Με επιστολή τους προς την εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός απαντά στην κατάθεση του τότε υφισταμένου του Κώστα Κιλτίδη, επιρρίπτοντάς του το σύνολο των ευθυνών για τον αποχαρακτηρισμό του δάσους της Ουρανούπολης.

Ads

Ο κος Κιλτίδης, βαρύνεται με την προσυπογραφή παράνομης γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία αποχαρακτηριζόταν διοικητικά το κοινόχρηστο δάσος της Ουρανούπολης – αποκαλούμενο πλέον «δασική έκταση» – και καλύπτονταν εκ των υστέρων, τα επίμαχα συμβόλαια μεταξύ ΚΕΔ και Μονής Βατοπεδίου.

Καταθέτοντας στην επιτροπή, ο κ. Κιλτίδης είχε αναφέρει πως δέχθηκε να προσυπογράψει την γνωμοδότηση (που ζητήθηκε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου του, κατόπιν αιτήματος της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης και εισήγηση του νομικού συμβούλου του υπουργείου, Χρ. Μπότσιου), θεωρώντας πως αυτή είχε ζητηθεί από «υπερκείμενη αρχή» και πως σε κάθε περίπτωση, τον τελικό λόγο για τον κανονικό χαρακτηρισμό της περιοχής, θα εξακολουθούσε να έχει η Δασική Υπηρεσία.

Στην επιστολή του, ο κ. Κοντός, αναφέρει πως ο κος Κιλτίδης, «χειρίστηκε το θέμα χωρίς ποτέ να με ενημερώσει» και πως «προσωπικά δεν πήρα καμία πρωτοβουλία για το ζήτημα και δεν ζήτησα να συνταχθεί και να υποβληθεί ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (…) Στις συσκέψεις που έγιναν για την υπόθεση (σ.σ. εκ μέρους του κου Κιλτίδη), δεν ζητήθηκε ποτέ να παραστεί εκπρόσωπος του γραφείου μου. (…) Δεν είχα ποτέ ενημέρωση από τον υφυπουργό κο Κιλτίδη για την γνωμοδότηση, τόσο πριν, όσο και μετά την αποδοχή της γνωμοδότησης από τον ίδιο κατά τον Απρίλιο του 2008. Ο υφυπουργός κος Κιλτίδης, έκανε με την υπογραφή του αποδεκτή την σχετική γνωμοδότηση, όχι μόνον καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, αλλά και χωρίς να μου την κοινοποιήσει, ή να δώσει σχετική εντολή στις υπηρεσίες να το πράξουν».

Ads