Τις τελευταίες εβδομάδες στον παγκόσμιο ειδησεογραφικό χάρτη  κυριαρχεί το θέμα της “πολιορκίας” της μετάλλαξης “Όμικρον” και οι πρώτες μελέτες για τα χαρακτηριστικά της και για την πιθανή επιβάρυνση στο ήδη πιεσμένο υγειονομικό περιβάλλον του πλανήτη..

Ads

Είναι μεγάλη η αρθρογραφία που αναφέρεται στα ρεκόρ των κρουσμάτων σε 24ωρη βάση για διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Μελετώντας λοιπόν τα αριθμητικά δεδομένα πού βρίσκει οποιοσδήποτε στο worldometer προσπάθησα να βρω πώς πολιορκεί η μετάλλαξη “Όμικρον”  τη χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Η “παγκόσμια πρώτη” που ανακάλυψα σε αυτή τη μικρή έρευνα οφείλω να ομολογήσω ότι με σόκαρε…

Στον ακόλουθο πίνακα φαίνεται η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε διάφορες χώρες και εντυπωσιάζει η “πρωτιά” της χώρας μας.

image

Ads

Απευθύνομαι λοιπόν στον πλέον ειδήμονα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας τον κ. Τσιόδρα και τον παρακαλώ να μου απαντήσει στην παρακάτω ερώτηση:

Πώς και γιατί η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στον κόσμο αύξησης σε εβδομαδιαία βάση των κρουσμάτων τα οποία οφείλονται κυρίως στην μετάλλαξη “Όμικρον”.

Το ερώτημά μου είναι σαφές και δεν επιθυμώ να κάνω κάποιο άλλο σχόλιο επ’ αυτού διότι η ειδικότητά μου δεν μου το επιτρέπει επειδή σχετίζεται με τη στατιστική ανάλυση και τη μελέτη των φαινομένων που εξελίσσονται στο χρόνο και όχι με την ιατρική αυτή καθαυτή.

Βέβαια πρέπει να σημειώσω ότι ο παραπάνω πίνακας δημιουργήθηκε μεν από τα δεδομένα του worldometer αλλά χρησιμοποιήθηκε μόνο η απλή αριθμητική!

Δεν έχω κάνει κάποια επεξεργασία που να απαιτεί χρήση πολύπλοκων μαθηματικών μοντέλων που σχετίζονται με την Ανάλυση Ανελίξεων, την Πιθανοθεωρία και τη Θεωρία των Στοχαστικών Διαδικασιών.

Ξέρω ότι στην ομάδα του κυρίου Τσιόδρα υπάρχουν επιστήμονες οι οποίοι ασχολούνται με τη στατιστική ανάλυση όπως την προανέφερα αλλά το ερώτημα το οποίο θέτω, επαναλαμβάνω ότι προέκυψε από πράξεις “απλής αριθμητικής” με βάση τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα για όλο τον κόσμο.

Τελειώνω επαναδιατυπώνοντας την ερώτηση: Πώς καταφέραμε να κάνουμε “παγκόσμια πρώτη” με αύξηση ποσοστού κρουσμάτων μεταξύ δύο εβδομάδων 350% και ποιος είναι ο τρόπος ώστε μία τέτοια “πρωτιά” να μην επαναληφθεί.