Μέσα σε 45 λεπτά έληξαν οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των δανειστών στις Βρυξέλλες. Οι θεσμοί επιμένουν να κοπούν περαιτέρω κατά 1,8 δισ. ευρώ οι συντάξεις και να αυξηθούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ ισόποσα. Δεν μπήκαν καν στη συζήτηση των προτάσεων της ελληνικής πλευράς, η οποία αναγκάστηκε να αποχωρήσει και να επιστρέψει στην Αθήνα.

Ads

«Μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορεί κανείς να διακρίνει στην επιμονή των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας από τα μνημόνια», δηλώνει στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Κουβαλάμε στις πλάτες μας την αξιοπρέπεια ενός λαού, αλλά και την ελπίδα των λαών της Ευρώπης. Είναι πολύ βαρύ το φορτίο για να το αγνοήσουμε. Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής εμμονής. Είναι ζήτημα δημοκρατίας.Δεν έχουμε το δικαίωμα να θάψουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε», διαμηνύει μετά το νέο ναυάγιο των Βρυξελλών.

«Βρήκαμε ισοδύναμα και τα αρνήθηκαν. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στις μειώσεις των συντάξεων. Λάθος λογική με λάθος στοιχεία», είπε στο «Εθνος» πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος συμμετείχε από το Σάββατο στις «καυτές» διαβουλεύσεις των Βρυξελλών με στόχο να βρεθεί αμοιβαία επωφελής συμφωνία.

«Στυγνοί οι δανειστές, αμήχανη η κυβέρνηση», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Νέων. Όπως γράφει η εφημερίδα: «τον δρόμο της επιστροφής με την αίσθηση του αδιεξόδου πήρε χθες το βράδυ η ελληνική αποστολή υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, η οποία μετέβη στις Βρυξέλλες αλλά δεν κατόρθωσε να βρει δρόμο προσέγγισης με τους δανειστές, καθώς επιμένουν σε πολύ σκληρά μέτρα για φόρους και συντάξεις».

Ads

Πόλεμος Αμερικής με Ευρώπη στην πλάτη μας βλέπει η KontraNews. «Επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Γερμανούς για τη διαμόρφωση των νέων γεωπολιτικών ισορροπιών στην Ευρώπη. Η Ελλάδα επηρεάζεται άμεσα από το σκηνικό που διαμορφώνεται, αφού οι Αμερικανοί υπονομεύουν ανοιχτά την προσπάθεια που καταβάλουν οι Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ», γράφει η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδο της.

«Τα mail που στραγγάλισαν την Ελλάδα» αποκαλύπτει η Δημοκρατία. Η εφημερίδα γράφει ότι «ο ιπτάμενος Ολλανδός» του ΔΝΤ Μπομπ Τράα, (ο οποίος το 2010-2013 ήταν ο τοποτηρητής του Ταμείου στη χώρα μας) είχε αναλάβει τη βρόμικη αποστολή, με στόχο να σώσει –κόντρα στα συμφέροντα αυτών που, υποτίθεται, εκπροσωπούσε- τις γερμανικές, τις γαλλικές, τις βρετανικές και τις ελβετικές τράπεζες, και να εκτελέσει τους Έλληνες και την Ελλάδα».

Και τώρα, ένα «τετραήμερο αγωνίας» ξεκινάει σύμφωνα με την Ναυτεμπορική.  «Ο χρόνος πλέον είναι ελάχιστος, καθιστώντας πολύ δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη, την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, ώστε η χώρα να αποφύγει τη στάση πληρωμών», σημειώνει η εφημερίδα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ: