Η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ και ο δρόμος που άνοιξε προς την τελική ευθεία της συμφωνίας για τη χρηματοδότηση απασχολεί τον σημερινό Τύπο. εμπόδιο το ΔΝΤ σημειώνουν οι εφημερίδες, που κάνουν τις προβλέψεις τους για την μετά συμφωνίας εποχή.

Ads

«Κοινή βούληση να ολοκληρωθεί σύντομα επιτυχώς η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους τρεις θεσμούς – δανειστές (Κομισιόν – ΕΚΤ – ΔΝΤ), και μάλιστα να επιτευχθεί μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα για τη χώρα μας, επέδειξαν ο Αλέξης Τσίπρας, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη χθεσινή συνάντησή τους (διάρκειας 2,5 ωρών) στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στη Ρίγα», γράφει η σημερινή Αυγή. «Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκαν να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να γεφυρωθούν οι διαφορές που εμφανίζονται σε ορισμένα θέματα που συζητούνται σε τεχνικό επίπεδο», σημειώνει επίσης.  «Ρόλο – κλειδί πλέον για να προχωρήσουν γρήγορα τα πράγματα διατηρεί το ΔΝΤ, το οποίο απουσίαζε μεν τυπικά, αλλά ήταν “ωσεί παρών” στη συνάντηση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, Μέρκελ και Ολάντ έδωσαν έμφαση στην ανάγκη να συμφωνήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, ως γνωστόν, έχει προβάλει σκληρές θέσεις στα εργασιακά και το ασφαλιστικό», καταλήγει η Αυγή.

«Φαίνεται πως υπήρξαν βήματα προόδου στη χθεσινή τριμερή Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ, αλλά το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης τα χρέη προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να είναι το μεγάλο αγκάθι», γράφει και η Εφημερίδα των Συντακτών. «Μέρκελ και Ολάντ θέλουν το ΔΝΤ να παραμείνει άρρηκτα συνδεδεμένο με το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, σε αντίθεση με την κυβέρνηση», σημειώνει η εφημερίδα.

Με τον τίτλο «Βρείτε τα με τους τρεις θεσμούς» κυκλοφορεί η Καθημερινή. «Στην επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος που συνεπάγεται συμφωνία και με τους τρεις θεσμούς στις Βρυξέλλες (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και αξιολόγηση, εστιάστηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Ρίγα», γράφει η εφημερίδα.

Ads

«Η αποφασιστική στάση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έκαμψε τις αντιστάσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, δρομολογώντας εξελίξεις στην κατεύθυνση μιας έντιμης συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές», γράφει η KONTRA NEWS.

«Χώρα χωρίς ανταλλακτικά» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Νέων που συνοδεύουν το κεντρικό τους άρθρο με μία φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρας με τον Νίκο Παππά μέσα στο C130 που τους μετέφερε στη Ρίγα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «στο συνεργείο και μάλιστα επ’ αόριστον βρίσκεται ο στόλος των δημόσιων αυτοκινήτων πρώτης ανάγκης, ελλείψει κονδυλίων είτε για την αγορά ανταλλακτικών είτε για την οριστική απόσυρση και αντικατάστασή τους με νέα».

Στο μεταξύ, «με πυρετώδεις ρυθμούς έχουν ριχτεί τα Ταμεία στην αναζήτηση ρευστού για να μπορέσουν να καταβάλουν κανονικά συντάξεις και άλλες παροχές. Η μαύρη τρύπα στους φορείς κύριας ασφάλισης υπολογίζεται φέτος να κλείσει στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ περίπου 900 εκατομμύρια χρειάζονται επικουρικά, μετοχικά και ταμεία πρόνοιας», σημει΄βωνει το Έθνος στο πρωτοσέλιδο του.

«Η διαπραγμάτευση φέρνει νέα μέτρα» εκτιμά ο Ριζοσπάστης. Η εφημερίδα αναφέρει ότι: «σε τοπίο «κινούμενης άμμου», που κινδυνεύει να ρουφήξει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τις συντάξεις, έχει μετατραπεί η Κοινωνική Ασφάλιση, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου με τους δανειστές».

«Ψάχνουν συμφωνία αλλά με ακριβότερο… ΦΠΑ» είναι ο τίτλος του σημερινού Ελέυθερου Τύπου. Η εφημερίδα βλέπει «διαβουλεύσεις Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ για πολιτική λύση, που απορρίπτει ο… Σόιμπλε, σενάριο για τετράμηνη παράταση Μνημονίου με νέα μέτρα και εισήγηση-βόμβα από τους «θεσμούς» για δύο συντελεστές ΦΠΑ 11% ΚΑΙ 23%, η κυβέρνηση αντιπροτείνει 7%, 14% και 23%».

Με τον τίτλο «Ψυχώ με Βαρουφάκη» κυκλοφορεί η σημερινή Δημοκρατία. Η εφημερίδα γράφει ότι: «ο χρόνος του Γιάνη Βαρουφάκη στην (ηλεκτρική) καρέκλα του υπουργού Οικονομικών τελειώνει και η αντίστροφη μέτρηση έχει επιταχυνθεί μετά το δημοσίευμα των «New York Times» που τον εμφάνισε να ομολογεί ότι είχε μαγνητοφωνήσει την πολύκροτη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, αλλά δεν θα τη δημοσιοποιήσει για λόγους εμπιστευτικότητας!».

Κι ενώ η Ευρώπη ψάχνει να βρει τη λύση στην κρίση οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότερο και οι φτωχοί φτωχότεροι.¨οπως γράφει ο σημερινός Λόγος: «οι ανισότητες έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ στις περισσότερες από τις χώρες του ΟΟΣΑ και παραμένουν ακόμη μεγαλύτερες σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες, σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού που δημοσιεύτηκε χθες και αποκαλύπτει ιδιαίτερα το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ: