Επιστολές σε κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους, με τις οποίες τους γνωστοποιεί το επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του (γνωστό και ως Ζάππειο ΙΙ) απέστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Οι επιστολές έχουν φθάσει στα χέρια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Ads

Το Βήμα επικαλείται υψηλόβαθμες κομματικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Σαμαράς είχε δώσει εξ’ αρχής εντολή να υπάρξει ακριβής μετάφραση της οικονομικής πρότασης που παρουσιάστηκε από τον ίδιο στο Ζάππειο την Πέμπτη 12 Μαίου, αλλά και των παραρτημάτων και διαγραμμάτων που τη συνοδεύουν, ώστε να αποσταλούν στους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Το ίδιο είχε γίνει και με τους εκπροσώπους της τρόικας, που τον συνάντησαν, την επομένη του Ζαππείου ΙΙ, στα γραφεία της ΝΔ. Λίγες ώρες μετά τη συνάντησή τους,οι Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ματίας Μορς (Κομισιόν) παρέλαβαν σε μετάφραση το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο κ. Σαμαράς να γνωστοποιήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την πρότασή του και να αναδείξει, όπως υποστηρίζουν τακτικοί συνομιλητές του που επικαλείται το δημοσίευμα, τον φιλελεύθερο χαρακτήρα του «Ζαππείου ΙΙ», που κατ’ αυτόν είναι πιο προωθημένος σε πολλά σημεία, π.χ. στις αποκρατικοποιήσεις.

Ads

Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται να επιθυμεί να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές, ότι δεν ισχύουν οι επικρίσεις πως το κόμμα του δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο και δεν συναινεί σε πολλά σημεία του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος. Βασικός στόχος είναι να αναδείξει το επιχείρημά του, ότι το «γαλάζιο» οικονομικό πρόγραμμα, είναι και κοστολογημένο και εφαρμόσιμο και ρεαλιστικό και είναι το «κλειδί» για την έξοδο από την κρίση. Κυρίως επιδιώκει να πείσει ότι με το Ζάππειο ΙΙ, μπορεί να γίνει πραγματικά η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς θέλει να αλλάξει και το κλίμα που υπάρχει στους κόλπους της ΕΕ για τη ΝΔ, καθώς τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που ζητάνε μετ’ επιτάσεως να υπάρξει συναίνεση των δυο κομμάτων εξουσίας.