Το ισχυρό όχι που είπε το 61,31% του ελληνικού λαού αλλά και η επόμενη μέρα απασχολούν τις σημερινές εφημερίδες.

Ads

Με μία φωτογραφία από τους πανηγυρισμούς στην πλατεία Συντάγματος και υπό τον τίτλο «61% όχι στη λιτότητα» κυκλοφορεί η σημερινή Αυγή. «Είναι ενδεχομένως η πρώτη φορά στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης, του Ίντερνετ και της τηλεοπτικής δημοκρατίας που μια πολιτική πρόταση που είχε απέναντί της το σύνολο των οικονομικών, πολιτικών και μιντιακών συμφερόντων, όχι μόνον στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, κέρδισε συντριπτικά, έχοντας την υποστήριξη ενός λαού τόσο αποφασισμένου που δεν υποχώρησε ούτε μπροστά στην ωμή τραπεζική ασφυξία, χωρίς φράγκο στην τσέπη, δηλαδή, αναφέρει στο κύριο άρθρο της η Αυγή.

«Ένας λαός κυρίαρχος! Το σενάριο της αριστερής παρένθεσης κατέρρευσε πανηγυρικά και μαζί του ολόκληρος ο σχεδιασμός που ήθελε να τιμωρηθεί η Ελλάδα για να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί λαοί και στις χώρες που έχουν μπροστά τους εκλογές, αλλά και γενικότερα οι εργαζόμενες τάξεις ολόκληρης της Ευρώπης. Η μονοκαλλιέργεια της λιτότητας εισέπραξε τις 25 Ιανουαρίου ένα δεύτερο, ακόμα πιο ισχυρό Όχι», συνεχίζει η Αυγή.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι για τον ίδιον και για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ρεβανσισμός. Το 38% του λαού που ψήφισε Ναι εκπροσωπείται και η εκπροσώπησή του γίνεται σεβαστή, στο μέτρο βέβαια που αποδέχεται την επιλογή του 61% που συνιστά και απόλυτη πλειοψηφία», σημειώνει η εφημερίδα της Αριστεράς.

Ads

«Τώρα, με μια ισχυρότερη εντολή στις αποσκευές του και έχοντας ξεκαθαρίσει πλήρως και προς το εξωτερικό ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει μια αξιοπρεπή και βιώσιμη λύση για το ελληνικό ζήτημα. Υπάρχει δυνατότητα για μια συμφωνία προωθητική, μια συμφωνία win-win. Η Ελλάδα τη θέλει και τη χρειάζεται και για την Ευρώπη είναι ευκαιρία και δημοκρατικό στοίχημα. Η μπάλα είναι στο γήπεδο των εταίρων και πάλι», καταλήγει.

Λιτό κι απέριττο το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών στο οποίο φιλοξενείται ο έκπληκτος Γερούν Ντάισελμπλουμ και το αποτέλεσμα της κάλπης. «Στις Βρυξέλλες με 61,4% στις βαλίτσες», είναι ο τίτλος του κεντρικού άρθρου της εφημερίδας η οποία αναφέρει: «Μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που ζήτησε για σήμερα και στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να τους παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης αύριο θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης διεκδικώντας συμφωνία με τον αέρα του ηχηρού όχι των Ελλήνων».

«Θρίαμβος! Τρέμουν οι τοκογλύφοι τον νέο μεγάλο ηγέτη της Ευρώπης», γράφει η KontraNews. «Πρωτοπώρος στη μάχη και την ευημερία των Ευρωπαίων ο ελληνικός λαός. Το ελικόπτερο άρχισε τις πτήσεις και πετάει στη χωματερή όλα τα μπάζα του παλιού πολιτικού, εκδοτικού κι επιχειρηματικού κατεστημένου που χρεοκόπησε τη χώρα», αναφέρει η εφημερίδα.

«Τo σχέδιο Τσίπρα μετά τον σεισμό του 61,3%», είναι ο τίτλος του Έθνους. «Η σαρωτική επικράτηση του όχι με ποσοστό 61,3% διαμόρφωσε νέο πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό της χώρας, δίνοντας στον πρωθυπουργό την πρωτοβουλία των κινήσεων. Το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προκάλεσε την παραίτηση του αρχηγού της ΝΔ, Α. Σαμαρά», γράφει το Έθνος. «Ο πρωθυπουργός ξεδιπλώνει τον σχεδιασμό του προκειμένου να φέρει συμφωνία με τους δανειστές το επόμενο 48ωρο. Με στόχο τη δημιουργία ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών σήμερα, εν όψει της αυριανής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με θέμα την Ελλάδα. Παράλληλα έχει ξεκινήσει τις επαφές με ξένους ηγέτες, αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και πως η εντολή του ελληνικού λαού δεν ήταν η ρήξη, αλλά η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης για την επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας», σημειώνει η εφημερίδα.

Χωρίς το αριθμητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σε εμφανές σημείο στην πρώτη τους σελίδα κυκλοφορούν Τα Νέα. ,Μεταρρυθμίσεις ή Grexit», είναι ο τίτλος της εφημερίδας που βλέπει σύνοδο αγωνίας στις Βρυξέλλες. «Το πραγματικό δίλημμα της δέσμευσης σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ή της πόρτας που οδηγεί στην έξοδο από το ευρώ αντιμετωπίζει η κυβέρνηση με το 61,3% του όχι στο δημοψήφισμα. Βρυξέλλες και Βερολίνο περιμένουν προτάσεις από την Αθήνα, ενώ η αυριανή Σύνοδος Κορυφής θα κρίνει τα πάντα», γράφει η εφημερίδα.

«Συμφωνία ή Grexit μετά το ισχυρό όχι», βλέπει από την πλευρά της η Καθημερινή. «Υπό το φως του ηχηρού ΟΧΙ του χθεσινού δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση καλείται μέσα στα επόμενα 24ωρα να βρει το νήμα της συνεννόησης με τους εταίρους, προκειμένου η χώρα να ξεπεράσει τον κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας. Το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι αυτό μιας μετέωρης διαπραγμάτευσης, με τις τράπεζες να πλησιάζουν στο σημείο μηδέν και ζητούμενο τον τρόπο με τον οποίο θα ερμηνεύσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», αναφέρει η Καθημερινή.

«Κανένας εφησυχασμός, καμία συναίνεση στις αντιλαϊκές συμφωνίες της επόμενης μέρας» είναι ο τίτλος του Ριζοσπάστη. «Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε όσους και όσες επέλεξαν σήμερα το ΟΧΙ, πιστεύοντας ότι έτσι μπορεί να σταματήσει η λιτότητα, ότι απαντάνε με αυτόν τον τρόπο στα αντιλαϊκά μέτρα, στα μνημόνια. Να μην εφησυχάσουν, να μη συναινέσουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει αυτό το ΟΧΙ σε ένα ΝΑΙ σε νέες αντιλαϊκές συμφωνίες. Τους τείνουμε το χέρι για τους αγώνες της επόμενης μέρας, ενάντια στην επιδείνωση της ζωής τους», γράφει η εφημερίδα του ΚΚΕ.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ: