Οι διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη πρωταγωνιστούν και σήμερα στις εφημερίδες, με την Αμερική να μπαίνει ως νέος παίκτης στο δύσκολο αυτό πολιτικό παιχνίδι στρατηγικής σφίγγοντας ακόμα περισσότερο στον κλοιό γύρω από την Ελλάδα.

Ads

«Στην πολιτική βούληση της ευρωπαϊκής ηγεσίας και των δανειστών εναπόκειται η επιτυχής έκβαση της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, καθώς καθίσταται πλέον φανερό ότι υπάρχουν το “κοινό έδαφος” αλλά και οι λύσεις για να διευθετηθεί οριστικά το ελληνικό ζήτημα κατά τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις δύο προϋποθέσεις που είχαν τεθεί την 20ή Φεβρουαρίου: τον σεβασμό των κανόνων στην Ε.Ε., αλλά και τον σεβασμό στη λαϊκή εντολή προς την ελληνική κυβέρνηση», γράφει η σημερινή Αυγή που κυκλοφορεί με τον τίτλο «Ρήτρα χρέους».

«Κατά τη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες του Ν. Παππά και του Ευκλ. Τσακαλώτου με τον Π. Μοσκοβισί υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, προσέγγιση επί των διαφορών που εμφανίζονταν τις τελευταίες ημέρες τόσο ως προς τις “μεταρρυθμίσεις” όσο και ως προς το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2015-16. Επίσης ο επίτροπος Οικονομικών εμφανίστηκε ανοιχτός στο αίτημα της ελληνικής πλευράς να ενταχθεί στη συμφωνία η δέσμευση για την επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος, κάτι το οποίο η Αθήνα όχι μόνο θέτει ως όρο για συμφωνία, αλλά έχει επεξεργαστεί και συγκεκριμένο σχέδιο», συνεχίζει η Αυγή.

«Εντατικές θα είναι οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για γεφύρωση των πολιτικών διαφορών στη νέα τριμερή Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ αύριο στη σύνοδο κορυφή», καταλήγει η Αυγή.

Ads

«Ώρα μηδέν για λύση ή ρήξη είναι ο τίτλός στο πρωτοσέλιδο του Έθνους. «Μάχη με τον χρόνο, που μετρά πλέον αντίστροφα, δίνει η κυβέρνηση αναζητώντας σημεία σύγκλισης με τους δανειστές της χώρας. Είναι πασιφανές ότι τα χρονικά περιθώρια πλέον στενεύουν, καθώς οι θεσμικοί εταίροι στέλνουν ομοβροντία μηνυμάτων προς την Αθήνα μεταφέροντας την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση. Η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους δανειστές τις τελευταίες ώρες θυμίζει σκληρή παρτίδα πόκερ, χωρίς κανένας μέχρι στιγμής να μπορεί να προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα: συμφωνία ή ρήξη, αν και η κυβέρνηση δείχνει με όλες τις κινήσεις της ότι επιδιώκει τον έντιμο συμβιβασμό μια ώρα αρχύτερα», σημειώνει η εφημερίδα.

«Ασφυκτικό κλοιό» γύρω από την ελληνική κυβέρνηση βλέπει η Εφημερίδα των Συντακτών. Όπως αναφέρει: «Αφόρητες πιέσεις δέχεται από παντού η Αθήνα προς επίτευξη συμφωνίας, ενόψει και της αυριανής συνάντησης στις Βρυξέλλες Τσίπρα-Μέρκελ-Ολαντ. Ομπάμα και Μέρκελ, μετά το G7, ζήτησαν μεταρρυθμίσεις με την καγκελάριο να θέτει ασφυκτικά χρονικά περιθώρια». «Τέλος χρόνου από Ομπάμα και Μέρκελ» είναι και ο τίτλος της Καθημερινής.

Σύμφωνα με Τα Νέα, «κύματα φυγής σε πολλαπλά επίπεδα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση: οι ηγέτες του G7 εξαπέλυσαν χθες νέες προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα, που ξεμένει από συμμάχους. Η αβεβαιότητα μετατρέπει το πρωτογενές πλεόνασμα σε έλλειμμα, ενώ οι φόβοι για τις πρόωρες συντάξεις στριμώχνουν στην έξοδο 150.000 εργαζομένους».

«Στεγνά ΑΤΜ», βλέπει να πλησιάζουν η δεξιά Δημοκρατία. Η εφημερίδα γράφει ότι «αυξανόμενο κίνδυνο επιβολής περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα βλέπουν, σε χθεσινές αναλύσεις τους, τόσο ο οίκος αξιολόγησης Moody’s όσο και η επενδυτική τράπεζα JP Morgan».

Τέλος η συντηρητική Εστία κάνει λόγο για παιδαριώδη διακυβέρνηση και γράφει «όταν ένας λαός αποφασίζει να αναδείξει στο αξίωμα του Πρωθυπουργού έναν 40ετή νέο, ο οποίος δεν διαθέτει καμμία πολιτική ή διοικητική πείρα, αυτό έχει επιπτώσεις στην διακυβέρνησης της χώρας».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ: