Επιστολές προς τους αρχηγούς των κομμάτων για συμμετοχή στον δημόσιο διάλογο σχετικά με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής με χρονικό ορίζοντα το 2015, απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Αρνητικά στο κάλεσμα του υπουργού Οικονομικών, μέχρι αυτή τη στιγμή, απάντησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ενώ ο ΛΑΟΣ φέρεται να απάντησε θετικά.

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων να ορίσουν εκπροσώπους «για έναν ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και παρουσίασης του σχεδίου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής, στο τέλος Μαρτίου, με τελικό στόχο την έγκρισή του από τη Βουλή εντός του Μαΐου».

Στις επιστολές, που εστάλησαν στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, τον πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, και την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνεται «η ανάγκη εκπόνησης ενός μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, δεδομένου του μεγέθους του δημοσίου χρέους της χώρας μας, με στόχο τη δραστική μείωση των ελλειμμάτων και την ανάληψη πρωτοβουλιών που φέρνουν ανάπτυξη, εμβαθύνοντας ταυτόχρονα και στην κοινωνική συνοχή».

«Δεδομένου ότι οι σημαντικές αυτές αποφάσεις θα καθορίσουν την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια, τα οποία υπερβαίνουν την κοινοβουλευτική θητεία αυτής της κυβέρνησης, είναι συνεπώς απαραίτητο να στηριχθούν από ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου», αναφέρεται στην επιστολή.

Ads

Το νέο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο που θα ψηφισθεί από τη Βουλή τον Μάιο, καλύπτεται η περίοδος έως το 2015, ενώ αντίστοιχη σχετική υποχρέωση έως το 2014 περιέχεται και στο μνημόνιο.

«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει ένα δρόμο. Τον δρόμο του μνημονίου, της κοινωνικής χρεοκοπίας και του οικονομικού αδιεξόδου. Αυτόν το δρόμο θα τον βαδίσει για όσο καιρό το επιτρέψει ο ελληνικός λαός, είτε μόνη της είτε μαζί με τους προθύμους του μνημονίου και τα μεγάλα συμφέροντα. Χωρίς καμία νομιμοποίηση. Χωρίς λαϊκή εντολή. Χωρίς ντροπή για το γεγονός ότι οδηγεί στη φτώχια ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού λαού. Η συναίνεση σε αυτήν την πολιτική συνιστά συνενοχή», ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρνητική ήταν ουσιαστικά και η απάντηση της ΝΔ. Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αναζητεί συνενόχους στην αδιέξοδη πολιτική της και επισημαίνει πως «η ΝΔ έχει κατά το παρελθόν ενημερώσει πολλές φορές τόσο τον κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και τον υφυπουργό του σχετικά τις προτάσεις για έξοδο από την κρίση». «Τις αγνόησαν προκλητικά», τόνισε ο Γιάννης Μιχελάκης, σημειώνοντας πως «ο Αντώνης Σαμαράς έχει καταθέσει, εδώ και ένα χρόνο, συγκεκριμένες προτάσεις, ικανές να δώσουν ανάσα στην πραγματική οικονομία και να βγάλουν, μία ώρα αρχύτερα, τη χώρα από την κρίση, ανέπτυξε συγκροτημένη στρατηγική στην ομιλία του στη ΔΕΘ ενώ συνεχείς είναι και οι πρωτοβουλίες του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για τη στήριξη των συμφερόντων της Πατρίδας μας». «Δυστυχώς, η κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν άκουσε και δεν ακούει τίποτε. Κατ’ εξαίρεση, διαρρέει ότι θα εφαρμόσει κάποιες από τις προτάσεις μας. Ούτε αυτό κάνει, όμως», τόνισε.

Τέλος ο εκπρόσωπος της ΝΔ ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγή πολιτικής. «Αντί επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων, ας πάρει μια και μόνον απόφαση: Να υιοθετήσει και να ακολουθήσει στο σύνολό τους τις προτάσεις μας, για να οδηγήσει την οικονομία σε ανάταξη και την Ελλάδα στην ανάπτυξη» τόνισε χαρακτηριστικά.