως καταγεγραμμένη διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θα σχετίζεται με ρεαλιστικούς στόχους πολιτικής και κυρίως με πρωτογενή πλεονάσματα που θα είναι σε επίπεδα που θα βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους με την πάροδο του χρόνου και δεν θα είναι σε επίπεδα που θα διαταράσσουν την οικονομία». Σύμφωνα με τον Πολ Τόμσεν, «η αβεβαιότητα που δημιουργείται από ένα άλυτο πρόβλημα χρέους μπορεί να αποτρέψει νέες επενδύσεις στην οικονομία και ως εκ τούτου εμποδίζει την ανάκαμψη. Επιπλέον, η αβεβαιότητα δεν ανοίγει το μονοπάτι που επιζητεί η Ελλάδα προκειμένου να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές».
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, επικαλούμενος τους οικονομολόγους–αναλυτές του Ταμείου, αναφέρει ότι εάν ο προγραμματισμός παραμείνει ως έχει (δηλαδή χωρίς μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις και υψηλά πολυετή πρωτογενή πλεονάσματα), η «κρίση στην Ελλάδα θα αναζωπυρωθεί, με τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες να επιβαρύνουν τη χώρα μέχρι το 2050».
Ζυμώσεις στις Βρυξέλλες
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του bigbusiness.gr, η επόμενη μέρα για την Ελλάδα και η νέα κατάσταση, μετά τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου 2018, βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα και τις προτεραιότητες των Βρυξελλών. Αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Γερμανία, οι συζητήσεις όμως σε υψηλότατο ευρωπαϊκό επίπεδο και με έντονη εμπλοκή της Κομισιόν έχουν ήδη ξεκινήσει.
Οι λόγοι για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει το ευρωπαϊκό «κονκλάβιο» των δανειστών είναι δύο: Αφενός οι νέες προκλήσεις που ανοίγουν στο μέτωπο του προσφυγικού και αφετέρου η συζήτηση για τις θεσμικές αλλαγές στην ευρωζώνη και την οικονομική διακυβέρνηση που θα ξεκινήσει και επισήμως στην σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου. Στη συζήτηση αυτή διακυβεύονται πολλά για τους πόλους ισχύος και την πορεία της Ευρώπης μετά το Brexit και, πριν μπουν στα βαθιά νερά της διαπραγμάτευσης, οι Ευρωπαίοι «παίκτες» θέλουν να έχουν αφήσει οριστικά πίσω τους το ελληνικό ζήτημα.
Κοινοτικές πηγές επεσήμαναν σε στελέχη της κυβέρνησης ότι είναι καίριας σημασίας να ολοκληρωθεί ομαλά, χωρίς καθυστερήσεις και εμπλοκές, η τρίτη αξιολόγηση το αργότερο έως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, έτσι ώστε να «καθαρίσει» το πεδίο και να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πορεία της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή φάση και, μαζί, η διαπραγμάτευση για το χρέος.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >