Την επίσπευση των διαδικασιών επαναφοράς σε καθεστώς νομιμότητας όσων είχαν παλαιότερα άδεια παραμονής και εργασίας, αλλά έχουν εκπέσει των δικαιωμάτων τους λόγω απώλειας της εργασίας τους ή της μη συμπλήρωσης των απαιτούμενων ενσήμων, ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και υπεύθυνη για το συντονισμό της κρατικής πολιτικής για το μεταναστευτικό, Άννα Νταλάρα, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη και θέμα «Μετανάστευση-Νέοι-Συμμετοχή».

Ads

«Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι άνθρωποι αυτοί έχουν πέσει θύματα της οικονομικής κρίσης, ενώ η απώλεια των νομίμων χαρτιών τους, συχνά τους οδηγεί στην ανεργία, ή ακόμη και στη μαύρη εργασία, γεγονός που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση στις ήδη επιβαρυμένες κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες», σημείωσε η κ. Νταλάρα.

«Ο αποκλεισμός των μεταναστών από τη νόμιμη εργασία δεν ωφελεί κανέναν και σίγουρα δεν ωφελεί την ελληνική κοινωνία, τόσο σε επίπεδο οικονομικό, με την εισφοροδιαφυγή, αλλά και επιπρόσθετα, δημιουργεί αντικρουόμενες ομάδες και γκέτο», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση του Σώματος Ελεγκτών Επιθεώρησης Εργασίας, και στη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε ενεργητικό φορέα ενίσχυσης των εργαζομένων, ώστε να αποτελέσουν αποτελούν τα βασικά όπλα στην μάχη για την καταπολέμηση της μαύρης, της αδήλωτης εργασίας.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας, συζητείται στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με θέμα την αναμόρφωση των διαδικασιών Ασύλου, που θα οδηγήσει στην αποφόρτιση των υπηρεσιών από τις εκκρεμούσες αιτήσεις και ανέφερε ότι προωθείται στην αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή νομοθετική παρέμβαση για την αναμόρφωση των δομών κοινωνικής ένταξης των μεταναστών.

Ads

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των κυρίως ενδιαφερόμενων, των ιδίων των μεταναστών δηλαδή στις δομές αυτές. Η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη μας προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία για το σκοπό αυτό, με την δημιουργία των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών που ιδρύονται πλέον σε κάθε δήμο της χώρας», τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα η δημιουργία Μεταναστευτικού Χάρτη που θα καταγράψει ανά περιοχή τον αριθμό των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Μίλησε, επίσης, για την επιβάρυνση που δέχεται η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης από την κοινοτική οδηγία Δουβλίνο ΙΙ, και πρόσθεσε ότι η χώρα μας εργάζεται για την αναθεώρησή της, ενώ έχει καταφέρει να αποσπάσει κοινοτικά κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών που δημιουργεί η αυξημένη μεταναστευτική πίεση στα ελληνικά σύνορα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το ASANTE, οργάνωση νέων με στόχους την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σε θέματα που αφορούν την Αφρική, με την υποστήριξη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Γενικής Γραμματείας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του yπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.