Επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο απέστειλε ο πρόεδρος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, σχετικά με την αναφορά – καταγγελία δύο δικηγόρων για «αστυνομική βία και αυθαιρεσία» σε βάρος τους από αστυνομικούς.

Ads

Ο κ. Βερβεσός κοινοποίησε την αναφορά των δύο δικηγόρων «διά της οποίας καταγγέλλονται σοβαρά περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας τα οποία δεν συνάδουν με την αποστολή της αστυνομίας, θίγουν και υποτιμούν στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα, περιστέλλουν το Κράτος Δικαίου και την προστασία των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στην αναφορά επισυνάπτονται και φωτογραφίες ως αποδεικτικό υλικό. Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της 3ης Σεπτεμβρίου στην πλατεία Εξαρχείων από δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ ο ένας δικηγόρος γνωστοποίησε το γεγονός με επιστολή του στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Σύμφωνα με την καταγγελία του δικηγόρου «ένας πάνοπλος άνδρας των ΜΑΤ» τους πλησίασε με απειλητική διάθεση και τους ενημέρωσε ότι πρέπει να τους γίνει έλεγχος. Αφού ενημέρωσαν ότι ήταν δικηγόροι και πριν προλάβουν να ρωτήσουν για ποιο λόγο είναι αναγκαίος ο έλεγχος, ο άνδρας τον ΜΑΤ του έκανε κεφαλοκλείδωμα και του επιτέθηκε φραστικά λέγοντάς του χαρακτηριστικά «μουνόπανο θα σε γαμήσω».

Ads

Στη συνέχεια, και παρά το γεγονός πως κατάφεραν να δείξουν τις δικηγορικές τους ταυτότητες, τους έβαλαν πισθάγκωνα χειροπέδες και τους μετέφεραν στο ΑΤ Εξαρχείων, όπου οι αστυνομικοί μετά από σωματικό έλεγχο αφαίρεσαν όλα τα ρούχα σε έναν από τους δύο. Μάλιστα η προσαγωγή του ενός μετατράπηκε σε σύλληψη και βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες της βίας κατά αστυνομικών και της εξύβρισης. 

Όπως καταγγέλλει, ο άνδρας των ΜΑΤ που του επιτέθηκε, κατέθεσε ψευδώς πως τον έφτυσε και πως κινήθηκε απειλητικά εναντίον του λέγοντας «γαμώ την αστυνομία».

Στο περιστατικό ωστόσο υπήρχαν και μάρτυρες, οι οποίοι έβγαζαν φωτογραφίες και βίντεο, με τον δικηγόρο να επικαλείται το σχετικό υλικό που διαψεύδει του ισχυρισμούς του αστυνομικού. Ο εν λόγω αστυνομικός είχε μάλιστα διαπληκτισμό και με έναν ακόμη πολίτη, ο οποίος αντιδρώντας στην επίθεση προς τον δικηγόρο τον ρώτησε «αν είναι στρατός κατοχής» με τον αστυνομικό να απαντάει θετικά. 

Ο κατηγορούμενος πλέον δικηγόρος γνωστοποίησε την πρόθεσή του να καταθέσει έγκληση για απειλή, απλή σωματική βλάβη, εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμιση καθώς και αγωγή για την εν γένει προσβολή της προσωπικότητας του.

Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, με την επιστολή του προς τον Τάκη Θεοδωρικάκο, που κοινοποιήθηκε και στον αρχηγό της ΕΛΑΣ, και στον Συνήγορο του Πολίτη αλλά και στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ζητά από τον υπουργό να προβεί «άμεσα στον πειθαρχικό έλεγχο όλων των εμπλεκομένων αστυνομικών υπαλλήλων».